breaking news Νέο

«Αγροτική πολιτική στην πράξη» -Προτάσεις για τη θωράκιση του πρωτογενή τομέα, μέσα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Κοντού, που παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ

«Αγροτική πολιτική στην πράξη»  -Προτάσεις για τη θωράκιση του πρωτογενή τομέα, μέσα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Κοντού, που παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ

Ένας πολιτικός, που ίσως είχε την πιο μακρά θητεία ως υφυπουργός και υπουργός Γεωργίας (2004-2009), εν προκειμένω ο Αλέξανδρος Κοντός, δεν μπορεί παρά να έχει άριστη γνώση για τον πρωτογενή τομέα.

Κι όταν όλη αυτή η γνώση περνά μέσα σ' ένα βιβλίο, τότε αυτό δύναται και να κατευθύνει την αγροτική πολιτική στην πράξη.

"Ζητούμενο πρέπει απαραίτητα να είναι η χάραξη μιας πολιτικής που να εφαρμοσθεί στην πράξη και να επιφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα για την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη" τόνισε ο Αλέξανδρος Κοντός, κατά την ομιλία του, παρουσιάζοντας πριν από έναν μηνα στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) το βιβλίο του "Αγροτική πολιτική στην πράξη", ενώπιον ενος πυκνού ακροατηρίου, με παρουσία δυο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, πλήθους βουλευτών, στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και πολιτών.

Σημείωσε, δε, ότι απαιτείται πολιτική βούληση και φυσικά άνθρωποι για να φέρουν σε πέρας συγκροτημένες πολιτικές που θα απαντούν στις προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα, που είναι πολλές.

 

Τα προβλήματα του κλάδου

Περνώντας αναλυτικά στην καταγραφή των προβλημάτων του κλάδου ο Αλέξανδρος Κοντός έκανε λόγο πρώτα από όλα για ερήμωση της υπαίθρου από νέους, επισημαίνοντας πως: «βλέπω ότι οι νέοι άνθρωποι δεν επιλέγουν την αγροτική δραστηριότητα, διότι δεν νιώθουν στήριξη και δεν βλέπουν σε αυτήν προοπτική. Είναι άκρως ανησυχητικό ότι μόνον το 17% των αγροτών που κάνουν δήλωση για είσπραξη ενισχύσεων είναι κάτω των 40 ετών».

Ξεκαθάρισε ως αρνητικούς παράγοντες, τον μικρό κλήρο, τους πολύ αργούς ρυθμούς ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, την έλλειψη βασικών έργων υποδομής, την άρνηση μεγάλου ποσοστού των αγροτών να ενταχθούν σε συλλογικά σχήματα, την έλλειψη ενημέρωσης και στήριξης αγροτών από οργανωμένες δομές του κράτους, τη δυσκολία στην εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα.

Πέρα από όλα αυτά, ο ίδιος εστίασε και στο πως αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. "Το πρόβλημα ξεκινά από την βαρύτητα που σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται σε επίπεδο κυβερνητικού σχεδιασμού για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

 

«Ουσιαστική αναβάθμιση του ΥΠΑΑΤ με διακομματική συναίνεση, αν και...»

Όπως τόνισε ο Αλέξανδρος Κοντός «προσωπικά θεωρώ πως είναι απαραίτητο να υπάρξει με διακομματική συναίνεση μάλιστα - αν και το βλέπω δύσκολο - μια ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του ΥΠΑΑΤ, σταθερότητα και συνέχεια στον διοικητικό μηχανισμό που καλείται να υλοποιήσει τις βασικές στρατηγικές του και ταυτόχρονα να αναδειχθεί σε όλο το μέγεθος της η σημασία του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας μας».

 

Λάθος

Σημείωσε, δε, πως «είναι λάθος να θεωρείται ότι ο αγροτικός τομέας προσφέρει μόνο το 4,5% της ονομαστικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της χώρας». Εξηγώντας πως «διότι με τον υπολογισμό αυτόν λαμβάνεται υπόψη μόνον η πρωτογενής παραγωγή και δεν υπολογίζονται αθροιστικά ως αγροτικός τομέας ο κλάδος της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, οι πάσης φύσεως υπηρεσίες που λειτουργούν γύρω από αυτόν, οι εισροές από την ΕΕ και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που δημιουργούνται στις τοπικές αγορές».

Προσέθεσε μάλιστα ότι, σε μια μελέτη του τραπεζικού συστήματος επισημάνθηκε ότι η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (χωρίς υπηρεσίες και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) καλύπτουν το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Η ατζέντα των λύσεων

Αναφερόμενος στην ατζέντα των λύσεων, σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί μια πολιτική που θα βασίζεται σε μια ολιστική στρατηγική που να ελκύει στον αγροτικό τομέα νέους ανθρώπους, να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία για να θωρακίσει τις παραγωγές από προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική κρίση, να υλοποιεί στο μέγιστο δυνατό ποσοστό τα προγράμματα του β' πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με κύριες προτεραιότητες την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των υποδομών στον αγροτικό τομέα και δράσεις που έχουν σχέση με την μεταποίηση, τη συσκευασία, την προβολή και τη διάθεση των προϊόντων μας στις αγορές και, φυσικά, την ενεργοποίηση όλων των δράσεων που έχουν σχέση με τη στήριξη των νέων αγροτών.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής