breaking news Νέο

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών

  • Στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών
  • Στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών
  • Στα χαρακώματα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε χθες  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, στην οποία τοποθετήθηκε για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε «ανίκανη και βαθιά αντιδημοκρατική την κυβέρνηση», τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία ζει τους τελευταίους έξι μήνες στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου.

«Για την πατρίδα, την κοινωνία, τα κόμματα, τους πολίτες, έρχεται κάποτε μια κρίσιμη ώρα, που καλούνται να πάρουν μια σαφή θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια τέτοια στιγμή βρισκόμαστε σήμερα», είπε και σημείωσε ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης «όχι μόνο ανίκανης, προσκολλημένης σε ιδιοτέλειες και συμφέροντα, αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Και ενός πρωθυπουργού που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους κανόνες της δημοκρατίας».

Τόνισε ότι «κανείς και καμιά δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια γιατί αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο κάποιους έγκριτους συνταγματολόγους αλλά αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών. Στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου που είδε η χώρα μετά το 1974».

Είπε ότι «δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έγιναν βορά ενός παράνομου, πράγματι ρυπαρού δικτύου. Ενός εγκληματικού δικτύου, θα έλεγα εγώ. Που είχε όμως έδρα το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Ο κ. Τσίπρας έριξε βολές ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως οργάνωσε το δίκτυο των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δίκτυο αυτό οργανώθηκε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία o πρωθυπουργός. «Οργάνωσε αυτό το δίκτυο προκειμένου να έχει στο χέρι, όχι μόνο χρήσιμες πληροφορίες για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους πολιτικούς του φίλους, τους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, τη στρατιωτική ηγεσία, τους δημοσιογράφους, τους αξιωματικούς του στρατεύματος. Αλλά και για να τους έχει στο χέρι τους ίδιους, να τους εκβιάζει. Να γνωρίζει τις σκέψεις, τις επιδιώξεις, τις αδυναμίες τους». Πρόσθεσε ότι «το δίκτυο αυτό το οργάνωσε με πολύ σοβαρό σχεδιασμό από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου».

Χαρακτήρισε ακόμη τον πρωθυπουργό ως «εγκέφαλο και αρχηγό του εγκληματικού αυτού δικτύου», καταλογίζοντάς του αλαζονεία, καθώς και ότι πίστευε ότι «ουδείς ποτέ δεν θα τον ελέγξει». Κατηγόρησε επιπλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επί έξι μήνες λέει συνειδητά ψέματα, ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως ο φάκελος που παρέλαβε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο «περιέχει τα αποτελέσματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, έπειτα από αίτημα που κατέθεσα στις 7 Δεκεμβρίου και εμπλούτισα με μεταγενέστερο αίτημα στις 28 Δεκεμβρίου. Περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε, λέγοντας και τα ονόματα που περιλάμβανε ο φάκελος.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στο ερώτημα που έθεσε στην ΑΔΑΕ για τον αν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος, καθώς και ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Διεύθυνησης Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος και Θεόδωρος Λάγιος, «η απάντηση που έλαβα στον κλειστό φάκελο είναι πως για όλους βρέθηκαν επισυνδέσεις».

«Φτάσαμε αισίως στον αριθμό 10 των ανθρώπων για τους οποίους επισήμως πλέον υπάρχουν ευρήματα παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη», τόνισε και υπογράμμισε ότι «εμείς αυτήν την εκτροπή δεν δικαιούμεθα να την καταπιούμε. Μπορεί αυτή η εκτροπή να περάσει χωρίς καμία απόδοση ευθυνών; Τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα;» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως «έχουμε ιστορική υποχρέωση να δράσουμε. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρει η Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι ένοχοι. Η παραμονή τους κυβέρνηση της χώρας είναι επικίνδυνη» τόνισε και υπογράμμισε ότι έπειτα από όσα έχουν συμβεί, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους ούτε μια μέρα.

 

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα για πρόταση μομφής: Έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του – Αιχμές κατά Ράμμου

 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε πολύ υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός, επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, ενώ εξήρε και το ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση της μικρής Μαρίας του Έβρου.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός

«Η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. (…) Θα είναι μια ευκαιρία να μάθουμε πολλά, γιατί σχετικά με το θέμα των υποκλοπών έχουμε τοποθετηθεί με ευθύτητα. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Κρήτη και συνέχισε:

«Πώς θα επιμέναμε με τόση σιγουριά για τα πραγματικά γεγονότα στην υπόθεση της μικρής Μαρίας, χωρίς τη συμβολή της ΕΥΠ; Είναι θράσος να σηκώνουν το δάχτυλο, θα κληθούν αυτές τις μέρες να μας μιλήσουν για όσα σιωπούν. Για παράδειγμα: Πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει η γραμματέας του; Και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά».

«Καλύπτει ακόμα ο κ. Τσίπρας τους 2 υπουργούς που κατηγορούνται στο ειδικό δικαστήριο;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πώς γίνεται να συλλαμβάνεται για απάτες ένας από τους κουκουλοφόρους μάρτυρες που έστησαν τη σκευωρία της Novartis;»

 

Αιχμές κατά του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ

«Όσο για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ που ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έκανε σημαία του, θα δούμε στην πορεία τελικά πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του. Με τον κ. Τσίπρα δεν επιλέγω τη σύγκρουση, αλλά τη σύγκριση», τόνισε, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά του Χρήστου Ράμμου.


Τσίπρας
Μητσοτάκης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής