breaking news Νέο

Χρονογράφημα : Μία ευχάριστη εκφορά - Γράφει Φοίβος Ιωσήφ

Χρονογράφημα : Μία ευχάριστη εκφορά - Γράφει Φοίβος Ιωσήφ

Υπάρχει η εκφορά του σώματος, του λόγου και της γνώμης. Μπορεί να είναι ευχάριστη, μπορεί και δυσάρεστη. Η εκφορά ενός νεκρού είναι πάντα δυσάρεστη, εκτός και αν συνοδεύεται από ακριβά ρούχα και μηδενικό λόγο των συγγενών. Τα ρούχα παίζουν τον πιο σοβαρό της όλης παράστασης. Θα πρέπει να δείχνεις από σοβαρός έως καταβεβλημένος, να μη χαράζει ίχνος χαμόγελου στα χείλη σου, μόνον φαρμάκι να στάζει. Σκέτη χολή. Έτσι θα δείξεις την ψυχική συντριβή και το ανεπανάληπτον του βαρυτάτου πένθους. Χωρίς αυτά δεν παίζεις ούτε στα τσικό. Διεπίστωσα πως στην κηδεία του Άνακτος ήταν όλα αψόγως επιμελημένα. Τα ακριβότερα ρούχα, τα πιο γυαλιστερά παπούτσια, οι πιο ακριβοπληρωμένες γραβάτες και οι πιο κομψές τσάντες, οπωσδήποτε αξίας όλες άνω των 10.000 ευρώ, κάθε μια εκάστη. Η φθηνότερη είχε τόσο. Εντάξει, το εμπεδώσαμε. Τώρα από εκφράσεις λόγου σχεδόν από μηδέν έως μηδέν. Ύφος, στυλ, επιτήδευση, σκοτάδι και σιωπή. Άκρα του τάφου και σε βάθος τουλάχιστον ενός μέτρου και είκοσι πέντε εκατοστών. Συνήθως οι βασιλικές σιωπές είναι απόλυτες και κάτω των μηδέν ντεσιμπέλ. Και δίκιο έχουν, δεν φταίνε οι σκοτούρες που έχουν στη ζωή, είναι ανάγκη να υποφέρουν και στον θάνατο τόσο?

Χρόνια ολόκληρα ο επίτιμος διάδοχος Παύλος δεν ξιφούλκησε δημοσίως με τα σκοτεινά κέντρα για το επίπεδο της παιδείας, της αστυνομίας εντός και εκτός ιδρυμάτων των πανεπιστημίων και του μενού στις φοιτητικές λέσχες για να συμπεριλάβουν φρέσκα λαχανικά και κρεμ μπριλέ? Μάχες δοθήκαν στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας και της Ευρώπης. Ααα, οι βασιλόπαιδες δεν αστειεύονταν για τα δικαιώματα του εργάτη, και στο χτίσιμο και στο σοβάτισμα. Μύγα στο σπαθί τους δεν δέχονταν για τα δικαιώματα των μισθωτών και στο γραφείο και στο χωράφι. Όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία, οι Βασιλόπαιδες συνηθίζουν να την υπηρετούν σε στρατούς που να περιέχουν στο ημερήσιο σιτηρέσιο τυρί ροκφόρ, ανανά και φουά γκρά. Σαν τέτοιο στρατό διάλεξαν τον Αγγλικό στρατό των τεθωρακισμένων όπως ο δικός μας Andreas είχε διαλέξει το πανίσχυρο Αμερικανικό ναυτικό. Η ευφυία του είχε φανεί από την εποχή ακόμη που απέφυγε τα κρυοπαγήματα στην Ντρεμπεσίνα και στον Καλαμά. Δεν ξέρεις τι κρύο έκανε εκείνη την εποχή!

Αλλά και οι σύζυγοι των εστεμμένων ας μη νομίσουμε ότι είναι τίποτα κουτορνίθια. Διαβάζουν ιδιαίτερα τις τραγωδίες του Αισχύλου, την Πολιτεία του Πλάτωνος και τα βαθύτερα νοήματα του Μπαλζάκ από την Ευγενία Γκραντέ. Καλά, τα θεατρικά του Ίψεν είναι το ψωμί στο βούτυρό τους τις ώρες που θέλουν να ξεχάσουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Νομίζω πως ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Η Τατιάνα Μπλάτνικ του Νικολάου και επειδή αρέσκεται να επισκέπτεται το οπωροπωλείο της γειτονιάς της και να ανασκαλεύει τα χορταρτικά, δίκαιο θα είναι να διορισθεί υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Μαρί Σαντάλ, ας το παραδεχτούμε, είναι λογικό να αντικαταστήσει το Στρατηγό Φλώρο στη Γενική διοίκηση του Ελληνικού Στρατού. Η ώρα του δικαίου πλησιάζει!!! 

Φοίβος Ιωσήφ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής