breaking news Νέο

Φρόσω Καρασαρλίδου : «Ήττα για το ΕΣΥ και τις υπηρεσίες υγείας της Ημαθίας»

Φρόσω Καρασαρλίδου : «Ήττα για το ΕΣΥ και τις υπηρεσίες υγείας της Ημαθίας»

Ίσως το πιο σημαντικό από όσα μας δίδαξε η πρόσφατη πανδημία είναι το πόσο απαραίτητο είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Παρά τα διδάγματα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ μέσα από την απαξίωση του, μέσα από την ιδιωτικοποίησή του, μέσα από μια πολιτική που δίνει χώρο μονάχα στο κέρδος.

 

Αυτή την εβδομάδα είχαμε δύο σημαντικές εξελίξεις στην Ημαθία, που αποτελούν ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες υγείας του νομού:

 

• Oι διασώστες του ΕΚΑΒ Ημαθίας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας υποστελέχωση της υπηρεσίας τους με συνέπεια τη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Η πολιτεία δεν επιτρέπεται να μένει άπραγη μπροστά σε ζητήματα ζωής και θανάτου. Μπορεί ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ να ρωτά αν το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό ή δεν έχει ενημέρωση η κεντρική διοίκηση, ωστόσο είναι ξεκάθαρη η μεθόδευση εκχώρησης των υπηρεσιών του σε ιδιώτες. Το ΕΚΑΒ είναι ο δημόσιος φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης, οι υπηρεσίες του έχουν  κρίσιμο ρόλο στην ισότιμη και αποτελεσματική υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού και οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως θα είναι μόνιμα και καλά στελεχωμένες.

 

• Το Νοσοκομείο της Βέροιας δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα με την παραίτηση αναισθησιολόγου, λόγω εντατικοποίησης και πίεσης στον χώρο δουλειάς. Η αποστελέχωση, η μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνει τον φόρτο δουλειάς και οδηγεί γιατρούς στην πόρτα της εξόδου και στην αναζήτηση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Μάλιστα με το νέο Ε.Σ.Υ. που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα λειτουργήσουν και οι ιατρικές υπηρεσίες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

 

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπονομεύει και εξασθενεί το Ε.Σ.Υ. Το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, το πληρώνουν οι πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγεία τους.

 

Η καθολική, ισότιμη και δωρεάν κάλυψη των αναγκών  υγείας των πολιτών  μέσα από την ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι και θα παραμείνει κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής