breaking news Νέο

Υπό κατάληψη η ΕΒΖ, να δοθούν τα χρήματα και να υπάρχει εγγύηση πληρωμών ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί

Υπό κατάληψη η ΕΒΖ, να δοθούν τα χρήματα και να υπάρχει εγγύηση πληρωμών ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί

Περισσότεροι από 150 τευτλοπαραγωγοί προχώρησαν σήμερα Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, σε κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), ζητώντας να καταβληθούν τα 10,2 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε βάσει συμβολαίου να έχουν καταβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2017. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλέξης Χαρίτσης, είχε υποσχεθεί στους παραγωγούς πληρωμή εντός της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο τα χρήματα δεν δόθηκαν ποτέ. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 σπάρθηκαν 62.000 στρέμματα με τεύτλα στη χώρα, ενώ η περίοδος καλλιέργειας του προϊόντος ξεκινά αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου. Εάν δεν δοθούν τα χρήματα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και με αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι τευτλοπαραγωγοί δεν πρόκειται να σπείρουν φέτος και θα πάει χαμένη η καλλιεργητική χρονιά. Οι τευτλοπαραγωγοί δήλωσαν σχετικά :

«Δεν πάει άλλο. Κατεβήκαμε και κάτω στην Αθήνα, κάναμε συνομιλίες με τη διοίκηση, με τον υπουργό και ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Όπως μας ανέφεραν από το υπουργείο, έχει τελειώσει, εδώ και καιρό, η διαδικασία με την Πειραιώς για την καταβολή των 4 εκατ. ευρώ  και είχανε πει ότι τα χρήματα θα δοθούν μέσα στην 4η εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης, Παναγιώτης Καραχάλιος, έλεγε ότι τα υπόλοιπα 6 εκατ. θα δοθούν νωρίτερα από αυτά της Πειραιώς.

Η ΕΒΖ θα έπρεπε να έχει καταβάλει τις οφειλές της από τις 31 Δεκεμβρίου, που έληγε η παράταση που είχε πάρει από τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή τεύτλων. Μάλιστα ομάδα τευτλοπαραγωγών από τις Σέρρες έχει καταθέσει χαρτιά στον εισαγγελέα Σερρών και έχει κινηθεί νομικά εναντίον της ΕΒΖ, στις 9 Ιανουαρίου 2018. 
Ψηφίστηκε ακόμα ο νόμος, για να γίνεται η αποπληρωμή των παραγωγών από τους εμπόρους, το αργότερο εντός 60 ημερών και αναρωτιόμαστε ποια είναι η ισχύς του νόμου, όταν μία κρατική επιχείρηση, όπως η ΕΒΖ, δεν τον τηρεί. Πρώτα το κράτος θα έπρεπε να είναι αυτό που τηρεί τους νόμους και μετά οι υπόλοιποι.  
Η περίοδος σποράς των τεύτλων, που είναι από αρχές Φεβρουαρίου έως και το Μάρτιο, έχει ξεκινήσει, και ο καιρός σε Ημαθία και Πέλλα είναι πολύ ευνοϊκός για τη σπορά, ωστόσο με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι τευτλοπαραγωγοί δεν πρόκειται να σπείρουν και θα πάει χαμένη η καλλιεργητική χρονιά. Θα πρέπει να υπάρχει εγγύηση πληρωμών, για να μπορέσει να συνεχιστεί η καλλιέργεια».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής