breaking news Νέο

Άλκης Καμπανός: Για τις 23 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη – «Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια»

  • Άλκης Καμπανός: Για τις 23 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη – «Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια»
  • Άλκης Καμπανός: Για τις 23 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη – «Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια»

Για τις 23 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη των 12 κατηγορουμένων, για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα κάποιων εκ των δικηγόρων να δοθεί ολιγοήμερη διακοπή λόγω κωλυμάτων που επικαλέστηκαν και συνδέονταν με άλλη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ανώτερο δικαστήριο. Εκτός από την επόμενη δικάσιμο (κατά την οποία θα γίνει η κλήρωση των ενόρκων), η πρόεδρος του ΜΟΔ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των συνεδριάσεων έως τον προσεχή Μάρτιο.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί 23 δικάσιμοι, εκ των οποίων τέσσερις τον Ιανουάριο, οκτώ τον Φεβρουάριο και έντεκα τον Μάρτιο. Ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνει 26 άτομα, ενώ άλλοι τόσοι αναμένεται να είναι οι μάρτυρες υπεράσπισης.

Οι 12 κατηγορούμενοι (ηλικίας 21 έως 26 ετών και όλοι προσωρινά κρατούμενοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα ανά την Ελλάδα) εκπροσωπούνται από τουλάχιστον 25 δικηγόρους, καθώς καθένας εξ αυτών έχει από δύο, ακόμη και τρεις συνηγόρους.

Το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

 

«Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια, για πάντα στη φυλακή»

Νωρίτερα, έγινε η διαδικασία νομιμοποίησης των δικηγόρων και εκφωνήθηκε ο κατάλογος των 26 μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν γύρω στις 7:30 το πρωί, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και δύο ώρες αργότερα εισήλθαν, ο ένας μετά τον άλλον, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δικαστηρίου.

Σύντομες δηλώσεις έκαναν έξω από τα Δικαστήρια οι γονείς του 19χρονου Άλκη, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες. «Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια, για πάντα στη φυλακή, όλη τους τη ζωή», είπε η μητέρα του και πρόσθεσε: «Η Δικαιοσύνη ξέρει».

Ο πατέρας του, όταν ρωτήθηκε για την έναρξή της δίκης, είπε: «Ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της δίκης πως «έχω συμμετάσχει σε εκατοντάδες υποθέσεις ανθρωποκτονιών. Δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά 12 ανθρώπους που ενώ η ιατροδικαστική έκθεση της κ. Κοβάτση αναδεικνύει συμπεριφορές περισσότερων ώστε να χάσει τη ζωή του το αείμνηστο αυτό παιδί, συγκεκριμένα μια πολτοποίηση στο κεφάλι, χτυπήματα από σίδερα, ένα κατακρεουργημένο σώμα από μάχαιρα καραμπίτ, δρεπάνια και ούτε ένας από αυτούς να μην δέχεται ότι έχει κάνει ούτε ένα χτύπημα. Ούτε ένας να μην λέει -λες και είναι συνεννοημένοι- ότι το έκανε κάποιος άλλος».

Έξω από τα Δικαστήρια συγκεντρώθηκε μικρή μερίδα οπαδών του Άρη, ομάδας που υποστήριζε ο Άλκης Καμπανός, και φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του 19χρονου.

Ισχυρή, αλλά διακριτική, ήταν η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός των δικαστηρίων.

 

Βαρύ κατηγορητήριο για τους 12 κατηγορούμενους

Το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, εκτός από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού περιλαμβάνει και τις επιθέσεις εις βάρος των δύο φίλων του, στο ίδιο συμβάν, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης (για τον Άλκη) και σε απόπειρα (για τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του), από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Περαιτέρω, άπαντες κατηγορούνται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

 

Κούγιας: «Ζητήσαμε να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση»

«Από τη μία μεριά θες να τηρήσεις αυτό που λέει ο νόμος και από την άλλη πλευρά όταν βλέπεις τις φωτογραφίες του παιδιού και διαβάζεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έρχεσαι σε μια πολύ δύσκολη θέση από τη μια μεριά να σεβαστείς το τεκμήριο της αθωότητας και από την άλλη να βγάλεις αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Κούγια, «δεν έχει ασκηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης εις βάρος των 12 κατηγορούμενων και των υπολοίπων που ήταν σε αυτήν τη λέσχη φίλων του ΠΑΟΚ, αλλά είναι ασύνηθες να ξεκινήσουν 12 άνθρωποι όταν αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την καταδρομική επιχείρηση».

«Ζητήσαμε επιμόνως να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν ασκήθηκε αυτή η ποινική δίωξη. Εδώ υπάρχει και μια άλλη ατυχής επιλογή της εισαγγελίας. Όταν συνελήφθη ο πρώτος και διαπιστώθηκε ποιας λέσχης είναι μέλη αυτοί που έκαναν το έγκλημα, η αστυνομία έκανε μια έφοδο και βρήκε πάρα πολλά όπλα. Συνέλαβαν τον πρώτο, τον οδήγησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και του κατέκδωσαν ότι ο ιδιοκτήτης όλων αυτών των όπλων δεν ήταν τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης αλλά ήταν μόνο ένα άτομο. Πολύ έξυπνα μετά οι δικηγόροι του άφησαν τη διαδικασία να εξελιχθεί (…). Έδωσε το δικαίωμα στον δράστη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, να γλυτώσει τους άλλους δράστες από δύο κακουργήματα και αυτός δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος», πρόσθεσε.

 

 Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι (κρατούνται προσωρινά σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας) πήραν αποστάσεις από τη δολοφονία του Άλκη, ενώ στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθούν και τώρα.

Μπορεί κάποιοι εξ αυτών να παραδέχθηκαν ότι ήταν στην επίθεση, αλλά περιορίζουν τη συμμετοχή τους στους τραυματισμούς των δύο φίλων του 19χρονου και κανείς δεν παραδέχεται ότι χτύπησε ή μαχαίρωσε τον θανόντα.


Καμπανός

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής