breaking news Νέο

«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας

  • «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας
  • «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας
  • «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας
  • «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας
  • «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας
  • «Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ζητά ο Δήμος Βέροιας

Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα έκανε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, σε συνέχεια της συνεδρίασης που προηγήθηκε για την έγκριση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος 2023 του Δήμου Βέροιας.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει το νόμο Θεοδωρικάκου, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις συνθέσεις και τις αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής, σημείωσε ότι ο Δήμος ψήφισε καινούργιες επιτροπές και συντάχθηκε με τη νομιμότητα και ορθά έπραξε. «Αναμένουμε όμως ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, με την έκδοση κάποιας εγκυκλίου, η οποία θα καθορίζει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει ο κάθε δήμος. Είμαστε σε αναμονή, για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Βοργιαζίδης.

 

Το δεύτερο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος, ήταν το αίτημα που κατέθεσε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας στο υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων (τιμές ζώνης), σε περιοχές της αρμοδιότητάς του, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν, καθώς δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους δήμους της χώρας να πουν την άποψή τους για τις τιμές που υπάρχουν.

Η γνώμη του Δήμου για τον επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφορά την πόλη της Βέροιας, αλλά αντίστοιχες μειώσεις ζητάει και στις τοπικές ζώνες (δημοτικές κοινότητες), στις οποίες δεν υπήρχαν τιμές ζώνης μέχρι το ’21 και μπήκαν για πρώτη φορά το 2021, αναφέροντας ενδεικτικά μερικά  παραδείγματα.

Όπως είπε,  η πιο ακριβή τιμή της Βέροιας (Ζώνη Α’) από 1.150 ευρώ που ίσχυε μέχρι το 2018, αυξήθηκε στα 1.300 το 2021, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας πρότεινε να πάει στα 900 ευρώ. Στο Μακροχώρι από 700 ευρώ προτάθηκε να πάει στα 500 ευρώ και αντίστοιχα στον Άγιο Γεώργιο από 600 ευρώ στα 450 και στα Ριζώματα από 500 ευρώ στα 400. «Θεωρούμε ότι θα  είναι ένα βάρος, που θα μειωθεί από τις πλάτες των φορολογουμένων και μακάρι να γίνει αποδεκτή από την πολιτεία η πρότασή μας, προς όφελος όλων των δημοτών», τόνισε ο δήμαρχος Βέροιας.

 

Μία μικρή ενημέρωση όσον αφορά το Tοπικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά, που ζητήθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την υπηρεσία του δήμου Βέροιας, προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τους Ρομά, έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Μπατσαρά.

Περιγράφοντας το σχέδιο δράσης  ανέφερε πως αποτελείται από 4 ενότητες και 4 πυλώνες.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται τα διοικητικά στοιχεία του Δήμου, δηλαδή ποιοί είναι οι ωφελούμενοι, η τυπολογία των περιοχών διαμονής, όπως αυτή προβλέπεται από την καταγραφή οικισμών και πληθυσμού Ρομά σε εθνικό επίπεδο 2021 και είναι οι εξής:

 

- Περιοχές Τύπου 1: Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές, σε συνθήκες διαβίωσης μη αποδεκτές, με καλύβια, παραπήγματα και απουσία βασικών υποδομών.

- Περιοχές Τύπου 2: Μικτός καταυλισμός με ανάμιξη σπιτιών με πρόχειρες κατασκευές (παραπήγματα, σκηνές, τσαντίρια, λυόμενες κατασκευές με μόνιμη, συνήθως, χρήση και μερική υποδομή (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, οδοποιίας), συνήθως στις παρυφές κατοικημένης περιοχής.

- Περιοχές Τύπου 3: Γειτονιά σε μόνιμη χρήση, συχνά σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού

- και τα διάσπαρτα.

Ο Δήμος Βέροιας σε έναν πληθυσμό 62.064 κατοίκων, έχει συνολικό αριθμό διαμονής  Ρομά 641 άτομα, ποσοστό 1,032% και συνολικό αριθμό περιοχών διαμονής, σύμφωνα με την παραπάνω τυπολογία, έναν καταυλισμό Τύπου 1 στο Εργοχώρι, έναν καταυλισμό Τύπου 2 στο Τριφυλλοπάζαρο, δύο καταυλισμούς Τύπου 3, έναν στην Κουλούρα και έναν στη Μέση, διάσπαρτα υπάρχουν στο Μακροχώρι, επίσης εντός του αστικού ιστού υπάρχουν διάσπαρτα και στον Τρίλοφο.

Το παράρτημα Ρομά είναι ενταγμένο στο Κέντρο Κοινότητας, πέρα από όλες τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πληθυσμό των Ρομά και εκπονεί και προγράμματα. Στελεχώνεται από προσωπικό με 2 κοινωνικούς λειτουργούς, 1 ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό και έναν πολιτισμικό διαμεσολαβητή. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παροχές του κοινωνικού παντοπωλείου και του κοινωνικού ιατρείου.

Στη δεύτερη ενότητα περιλαμβάνεται μία σύντομη περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και ιεράρχησης θεμάτων ένταξης Ρομά στο Δήμο, αναφορικά με τα προβλήματα ανεργίας, παραβατικότητας, αναλφαβητισμού, προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Το σχέδιο δράσης για την ένταξη των Ρομά πέρασε από την Επιτροπή Διαβούλευσης, δεν περνάει από δημοτικό συμβούλιο, ολοκληρώθηκε, αφού εντοπίστηκαν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των ωφελουμένων, σε συνεργασία με εκπρόσωπο των Ρομά, υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και ο Δήμος πλέον περιμένει να έρθει η πρόσκληση και μέσα από τις προτάσεις του, να δει τι μπορεί να υλοποιηθεί.

 

Ο Παύλος Παυλίδης, επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», κατηγόρησε τη διοίκηση για ελλιπή οδική ασφάλεια στη γέφυρα Κούσιου, μετά και το πρόσφατο τροχαίο, την κακή κατάσταση του οδοστρώματος στην πόλη, αναφέρθηκε επίσης στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Δήμου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να είναι αποκρυπτόμενο πρόσωπο, αλλά σε κοινή γνώση όταν έρχονται παρατηρήσεις από το ελεγκτικό, ώστε να διορθώνεται και η υπηρεσία και τέλος ζήτησε εξηγήσεις για το βιολογικό καθαρισμό, μετά και από τις καταγγελίες της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας.

 

Ο Δημήτρης Τσανακτσίδης αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε στην πόλη της Βέροιας, ελλείψει μέτρων, ανήμερα του πολιούχου της Αγίου Αντωνίου και ημέρα λαϊκής αγοράς στην πόλη και εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζοντας πως την προσωπική του αυτή άποψη την υιοθετούν και άλλοι συνάδελφοι του εμπορικού κόσμου. Ο δημοτικός σύμβουλος παρατήρησε ακόμη πως τα εγκαίνια του νέου Μουσείου των Αιγών είχαν οικογενειακό χαρακτήρα και δεν προβλήθηκαν, όπως του άρμοζε, από τα μεγάλα κανάλια, ενώ ο Δήμος από την πλευρά του πρέπει να το προβάλλει ηχηρά εντός και εκτός Ελλάδας, καταθέτοντας την πρόταση το 2023 να γίνει ένα μεγάλο αφιέρωμα με αναφορά το Μέγα Αλέξανδρο, με επίκεντρο τη Βεργίνα και τη Βέροια, με αφορμή το θάνατό του το 323 π.Χ.

Στο Δημήτρη Τσανακτσίδη όσον αφορά το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε λόγω της λαϊκής, την ημέρα εορτής του πολιούχου της Βέροιας,  απάντησε ο αντιδήμαρχος Στέλιος Ασλάνογλου, λέγοντας πως η γιορτή του Πολιούχου δεν είναι επίσημη αργία, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί και το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρήθηκε, ήταν αναγκαίο κακό.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ασλανίδης αναφέρθηκε επίσης στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Αιγών, απαντώντας παράλληλα και στην ερώτηση του κ. Τσανακτσίδη, που όντως, όπως είπε, έγιναν σε κλειστό κύκλο με αξιόλογες όμως παρουσίες και ο δήμος Βέροιας ήδη δουλεύει για την προβολή και την αναβάθμισή του, περιμένοντας μάλιστα το επίσημο φωτογραφικό υλικό, για να το ανεβάσει στη σελίδα του Δήμου. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Μουσείο τις ημέρες των γιορτών δούλεψε πάρα πολύ καλά σε συνδυασμό με το ενιαίο εισιτήριο που βοήθησε εξαιρετικά και ανέφερε πως το αφιέρωμα για το Μέγα Αλέξανδρο, που πρότεινε ο κ. Τσανακτσίδης, το βλέπει θετικά.

 

Ο Γιώργος Μελιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης ΛΑΣ, αναφέρθηκε στη μηνυτήρια αναφορά που προέβη το Σωματείο ΕΚΑΒ Ημαθίας για τις ελλείψεις προσωπικού, ερωτώμενος αν ο Δήμος Βέροιας προτίθεται να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς τη στελέχωση του  ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτεται ο λαός της περιοχής. Επανήλθε στην αναγκαιότητα των απαραίτητων έργων που πρέπει να γίνουν επί της διασταύρωσης Πλουτάρχου και Λεωφόρου Στρατού, ώστε να πάψει να είναι παγίδα τραυματισμών και έκανε λόγο για έλλειψη σχολικών φυλάκων,  καθώς δεν επαρκούν για την κατάλληλη φύλαξη.

 

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλίας Τσιφλίδης αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι οι αγρότες ζητάνε το αυτονόητο, κάνοντας λόγο για εξευτελιστικές αποζημιώσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να δει και να αποκαταστήσει τις αδικίες. Τη στήριξή του εξέφρασε επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Γιάννης Τσαναξίδης.

 

Εξηγήσεις για τη δυσλειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στ. Διαμάντης, αναφέροντας πως το πρόβλημα προκλήθηκε από πτώση της ασφάλειας του ηλεκτρικού, με αποτέλεσμα να πέσουν ανεπεξέργαστα λύματα στο ποτάμι, το πρόβλημα, όπως είπε, αποκαταστάθηκε και οι επόμενες μετρήσεις έδειξαν ότι η λειτουργία του επανήλθε στα κανονικά, ενώ το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθεί συναγερμός, ώστε να ειδοποιούνται για οποιαδήποτε βλάβη.

 

Πρόταση να στηθεί μια προτομή του Μητροφάνη Κρητόπουλου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πέντε επιφανείς Βεροιώτες -μαζί με Καρατάσο, Βικέλα, Κοττούνιο και Ρακτιβάν- και διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας,  κατέθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Πυρινός.

Απόδοση τιμής στον Ιωάννη Κοζαρτζή, τελευταίο ήρωα των οχυρών του Ρούπελ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ζήτησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γεωργιανών, Ηρακλής Σοφιανίδης, προτείνοντας να πάρει το όνομά του δημοτική οδός, πλησίον της κατοικίας του στην περιοχή Γιοτζαλίκια.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής