breaking news Νέο

ΟΟΣΑ: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνίστρια στη μείωση εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα

  • ΟΟΣΑ: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνίστρια στη μείωση εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα
  • ΟΟΣΑ: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνίστρια στη μείωση εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα

Η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών (ρυθμός ανάπτυξης, ταχύτερη μείωση του χρέους), σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων και τα βήματα προς την πράσινη μετάβαση είναι τα κυριότερα ατού της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.

Αντιθέτως, σημαντικά είναι τα ελλείμματα στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης, που έχει επιπτώσεις και στην οικονομία, αλλά και η πορεία του δημογραφικού προβλήματος που βαίνει επιδεινούμενο.

Αυτά είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία, που κατατέθηκαν κατά την παρουσίαση της διετούς έκθεσης χθες στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο ΟΟΣΑ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πάντως η έκθεση αναγνωρίζει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες διεθνείς συγκυρίες και η εικόνα που έχει ο Οργανισμός είναι πολύ θετική, χωρίς βέβαια να παραλείπονται οι υποδείξεις, οι παρατηρήσεις και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε μια πολύ σημαντική καινοτομία της φετινής έκθεσης: Για πρώτη φορά, όπως είπε, η έκθεση του ΟΟΣΑ καταρτίζεται με τη συμβολή μιας Περιφέρειας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το εξειδικευμένο κεφάλαιο (πάντα υπάρχει ένα τέτοιο στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ) της φετινής έκθεσης έχει αναφορά στον ύψιστης προτεραιότητας τομέα του περιβάλλοντος, της πράσινης μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής.

Παρουσιάζοντας τα κύρια στοιχεία της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για το 2023 ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, Γεώργιος – Στυλιανός Πρεβελάκης, επισήμανε ότι η εικόνα είναι πολύ θετική, καθώς τονίζεται η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών (ρυθμός ανάπτυξης, ταχύτερη μείωση του χρέους). Κυριότερη υπόδειξη της έκθεσης, όπως είπε ο κ. Πρεβελάκης, είναι ότι πρέπει η χώρα να προχωρήσει στη βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, διότι αυτός είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για την οικονομία. Επίσης, ο κ. Πρεβελάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Κέντρου του ΟΟΣΑ, που συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί στην Κρήτης, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι ένα από τα 20 κέντρα του ΟΟΣΑ παγκοσμίως και θα έχει ως αντικείμενο τους πληθυσμούς, τα δημογραφικά δεδομένα και τις μετακινήσεις πληθυσμών. Τόνισε δε ότι οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του κέντρου θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα εργάζεται ήδη σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ έδωσε η Ζαφείρα Καστρινάκη, επικεφαλής του τομέα Οικονομικής Μεγέθυνσης και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Όπως είπε, η έκθεση αναγνωρίζει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες διεθνείς συγκυρίες κι αυτό στηρίζεται στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, που πάντως πρέπει να γίνεται ακόμη πιο γρήγορα, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στο σύστημα ανάπτυξης των δεξιοτήτων του πληθυσμού και στην πράσινη μετάβαση, που είναι τομέας ύψιστης προτεραιότητας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε ότι oι καταλύτες για μία πραγματικά βιώσιμη, πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη, που θα φτάσει σε όλους τους πολίτες είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι οι πολιτικές που διαμορφώνονται και υλοποιούνται από τη βάση προς τα επάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, «Η Έκθεση του ΟΟΣΑ αναδεικνύει κορυφαία θέματα για την Ελλάδα, τις προτεραιότητες και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Φέτος όμως υπάρχει και μία πολύ σημαντική καινοτομία: Είναι η πρώτη φορά που στην Έκθεση του ΟΟΣΑ συμβάλλουν, εκτός από τους κυβερνητικούς φορείς και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τους οικονομικούς, παραγωγικούς και ερευνητικούς φορείς της, οι οποίοι συμμετείχαν στις τρεις θεματικές συναντήσεις με τον ΟΟΣΑ, που ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώσαμε το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη. Έτσι για πρώτη φορά η Έκθεση του ΟΟΣΑ καταρτίζεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και αυτή η καινοτομία, πιστεύω ότι έχει πολύ σημαντική συμβολή στη φετινή Έκθεση του ΟΟΣΑ, γιατί βοηθάει στην ακόμα καλύτερη και βαθύτερη κατανόηση των αναγκών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Άλλωστε έχουμε δει στην πράξη, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση πολιτικών και έργων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την αντιμετώπιση της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης».

Ο περιφερειάρχης τόνισε επίσης: «Το 90% των ευρωπαϊκών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το 50% των δημοσίων επενδύσεων, το 30% των δημοσίων δαπανών και τελικά, το 70% του συνόλου των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό το βήμα που κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα για την Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά υπάρχει η απευθείας συμβολή φορέων εκτός κυβέρνησης, φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας. Γιατί δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η διακυβέρνηση όπου τα τρία επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Κράτη - Μέλη και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, δουλεύουν μαζί, συνεργάζονται και συνομιλούν με τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς είναι το μέλλον. Είναι ο τρόπος που μπορούμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις και απαντήσεις, ενισχύοντας την αίσθηση μεταξύ των πολιτών ότι οι πολιτικές, τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε, έχουν πραγματικό θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους».

Ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος για την Ελλάδα της Οικονομικής Διεύθυνσης του ΟΟΣΑ,Tim Bulman, σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται από τις άλλες ελληνικές περιφέρειες όσον αφορά το στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030» επισημαίνοντας ότι «υπολογίζεται πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως το 2030 θα έχει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%».

«Αυτό που απαιτείται τα επόμενα χρόνια είναι η Ελλάδα να έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσμάτων αποδόσεων, όσον αφορά την ενέργεια, αλλά και μείωση του συνόλου των εκπομπών», δήλωσε ο κ. Bulman. Από τα στοιχεία που παρουσίασε, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020, ενώ για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί είναι ορατή η ανάγκη μείωσης των εκπομπών στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και της γεωργίας αλλά και βελτίωσης των οδικών μεταφορών. Ο ίδιος είπε ότι στην παραγωγή ρεύματος σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αλλά υποστήριξε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί σε άλλους τομείς όπου θα είναι πιο δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικά για τις μεταφορές, το 85% των εκπομπών προέρχεται από τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, γι΄ αυτό σύμφωνα με τον κ. Bulman η πρόκληση για τη χώρα είναι να κινηθεί σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς, για παράδειγμα τα ηλεκτρικά οχήματα, σε έναν πιο καινούριο στόλο αυτοκινήτων με  μικρότερες εκπομπές και στην ευρύτερη χρήση του σιδηροδρόμου. Για τα κτήρια πρότεινε την ανακαίνισή τους με υποστήριξη της χρηματοδότησής τους ενώ για τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις) ανέφερε ότι τα ασφάλιστρα είναι πολύ υψηλά στην Ελλάδα εκτιμώντας πως είναι εφικτή η δημιουργία ασφαλίστρων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι. Συνέστησε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση σε περιοχές που κινδυνεύουν από πυρκαγιές, κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Για την οικονομία επισήμανε τη σημαντική πτώση στην αναλογία του δημόσιου χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας, καλύτερης κατανομής δαπανών, μείωσης του ποσοστού της φορολογίας για τους εργαζόμενους και προσέλκυσης περισσοτέρων ανθρώπων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Για την αύξηση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης πρότεινε τη βελτίωση των επενδύσεων και την υλοποίηση πιο καινοτόμων και ριψοκίνδυνων έργων με την κινητοποίηση της συμμετοχής των τραπεζών σε αυτά και μέσω της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Αναγκαία είπε είναι και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με κανονιστικά μέτρα που θα τις απαλλάξουν από τα σημερινά τους βάρη ενώ ο ΟΟΣΑ δίνει έμφαση στο δικαστικό σύστημα αλλά και την αύξηση της απασχόλησης γυναικών και νέων.

Ο διευθυντής μελετών στην Οικονομική Διεύθυνση του ΟΟΣΑ, Vincent Koen, ανέφερε ότι η Ελλάδα ανέκαμψε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και κατέγραψε μεγάλη πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν ενώ για την Κεντρική Μακεδονία σχολίασε ότι βρίσκεται πολύ ψηλά, στη δεύτερη θέση μετά την Αττική, και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας.


ΟΟΣΑ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής