breaking news Νέο

Ν.Κουτσογιάννης : «Συνεχίζουμε και μετά το 2019»-Αποκλειστική συνέντευξη στο www.imerisia-ver.gr

Ν.Κουτσογιάννης : «Συνεχίζουμε και μετά το 2019»-Αποκλειστική συνέντευξη στο www.imerisia-ver.gr

Νίκος Κουτσογιάννης. Βλάχος εκ πατρός, Κωνσταντινουπολίτης εκ μητρός. Μεγαλωμένος στο Ιερό του Αγίου Μηνά, κατηχητής ενοριών και έχοντας θερμές σχέσεις με την εκκλησία και την Ορθοδοξία, έγινε στα 33 του δήμαρχος Νάουσας, ως επικεφαλής του «Κοινού Τόπου», απολαμβάνοντας ένα 60% τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, το Μάιο του 2014. ΠΑΟΚτσής και μάλιστα… φανατικός, μας έδωσε σίγουρα ειδήσεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Web Tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και μπορείτε να τη δείτε σε μαγνητοσκόπηση στο site μας, www.imerisia-ver.gr. 
Η συζήτησή μας ξεκινά με το δυστύχημα στα 3-5 Πηγάδια, με έναν ακόμη νέο άνθρωπο να αφήνει την τελευταία του πνοή στις πίστες, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Καυστικός ο ίδιος για τα κανάλια, που προσέτρεξαν να καλύψουν το περιστατικό, τη στιγμή που δεν είχαν ούτε ένα ζωντανό πλάνο από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Δεν σέβονται τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε. 
Μιλήσαμε φυσικά και για το Μακεδονικό. «Σε μας υπήρξε η συνύπαρξη Αλέξανδρου και Αριστοτέλη. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να είμαστε παρά κάθετα αντίθετοι με τον όρο Μακεδονία στα Σκόπια. Ο κόσμος εξέφρασε με αυθορμητισμό τη θέση του και αυτή η λαϊκή βούληση είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησής μας». 
Ακολουθεί η τοποθέτησή του για την επιθυμία του διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας, για τη δημιουργία κέντρου μετανοσοκομειακής περίθαλψης στο χώρο της «Βέτλανς», στον ίδιο που ο δήμος Νάουσας έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου διοίκησης. «Εδώ έχουμε Νοσοκομείο, το οποίο δεν παρέχει πλήρεις υπηρεσίες βασικών κλινικών στους δημότες και εμείς μιλάμε για γιγάντια πράγματα. Ας αποκτήσουμε πρώτα αξονικό τομογράφο και από εκεί και πέρα, αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση, να ξεκινήσει ένας διάλογος, με ρεαλιστικά όμως δεδομένα. Αυτό που παραγνωρίζει ο κ. Μαυρογιώργος είναι το τεράστιο κόστος στη στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό. Εδώ δεν μπορούμε να καλύψουμε θέσεις 5 γιατρών, ενώ σε ένα κέντρο αποκατάστασης η αναλογία αρρώστου με προσωπικό είναι ένας προς ένα. Την προμελέτη του 1999 δεν την έχουμε δει, αλλά τι σχέση έχει αυτή με το σήμερα και αν υπάρχει έστω μια μελέτη βιωσιμότητας. Ο χρόνος αυτής της ανέτοιμης και ανώριμης πρότασης μας προβληματίζει. Έχω ακούσει αντίστοιχες δεσμεύσεις και από τον Κουρουμπλή. Εμείς θέλουμε πράξεις, αφού εδώ δεν μπόρεσε η ΥΠΕ να εξασφαλίσει από τα 5 εκ. ευρώ της ΠΚΜ, ούτε 200.000 ευρώ για τον αξονικό της Νάουσας. Αν βέβαια η κυβέρνηση εγγράψει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σοβαρές πιστώσεις για τη δημιουργία αυτού του κέντρου, που σίγουρα δεν είναι τα 5 ή τα 7 εκ. ευρώ, εμείς παραδίδουμε άμεσα την Βέτλανς», απαντά ο δήμαρχος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.  
Συνεχίζουμε με το σύγχρονο κέντρο διοίκησης που σκοπεύει να δημιουργήσει ο δήμος, στο χώρο αυτό των 10.000 τ.μ. «Είμαστε σε καλό δρόμο, το είπα και στο συμβούλιο. Σκοπεύουμε να συνδυάσουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου διοίκησης με το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές για τα επόμενα χρόνια». 
Ακολουθεί η....παραφιλολογία για τη φαρμακευτική κάνναβη. «Εξαιρετική η κίνηση της κυβέρνησης, αφού τα φαρμακευτικά σκευάσματα που προκύπτουν από την κάνναβη, μπαίνουν στη φαρμακολογία σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Μιλάμε βέβαια για τη χρήση τους μέσω συνταγής. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το δήμο μας, αφού σε άγονα και πετρώδη εδάφη μπορούμε να τη διαθέσουμε για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης. Μιλάμε φυσικά για χώρο-φρούριο, που θα έχει συνεχή επιτήρηση, θα έχει περίφραξη, προσωπικό ασφαλείας, σκυλιά, κάμερες. Οι φόβοι ορισμένων είναι απολύτως έωλοι. Η κάνναβη μπορεί να δημιουργήσει σκευάσματα, που θα ανακουφίσουν ανθρώπους, που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες. Περιμένει σε μια χώρα που είναι γεμάτη ναρκωτικά, ο χρήστης να κάνει καταδρομική ενέργεια σε ένα χώρο περιφραγμένο, για να πάρει κάνναβη; Υπάρχει παραπληροφόρηση στο κοινό. Θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας, όχι μόνο αγροτικού, αλλά και επιστημονικού, όπως χημικών, βιολόγων κ.α. Αδυνατώ να κατανοήσω το ντόρο που υπάρχει. Δεν εδράζεται σε κανένα επιστημονικό επιχείρημα», τονίζει ο δήμαρχος, λέγοντας ότι υπάρχει σκέψη από το δήμο Σκύδρας να παραθέσει αντίστοιχο χώρο!  
Σημαντικά τα όσα μας είπε και για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με τους τοπικούς επαγγελματίες να επωφελούνται με σημαντικά ποσά στη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και με προγράμματα κατάρτισης, ώστε να υπηρετηθεί με σύγχρονους τρόπους ο τοπικός τουρισμός. Ακολουθούν τα όσα ακούστηκαν για τις ασφαλτοστρώσεις. «Με θλίβει το γεγονός ότι θετικά γεγονότα κάποιοι προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν με μικροπολιτική διάθεση της δεκαετίας του 80, άλλωστε κάποιοι προέρχονται από εκείνη την εποχή. Οι βασικοί δρόμοι της Νάουσας ήταν βομβαρδισμένοι. Τους ασφαλτοστρώσαμε, βελτιώνοντας και δίνοντας σε λειτουργία τμήματα του νέου δικτύου ύδρευσης. Το δίκτυό μας είναι σαφέστατα προβληματικό, όπως και το υποτιθέμενο νέο είναι 23 χρονών και υπάρχουν θέματα. Ασχολούμαστε σε μια περίοδο, που δεν υπάρχουν πόροι. Οι συνδέσεις έπρεπε να γίνουν, όταν γινόταν το έργο. Βέβαια υπάρχει και ένα μεγάλο ζήτημα. Το ότι ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, η περιοχή πέραν της Αράπιτσας, δεν έχει νέο δίκτυο». 
Ακολούθησε συζήτηση για τους κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων. Ο δήμαρχος τονίζει ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα μπουν και οι τελευταίοι υπέργειοι κάδοι σε περιοχές που απουσιάζουν, ενώ οι κάδοι θα πλένονται την περίοδο του καλοκαιριού. «Θέλουμε την πρόοδο. Ήμασταν ο μόνος δήμος στη χώρα, που δεν είχε κάδους». 
Αδέσποτα. «Έχουμε οργανωμένη πολιτική φροντίδας. Έχουν δίκαιο οι Ναουσαίοι, να έχουν παράπονα. Έχουμε κάνει 160 στειρώσεις. Δημιουργούμε έναν ειδικό χώρο, όπου θα συγκεντρωθούν τα επιθετικά ζώα, αλλά και τα μη στειρωμένα, ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα». 
Η είδηση βγήκε και για τα υδροηλεκτρικά έργα του δήμου. «Σύντομα έρχεται η άδεια αύξησης ισχύος της Βέτλανς. Για το «Μπαχούτσι» είμαστε σε καλό δρόμο και σίγουρα κάποιοι θα στεναχωρηθούν, ειδικά αυτοί που άφησαν βορά τον υδάτινο πλούτο της πόλης στους ιδιώτες». 
Ο δήμαρχος δήλωσε κάθετα αντίθετος σε φαραωνικού τύπου αιολικά πάρκα, που αποφάσισε το 2012 το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ενώ θα επιχειρήσει να ενημερώσει τους δημότες για τα θετικά ή μη ενός μικρού πάρκου, που δεν θα είναι ορατό όμως από τους επισκέπτες του χιονοδρομικού των 3-5 Πηγαδιών.  
Θετικά τα νέα, δια στόματός του, για το διεθνή διαγωνισμό των 3-5 Πηγαδιών, αλλά και για τη μεταφορά των 26 εργαζόμενων της ΕΤΑ στο δήμο, ώστε να ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή της και να υπάρξει διαγωνισμός την άνοιξη για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου «Βέρμιο». 
Κλείνουμε με το σημαντικό ζήτημα των υπερχρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων, το κόστος των οποίων θα κληθεί να καλύψει ο δήμος, άρα και ο πολίτης, που ξεπερνά τα 6 εκ. ευρώ. «Υπήρξε τεράστιο πρόβλημα κακοδιαχείρισης. Το κόστος της ΕΤΑ αυξήθηκε λόγω των ειδικών μισθολογίων των εργαζομένων της. Ενδεικτικά, ένας υπάλληλος με απολυτήριο δημοτικού λάμβανε σε καιρό κρίσης 2.000 ευρώ μεικτά. Αυτά δεν υπάρχουν στη σημερινή Ελλάδα», μας λέει. Ο δήμαρχος αναφέρεται και στην εκκαθάριση της ΚΕΠΑΠ, μετά από……6 χρόνια από τον κ. Βλαχόπουλο (σ.σ. τη στιγμή που η αντίστοιχη της ΕΤΑ έγινε από τον κ. Σιαμούλο σε 3 μήνες), που θα έρθει στο σώμα εντός Φεβρουαρίου. «Σίγουρα θα δυσκολευτούμε. Πιστεύω όμως, με την αξιοποίηση της δημοτικής μας περιουσίας, να περιορίσουμε το κόστος για το δημότη.
Σημαντική και η αναφορά του για το δικαστικό δρόμο που ακολουθεί ο δήμος στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών πάρκων και των οφειλών της κινέζικης εταιρείας.
Τελευταία ερώτηση. «Θα είστε υποψήφιος και στις εκλογές του 2019;». «Έχω ένα σχεδιασμό σε εξέλιξη, που οφείλω να ολοκληρώσω. Τον γνωρίζουμε καλά εγώ και η ομάδα μου. Πρώτος ο Θεός, θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε, ώστε να γίνει  η Νάουσα ένας ελκυστικός τόπος, για να ζεις, να εργάζεσαι και να μεγαλώνεις την οικογένειά σου».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής