breaking news Νέο

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΟΣΙΟΙ ΞΕΝΟΦΩΝ - ΜΑΡΙΑ - ΑΡΚΑΔΙΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΟΡΤΑΖΩΝ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ : ΟΣΙΟΙ ΞΕΝΟΦΩΝ - ΜΑΡΙΑ - ΑΡΚΑΔΙΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Όσιος Ξενοφών, η γυναίκα του Μαρία  και τα παιδιά τους Αρκάδιος και Ιωάννης,  ήταν μία πλούσια χριστιανική οικογένεια και ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ιουστινιανού (527-565). Ο Ξενοφών είχε το αξίωμα του συγκλητικού και θεωρούνταν σαν μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα της Πόλης.

Έκαναν πολλές φιλανθρωπίες  βοηθώντας τους φτωχούς και τους αρρώστους, και διέθεταν μεγάλα ποσά για την απελευθέρωση  αιχμαλώτων χριστιανών, οι οποίοι  βρίσκονταν φυλακισμένοι  σε φυλακές των βαρβάρων. Για να μορφωθούν περισσότερο τα παιδιά τους, τα έστειλαν στην Βηρυτό για να διδαχθούν νομικά.

Τα παιδιά ταξιδεύοντας δια θαλάσσης στην Βηρυτό  ναυάγησαν, και αφού διασώθηκαν, κατάλαβαν το νόημα της πρόσκαιρης ζωής, και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, και να πάνε στην Ιερουσαλήμ για να γίνουν μοναχοί.

Όταν οι γονείς τους  έμαθαν την απόφασή τους, αισθάνθηκαν χαρά και αγαλλίαση, πούλησαν τα υπάρχοντά τους, και ο μεν Ξενοφών  έγινε ασκητής στην έρημο, η δε  Μαρία μοναχή.

Απεβίωσαν ειρηνικά και η μνήμη τους τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.

Απολυτίκιον.

 «Ως  γενεά ευλογητή τώ Κυρίω, της ουρανίου ηξιώθησαν δόξης ,ασκητικώς  δοξάσαντες Χριστόν επί της γής, Ξενοφών ο Όσιος και η τούτου συμβία, σύν τοις αριστεύσασιν, ιεροίς αυτών τέκνοις, ούς ευφημούντες είπωμεν φαιδρώς. χαίροις Οσίων χορεία τετράριθμε.».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής