breaking news Νέο

Μπλόκο στο Μακροχώρι στήνουν σήμερα οι Αγρότες της Ημαθίας

Μπλόκο στο Μακροχώρι στήνουν σήμερα οι Αγρότες της Ημαθίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και «μπλόκο» με τρακτέρ στο Μακροχώρι Ημαθίας, στο ύψος της «Τάφρου 66», σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ετοιμάζουν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, διεκδικώντας λύσεις σε προβλήματα που καίνε τους αγρότες της περιοχής.

Η απόφαση, για την κινητοποίηση, επικυρώθηκε στη γενική συνέλευση του ΑΣ Ημαθίας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου στο πρώην Δημαρχείο Μακροχωρίου, με μεγάλη συμμετοχή παραγωγών από χωριά της ευρύτερης περιοχής.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Α.Σ. Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, το στήσιμο του μπλόκου, κρίθηκε επιβεβλημένο, ως έσχατο μέσο πίεσης προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και της κυβέρνησης εν γένει, καθώς οι όποιες απόπειρες έγιναν μέχρι τώρα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραγωγών συνάντησαν τον εμπαιγμό των αρμοδίων.

Ως προς το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης, ο κ. Βοργιάδης μας είπε πως ψηλά στη σχετική λίστα είναι ο τουλάχιστον διπλασιασμός των ποσών που ανακοινώθηκαν από το ΥπΑΑΤ για τις ζημίες στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, από τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού. «Ακόμη και με τα ποσοστά ζημίας που αναγνωρίζει το υπουργείο, για παράδειγμα στα νεκταρίνια, με μέση παραγωγή 2,5-3 τόνους, μιλάμε για απώλεια παραγωγής αρκετά πάνω από 1 τόνο. Με δεδομένο ότι το προϊόν πουλήθηκε με 0,60 ευρώ το κιλό, θα έπρεπε η αποζημίωση να είναι τουλάχιστον 600 ευρώ το στρέμμα και όχι τα 135 και 150 ευρώ που ανακοίνωσαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάδης.

Στα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι, επίσης, το να βρεθεί λύση με τους εργάτες γης, χορηγηθεί και στους μεμονωμένους παραγωγούς η ενίσχυση των 72 ευρώ το στρέμμα που δόθηκε σε συναδέλφους τους που ανήκουν σε συλλογικότητες, από το ταμείο κρίσης για τις απώλειες από την ρωσοουκρανική σύρραξη και να προχωρήσει κι η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για την οποία, όπως είπε ο συνομιλητής μας, όλο γίνονται ανακοινώσεις και ποτέ δεν προχωρά. «Είναι μείζονα προτεραιότητα να προχωρήσει επιτέλους αυτό το θέμα, διότι σκεφτείτε τι έχει να γίνει φέτος, έτσι όπως έχει πάει η χρονιά με τις υψηλές μέχρι τώρα θερμοκρασίες, να κάνει καμιά παγωνιά στο προανθικό στάδιο. Δεν πρόκειται να γλιτώσει τίποτε», είπε χαρακτηριστικά.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής