breaking news Νέο

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το έτος 2023

  • Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το έτος 2023
  • Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το έτος 2023
  • Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το έτος 2023
  • Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βέροιας για το έτος 2023

Με την υπερψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, που έγινε σε ειδική συνεδρίαση του σώματος τη Δευτέρα 23-1-2023, ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το νέο οικονομικό έτος 2023.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 συντάχθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για το Δήμο, με διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, στο οποίο έχουν προστεθεί πλέον και οι αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Στέλιος Ασλάνογλου, ανέφερε πως η σύνταξη του προϋπολογισμού με τις υπάρχουσες συνθήκες, κινείται στα πλαίσια της διαφάνειας, της ειλικρίνειας, της νομιμότητας, του ρεαλισμού, του εφικτού, αλλά όχι του επιθυμητού. Με δυσμενή πλαίσια, με μειωμένα έσοδα, λόγω της πανδημίας αποτυπώνει και πραγματικά μεγέθη. Πέρα από την οικονομική κρίση, την πανδημία, ο Δήμος έχει να αντιμετωπίσει και το διεθνές δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με μείωση εσόδων και αύξηση δαπανών στο δήμο Βέροιας, όπως και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, που ανέρχεται στα 64 εκατομμύρια ευρώ, εστιάζονται στους εξής πυλώνες:

- Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

- Ο εκσυγχρονισμός και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού

- Η τουριστική ανάπτυξη

- Περισσότερα έργα, τα οποία εκφράζονται αναλυτικά στο τεχνικό πρόγραμμα

- Την ενίσχυση των ευαίσθητων ομάδων, ΑμΕΑ, ΡΟΜΑ και προνοιακών υπηρεσιών

- Μεγαλύτερη χρηματοδήτηση για την ενίσχυση της αποδοτικότητας

- Τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχονται με ψηφιακά εργαλεία και αποτελούν τους πυλώνες της προσπάθειας και επιδίωξης της σημερινής διοίκησης.

«Ό,τι συμβαίνει στο μέλλον στηρίζεται στο παρελθόν, ο προϋπολογισμός του 2023 σηματοδοτεί επίσης και τη λήξη της θητείας μας και την απαρχή μιας καινούργιας, με αίσθημα ευθύνης, που πρέπει να γίνει με την καινούργια και την παρούσα διοίκηση και στο μέλλον. Οι θυσίες της πρώτης θητείας μας αποτυπώνονται στους προηγούμενους προϋπολογισμούς, οι οποίοι ακολούθησαν και τροφοδότησαν με καλύτερες δυνατότητες τους σημερινούς. Περάσαμε από τα 42.297.000 εκ. ευρώ το 2019 στα 45.344.000 το 2020, είναι χρονιές πανδημίες, στα 54.149.000 το 2021, στα 55.468.000 το 2022 και στα 64.441.477,72 το 2023. Τα νούμερα δείχνουν την άνοδο στους προϋπολογισμούς και τις προθέσεις της διοίκησης να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, εκμεταλλευόμενη ότι «πέφτει». Εμπόδιο για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, αποτελούν οι μειωμένοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών και τα κάθε φύσεως απρόοπτα του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Ασλάνογλου, ευχαριστώντας παράλληλα τους δύο κύριους συντελεστές της σύνταξης του προϋπολογισμού, στο κομμάτι των εσόδων το Δημήτρη Σαζακλίδη και στο κομμάτι των εξόδων την κ. Πετρούλα Γραμματικοπούλου, με συμπαραστάτη την κ. Σίσσυ Καραλή, που κατάφεραν να παρουσιάσουν το σημερινό προϋπολογισμό και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης 2023 προς ψήφιση.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Σαζακλίδης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023, είναι ακόμη ένας προϋπολογισμός κρίσης, με μεγάλες προκλήσεις και εμπόδια και παρέθεσε τα χονδρικά στοιχεία του προϋπολογισμού και πρόκειται για το συνολικό ποσό των  64.441.477,72 εκ. ευρώ που είναι τα έσοδα, το ποσό των 64.189.878,11 που είναι τα έξοδα και το αποθεματικό στο ποσό των 251.599,61 εκ. ευρώ, όπως ακριβώς είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός.

Από την πλευρά της η κ. Γραμματικοπούλου ανέφερε πως πρόκειται για ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, βασισμένο στις εκτιμήσεις των προηγούμενων ετών, έχει ελεγχθεί από την αποκεντρωμένη ως προς τη νομιμότητά του και είναι αυξημένος κατά 20% με περισσότερα έργα.

Ακολούθησαν ενστάσεις, επισημάνσεις και τοποθετήσεις στο πεδίο των ερωταπαντήσεων, όσον αφορά τα κονδύλια και τις προτεραιότητες στα έργα του νέου προϋπολογισμού.

 

Γεωργία Μπατσαρά : «Βάλαμε πλάτη και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ομαλή λειτουργία του δήμου»

«Η Αυτοδιοικητική θητεία είναι η μοναδική στα χρονικά το δήμου που χαρακτηρίζεται από τη συνεργασία δύο παρατάξεων. Έχουμε την τιμή και την ευθύνη να συνεργαζόμαστε με το δήμο, αφήνοντας το δικό μας αποτύπωμα, συνεχίζοντας θεού θέλοντος και θα το ολοκληρώσουμε το Δεκέμβρη του 2023. Είναι γνωστό από το Μάρτιο του '20 βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η ανθρωπότητα επλήγη από κρίσεις, η χώρα και ο δήμος δεν έμεινε έξω από αυτές τις κρίσεις, την οικονομική, την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση τιμών. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, ο δήμος οφείλει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου και στόχος αυτής της συνεργασίας ήταν η συλλογική δουλειά και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ομαλή λειτουργία του δήμου» ανέφερε η επικεφαλής της «Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη».

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2023, τόνισε πως πρόκειται για ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, συμφωνώντας παράλληλα με τον κ. Ασλάνογλου, ότι κινείται στα όρια του εφικτού και όχι του επιθυμητού, είναι η λογιστική αποτύπωση των έργων, διεκδικεί πόρους και τον οποίο υπερψηφίζει. Αναφέρθηκε ακόμη στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, που κατέβαλαν οι υπάλληλοι του δήμου για τη σύνταξή του, καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου έχουν πρόβλημα στελέχωσης.

 

Παύλος Παυλίδης : «Τα έργα που δίνεται προτεραιότητα, αυτό σας κρίνει»

Κριτική για τις προτεραιότητες των έργων της δημοτικής αρχής στον προϋπολογισμό του 2023, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» Παύλος Παυλίδης.

«Τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα κοστίζουν 28 εκ. ευρώ και από αυτά τα 24 εκ. ευρώ είναι συνεχιζόμενα και την ίδια ώρα τα 21 εκ. είναι λειτουργικές δαπάνες του δήμου. Στον προϋπολογισμό δεν έχει υπάρχει κανένα κονδύλιο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, για κάποια σχολή που πρέπει να κυνηγήσουμε, δεν υπάρχει κάτι για νέους κυκλοφοριακούς κόμβους, δεν υπάρχει τίποτα για τις δωρεές που έχουν γίνει για τα κτίρια που καταρρέουν, για την πρόσβαση, τον τουρισμό. Οι προτεραιότητές σας δεν είναι σωστές, πρέπει να κάνουμε άλλα πράγματα που είναι σημαντικά. Ανακαλέστε τις προτεραιότητες και στοχεύστε σε αναπτυξιακά έργα που απουσιάζουν από τον προϋπολογισμό» κατέληξε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό καθώς έκρινε ότι δεν είναι ρεαλιστικός.

 

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα, πρόγραμμα συντήρησης και όχι κατασκευής νέων έργων, εστιάζοντας σε κωδικούς που αναφέρονται κυρίως για επισκευές και συντηρήσεις παιδικών χαρών.

 

Γιώργος Μελιόπουλος : «Πολιτικό εργαλείο, ο προϋπολογισμός που φέρατε»

Ως αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2023 ο Γιώργος Μελιόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». «Δεν συμβιβαζόμαστε μ' αυτή την κατάσταση, δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό από θέσης ουσίας, ζητάμε πλήρη κάλυψη των αναγκών του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν στεκόμαστε στα διαχειριστικά, αλλά στη φοροπληξία που τσακίζει τη ζωή μας, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης του Δήμου», ανέφερε δεικτικά ο κ. Μελιόπουλος.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισε επίσης και ο Γιάννης Τσαναξίδης, τόνίζοντας ότι απέχει από τις ανάγκες των πολιτών.

 

Α. Μαρκούλης : «Καρμπόν ο προϋπολογισμός»

Ιδιος προϋπολογισμός εδώ και 7 χρόνια, με μικρές διαφορές και οι τοποθετήσεις είναι καρμπόν» τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προτεραιότητα στον Πολίτη» Αντώνης Μαρκούλης, με την παράταξή του να απέχει από την ψήφισή του.

 

Κ. Βοργιαζίδης : «Τα αποτελέσματα της τριετίας είναι εξαιρετικά και θα ζητήσουμε να κριθούμε από τους πολίτες για αυτό»

Με ευχαριστίες προς την οικονομική υπηρεσία για τον κόπο που έκανε, δηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην υπηρεσία, αλλά και προς τις άλλες υπηρεσίες, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2023 εξαιρετικό και επιτυχημένο. «2019 προϋπολογισμός 42 εκατομμύρια ευρώ, 2023 64 εκατομμύρια ευρώ και τεχνικό πρόγραμμα 28 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει προϋπολογισμός κάτι παραπάνω από 50% αυξημένος και 170% αυξημένο το τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό γίνεται με κάποιο τρόπο, και αυτός ο τρόπος είναι η πολύ δουλειά, οι μελέτες που είχαμε και γιατί η υπηρεσία μας έδωσε τον καλύτερό της εαυτό. Τα αποτελέσματα της τριετίας είναι εξαιρετικά και θα ζητήσουμε να κριθούμε από τους πολίτες για αυτό». Αναφορικά με τα χρέη προς το Δήμο ανέφερε πως όντως υπάρχουν 10 εκατομμύρια που δεν μπορούν να εισπραχθούν και παρότι είναι η πρώτη χρονιά που έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά δεν απέδωσαν.

 

Ακολούθησε ψηφοφορία με την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος να υπερψηφίζεται. Υπέρ ψήφισε επίσης η Δήμητρα Ράλλη, μέλος της παράταξης Τσανακτσίδη, ενώ ψήφο ανοχής έδωσε ο Χρήστος Τσιούντας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, όπως ανέφερε.

 

Η συνεδρίαση που ήταν διπλή, συνεχίστηκε με τα προ ημερησίας διάταξης, όπου κυριάρχησαν τα εξής θέματα : Η απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά τις οικονομικές επιτροπές των Δήμων, με το δήμαρχο Κ. Βοργιαζίδη να αναφέρει ότι ο δήμος Βέροιας, συμμορφούμενος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ψήφισε καινούργια οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του Δήμου Βέροιας, που παρουσιάζονται αρκετά αυξημένες, η ένταξη της κοινωνικής ομάδας Ρομά κ.α.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής