breaking news Νέο

Συμφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά για την προεδρία της Δημοκρατίας; - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Συμφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά για την προεδρία της Δημοκρατίας; - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Κρατάει χρόνια η «βεντέτα» της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο πρεσβύτερος. Ο Μεσσήνιος πολιτικός, από αγαπημένο παιδί του Κ. Μητσοτάκη, έγινε αυτός που του χρέωσε πως τον έριξε από την κυβέρνηση. Για τα ιστορικά γεγονότα, ο καθένας έχει την προσωπική του εκδοχή. Ο Α. Σαμαράς πιστεύει ότι έκανε το καθήκον του στο σκοπιανό τότε. Ενώ, ο πατήρ του σημερινού πρωθυπουργού υποστήριζε πως κακώς τον επέλεξε ως υπουργό Εξωτερικών του.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όμως, ότι χωρίς τη στήριξη του Α. Σαμαρά στον νυν πρωθυπουργό το 2016, δεν θα είχε καταφέρει να κερδίσει την ηγεσία της ΝΔ. Ειδικότερα, σε εκείνη την εσωκομματική μάχη μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κ. Μητσοτάκη που «κονταροχτυπήθηκαν» στον πρώτο γύρο για τον «γαλάζιο θρόνο» μαζί με τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, είχε πάρει ως γνωστόν κεφάλι ο Βαγγέλης με 39,8% έναντι του Κυριάκου που βρέθηκε πίσω του με πλέον των δέκα μονάδων (28,5%) διαφορά.

Ωστόσο το «χαρτί» γύρισε στον δεύτερο γύρο, καθώς τα ισχυρά εσωκομματικά ερείσματα που είχε -και συνεχίζει να έχει- ο Μεσσήνιος πολιτικός έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Κυριάκου και το τελικό σκορ στον β΄ γύρο ήταν 52,43% για τον σημερινό πρωθυπουργό και 47,57% για τον Βαγγέλη.

Όμως, με την αναρρίχηση του Κυριάκου στην εξουσία, διαταράχθηκαν οι σχέσεις και το κλίμα μεταξύ των δυο ανδρών, καθώς είχε δοθεί η υπόσχεση στον Α. Σαμαρά ότι θα λάμβανε ισχυρή υποστήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου για την κατάληψη υψηλής θέσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που δεν τηρήθηκε και την θέση τελικά πήρε ο Μαργαρίτης Σχοινάς που έγινε αντιπρόεδρος στο θεσμικό όργανο της Ε.Ε.

Η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Σ. Πέτσας) τότε ήταν κατατοπιστική. Κατ΄ αρχήν είχε επιβεβαιώσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε θέση επιτρόπου και αντιπροέδρου της Κομισιόν. Ακολούθως είπε ότι η νέα πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε την αντιπροεδρία στην Ελλάδα όταν την διεκδικούσε ο Σαμαράς, αλλά την έδωσε όταν την διεκδικούσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς…

Αυτό, από μόνο του ήταν ιδιαίτερα σκληρό και ταπεινωτικό για τον πρώην πρωθυπουργό. Στην συνέχεια πρόβαλλε ότι η επιλογή του κ. Σχοινά είναι εθνική επιτυχία και ότι επιβεβαίωνε την αναβάθμιση του κύρους της χώρας μας μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Προφανώς, όλα αυτά δεν ίσχυαν με τον Αντώνη Σαμαρα!

Ακολούθησε το επεισόδιο με την προεδρία της Δημοκρατίας, όταν -όπως έλεγαν οι γνωρίζοντες- ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να προταθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι δεν του έκανε την πολιτική χάρη και πρότεινε -μετά από συστάσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη- την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την ημέρα της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη Βουλή για την προεδρία της Δημοκρατίας ο Σαμαράς είχε επιλέξει να λείπει σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι είναι δυσαρεστημένος με την επιλογή του Κυριάκου.

Ακολούθως, οι σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά βρίσκονταν σε πολύ κακό επίπεδο και υπήρχε μια ψυχρότητα που είχε επιδεινωθεί περαιτέρω εξ αιτίας κάποιων δημόσιων τοποθετήσεων του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις.

Φαίνεται ότι τα πολιτικά δεδομένα έχουν ανατραπεί και σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε «μυστικό δείπνο» Μητσοτάκη-Σαμαρά, όπου έσπασε ο «πάγος» μεταξύ των δυο ανδρών και συζητήθηκαν εσωτερικά θέματα της ΝΔ, η εκλογική στρατηγική του κόμματος και ζητήματα στα οποία ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί πρωτεύον να παραμείνει αρραγής η «γαλάζια» παράταξη, προκειμένου να επιτύχει τους εκλογικούς στόχους της και να αποτρέψει τον «κίνδυνο» επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, προ ολίγων ημερών υπήρξε ένα δημοσίευμα από το newsbreak.gr και από την στήλη του «Κύριου Μάξιμου» που έχει άριστη πληροφόρηση σχεδόν πάντοτε από τα ενδότερα της ΝΔ και παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο:

«Ο Αντώνης Σαμαράς δεν περίμενε ποτέ ότι ο Κυριάκος θα του φερόταν με τέτοια αγνωμοσύνη. Ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι πρακτικά ο άνθρωπος που έκανε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, καθώς ήταν αυτός που φρόντισε το 2015 να τον εκλέξει πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με την απίστευτη μεθόδευση εις βάρος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Σαμαράς λησμόνησε ακόμα και τα άκρως απαξιωτικά σχόλια του Κυριάκου, ο οποίος μίλησε ευθέως για «αργύρια» πίσω από την ανατροπή του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993. Κατάπιε λοιπόν την περηφάνια του, έκανε την καρδιά του πέτρα και οδήγησε άλλον έναν Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ζήτησε μόνο ένα αντάλλαγμα. Την προεδρία της Δημοκρατίας».

«Ο Κυριάκος όμως τον πούλησε στην στροφή. Θεώρησε μάλιστα ότι ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν θα έπρεπε να δυσανασχετεί, αλλά θα έπρεπε να τον ευγνωμονεί αιώνια, διότι αυτός τον «καθάρισε» από τη Novartis…Τώρα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο λάθος. Έχει εκτοξεύσει τις τροχιοδεικτικές βολές και περιμένει στην γωνία. Δεν πρόκειται να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν ο τελευταίος δεν βγει δημόσια και δεν προαναγγείλει ότι θα προτείνει τον Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της Δημοκρατίας. Πριν από τις εθνικές εκλογές, ώστε να μην μπορεί έπειτα να υπαναχωρήσει…».

 

Θάνος Κάλλης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής