breaking news Νέο

Κώστας Ακρίβος: «Το διάβασμα, η ανάγνωση βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους»

Κώστας Ακρίβος: «Το διάβασμα, η ανάγνωση βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους»

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσε ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Ακρίβος στην εκπομπή του Αλέκου Χατζηκώστα «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) την Τετάρτη 11/1/2023.

Αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο (θα παρουσιαστεί στη Βέροια 18/1) «Ανδρωμάχη» τόνισε : «Πρόκειται για τη ζωή, τις μέρες και τις νύχτες που έζησε η γυναίκα του πρώτου των Τρώων Έκτορας Ανδρομάχη. Την παρακολουθούμε από τα παιδικά της χρόνια να μεγαλώνει σ’ ένα ευτυχισμένο περιβάλλον. Η ευτυχία της στη συνέχεια θα πολλαπλασιαστεί, καθώς θα νυμφευτεί τον Έκτορα. Αλλά από την πτώση της Τροίας και μετά παρακολουθούμε τον αδυσώπητο κατήφορο προς τον πάτο της δυστυχίας, καθώς θα βιώσει τον απόλυτο εξευτελισμό. Θα συρθεί αιχμάλωτη στην Ελλάδα, θα βιαστεί, θα φτάσει στην ανάγκη αν θα πρέπει ν’ αγαπήσει το παιδί της, που είναι προϊόν βιασμού. Είναι η ιστορία ενός από τα πιο τραγικά πρόσωπα  που υπάρχουν στον Τρωικό Κύκλο. Και την επέλεξα, γιατί αντικατοπτρίζει όλες τις συμφορές που μπορεί να επιφέρει στη ζωή ενός ανθρώπου ένας πόλεμος».

Για το συνολικά του έργο και τη συγγραφή 17 βιβλίων, ρωτήθηκε για τις πηγές έμπνευσης : «Κλείνω φέτος 30 χρόνια. Το πρώτο εκδόθηκε το 1993 από το ΛΙΒΑΝΗ. Κάθε φορά αν υπάρχει κάποιο θέμα που μας κινεί το ενδιαφέρον και μας τραβά την προσοχή, το συλλαμβάνουν οι συγγραφικές μας κεραίες και το αναπλάθουν σε μυθιστόρημα, διήγημα, νουβέλα. Δεν επιδιώκω να πάω σ’ ένα θέμα, έρχεται αυτό και μου χτυπά την πόρτα».

Έχει να πει κάτι η Λογοτεχνία για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας; «Αν πάμε στον πρώτο καιρό της σκληρής καραντίνας, διαπιστώθηκε το παράδοξο, αλλά πολύ παρήγορο φαινόμενο της τρομερής αύξησης πωλήσεων βιβλίων. Που σημαίνει ότι ο καθείς και καθεμιά δεν αρκέστηκε στη διασκέδαση της οθόνης, αλλά ήταν κάτι που να τον ανεβάζει και ψυχολογικά και πνευματικά και αυτό ήταν η ανάγνωση των βιβλίων. Ήταν επομένως ένα δείγμα ότι το διάβασμα, η ανάγνωση βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους».

Υπήρξε μάχιμος εκπαιδευτικός-φιλόλογος και με βάση αυτό απάντησε στην ερώτηση για το εάν η Λογοτεχνία διδάσκεται σωστά στο σχολείο : «Κατηγορηματικά όχι. Για πολλά χρόνια υπήρξε και υπάρχει η διδασκαλία μέσα από αποσπάσματα μυθιστορημάτων, ποιημάτων, μεμονωμένα διηγήματα. Το παιδί δεν μπορεί να συγκροτήσει μία ολική άποψη για το τι είναι Λογοτεχνία και επομένως το επόμενο θέμα είναι να μην μπορεί ν’ αγαπήσει τη Λογοτεχνία. Μόνο με την εμπεριστατωμένη διδασκαλία  απ’ ολόκληρο λογοτεχνικό βιβλίο θα μπορέσει το παιδί να ξαναδεί τι μεγάλο αγαθό είναι η Λογοτεχνία. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο χωλαίνει πάρα πολύ στη χώρα μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες μάλλον ημιτελείς. Δεν διδάσκεται σωστά η Λογοτεχνία και κακώς».

Τι πρέπει να κάνουμε, για ν’ αφήσουν τα παιδιά τα κινητά και να πιάσουν κανένα βιβλίο ; «Μπορεί να συμβαδίσει η αγάπη της ανάγνωσης με το κινητό. Εντάξει, σήμερα είναι εξολοκλήρου αιχμάλωτα με την οθόνη του κινητού. Από την άλλη, αν γινόταν συντονισμένες και καλές προσπάθειες από την Πολιτεία, το σχολείο, την οικογένεια, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέοι αναγνώστες όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ένα δεν αντιμάχεται το άλλο και νομίζω ότι μπορούν να συμβαδίσουν».

Για το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος σημείωσε ότι «θέλω να ξεκουραστώ, δεν έχω κάτι στα σκαριά. Είμαι σε μία διαδικασία με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα» Και κατέληξε, προτρέποντας «να περνάμε τις ελεύθερες ώρες μας με καλά βιβλία, που καθένας θα επιλέξει από μόνος του στο βιβλιοπωλείο της πόλης και της γειτονιάς του, γιατί πιστεύω ότι το βιβλίο είναι μία πολύ καλή και γόνιμη παρέα». 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής