breaking news Νέο

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη»

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη»

Το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου «Ανδρωμάχη» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18/1 στο Φουαγιέ της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Θεανώ Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Ημαθίας, το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βούλα Κοτσάλου, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του πολυγραφότατου Κώστα Ακρίβου, στο συγγραφικό του έργο και στην υπόθεση του βιβλίου.

Η Ευγενία Καβαλλάρη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων  νομού Ημαθίας, τόνισε : «Η συγγραφική φαντασία (έμπνευση) του Κώστα Ακρίβου στο νέο του μυθιστόρημα-νουβέλα αντλεί το αφηγηματικό υλικό, όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο, από το μύθο της Ανδρομάχης, που επεξεργάστηκε ο Όμηρος στην Ιλιάδα και ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του. Την προσεγγίζει όμως μέσα από τη δική του οπτική, θέτει τα δικά του επίδικα θέματα που προκύπτουν από την πορεία της ζωής της. Ο αναγνώστης διαπιστώνει τη συνύπαρξη της ηθικής- οπτικής της εποχής του μύθου και της αρχαίας ελληνικής σκέψης διηθημένης μέσα από την οπτική της σύγχρονης σκέψης… Επιλογικά, o Κώστας Ακρίβος σ’ αυτό του το έργο αναδεικνύει τη γυναίκα σε πρωταγωνίστρια και επιχειρεί μια σπάνια ενδοσκόπηση της γυναικείας προσωπικότητας. Η Ανδρομάχη ως κόρη, αδερφή, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά χάραξε το δικό της πόλεμο με άνδρες που μίσησε. Μέσα από την ηρωίδα ο συγγραφέας προβάλλει τη γυναικεία αξία και ηθική, τη γυναικεία φύση και εξυφαίνει τη γυναικεία υπομονή και αγωνιστικότητα. Η αξία του βιβλίου αυτού έγκειται σ’ αυτό ακριβώς: στη συνύπαρξη του τραγικού, του μαύρου, του απεχθούς με το τρυφερό, το ανθρώπινο, το γλυκό, την ελπίδα». Πρότεινε μάλιστα, λόγω της θεατρικότητας του έργου, να αξιοποιηθεί θεατρικά από το ΔΗΠΕΘΕ.             

Ο φιλόλογος – γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ημαθίας Παντελής Τσαλουχίδης αναφέρθηκε στο 16ο βιβλίο του συγγραφέα, την «Ανδρωμάχη», με τον εσκεμμένα ανορθόγραφο τίτλο. Τι προσφέρει το πόνημα στον αναγνώστη, πως το εμπνεύστηκε, γιατί επέλεξε την Ανδρομάχη, σε ποιο μυθολογικό υλικό στηρίχθηκε το έργο, ποια είναι τα στοιχεία της αφήγησης (πρωτοπρόσωπη, ανάδρομη), ποιο το κεντρικό και ποια τα κύρια πρόσωπα είναι κάποια από τα ζητήματα που εξετάστηκαν.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Κώστας Ακρίβος αναφέρθηκε στο πλαίσιο που κινείται το βιβλίο, απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής