breaking news Νέο

Απολογισμός Τζιτζικώστα 2022: Φερέγγυα, γρήγορη και αποτελεσματική η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Απολογισμός Τζιτζικώστα 2022: Φερέγγυα, γρήγορη και αποτελεσματική η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει να αποτελεί φορέα σταθερότητας και αποτελεσματικότητας, συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε ανάγκες που εκτίνονται και πέρα από την αποστολή της. Στην προσπάθεια αυτή γίνονται και λάθη, και καθυστερήσεις και παραλείψεις, όμως είμαστε πάντα εδώ για να τα διορθώνουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας για το 2022.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «με περισσότερα από 8.500 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις που υλοποιούμε με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε όλους τους τομείς και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, ενισχύουμε τα νοσοκομεία, εκσυγχρονίζουμε τα σχολεία, προστατεύουμε το περιβάλλον, υποστηρίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας και δίνουμε ώθηση στον τόπο μας για μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε σπίτι».

Με αφορμή την αποπληρωμή του συνόλου των οικονομικών υποχρεώσεων της Περιφέρειας προς τους αναδόχους των έργων, ο Περιφερειάρχης είπε ότι και το 2023 εκκινούν όλα τα έργα χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις από το 2022, καθιστώντας την Περιφέρεια φερέγγυα, γρήγορη και αποτελεσματική. Και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, με την εμπιστοσύνη που όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε να υλοποιούμε το όραμα που μας ενώνει, να χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και θα νιώθουμε σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή μας, την οικογένειά μας και το μέλλον. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Μαζί συνεχίζουμε».

 

Δέκα τομείς χιλιάδες έργα

Σε ό,τι αφορά στον απολογισμό, που ανέπτυξε ο κ. Τζιτζικώστας, περιλαμβάνονται δέκα τομείς, με χιλιάδες έργα και δράσεις.

Ανά τομέα ενδεικτικά πολύ σημαντικά έργα είναι τα εξής:

1. Οικονομία: Απορρόφηση 99% των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 2 δισ. Ευρώ, με 1.124 έργα και εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης περίπου 128 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

2. Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία: Εννέα δράσεις για την επιχειρηματικότητα ύψους 349 εκ. ευρώ.

3. Πρωτογενής Τομέας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές μέσω των τοπικών προγραμμάτων Leader, 39 εκ. ευρώ σε 1.297 δικαιούχους, που υλοποιούν επενδύσεις για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 1.500 νέοι αγρότες χρηματοδοτούνται με 55 εκ. ευρώ, με το ποσό που αντιστοιχεί στον καθένα να φτάνει έως τα 40.000 ευρώ.

4. Τουρισμός – Film Office: Αύξηση των εσόδων έως και 15% από παραδοσιακές αγορές, αύξηση 200% του τουρισμού κρουαζιέρας, συμμετοχή σε περισσότερες από 30 Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού. Μέσω του Film Office: Ήδη καταγράφονται 90.000 διανυκτερεύσεις αλλά και έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ από τις τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην περιοχή το 2022. Ενώ για φέτος, έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο νέες ταινίες, στην πρώτη εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα.

5. Υποδομές: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης και εντός του 2023 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, ωστόσο αναζητείται κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση. Σε τροχιά υλοποίησης ο άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, 70 εκ. ευρώ για έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου ευθύνης, οι εργασίες στον Κ16 ολοκληρώνονται στα μέσα του 2023, παραδόθηκε ο άξονας Θέρμη – Γαλάτιστα, σχεδόν το σύνολο της Περιφερειακής Κατερίνης και το 60% του τμήματος κόμβος Ασσήρου – Νέα Σάντα στο Κιλκίς. Χρηματοδοτείται το νέο διυλιστήριο Σερρών και ο νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου Διοικητηρίου Ημαθίας και στα δυο διατηρητέα στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Προωθούνται οι διαδικασίες για τον Δυτικό Προαστιακό Σιδηρόδρομο, δημιουργείται Οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο στο Καλοχώρι σε μια περιοχή έκτασης άνω των 15.000 στρεμμάτων, που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, με 875 επιχειρήσεις που παράγουν περίπου το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της Ελλάδας και μπαίνει σε φάση υλοποίησης το έργο στην Ενωτική Σίνδου. Προχωρά η αποκατάσταση της γέφυρας του ποταμού Λουδία στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας, ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης μη επικίνδυνων αποβλήτων από το Καπνομάγαζο της Σταυρούπολης, υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα σε 19 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

6. Περιβάλλον – Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη: Πλέγμα δράσεων για την ηλεκτροκίνηση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Έργα στο Δυτικό Μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου. Έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, στην Κατερίνη τον Πλαταμώνα και τη Χαλκιδική. Δύο νέοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην οδό Λαγκαδά και στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάπλαση λίμνης Δοϊράνης, ενοποίηση Τουριστικού και Εμπορικού Κέντρου Έδεσσας, κοινόχρηστοι σταθμοί ποδηλάτων στις Σέρρες και υλοποίηση των έργων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

7. Πολιτισμός: Στήριξη των κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών (Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου) καθιέρωση των πολιτιστικών θεσμών Φεστιβάλ Επταπυργίου, Βραδιές Πολιτισμού στη Βίλα Αλλατίνη και Επίσημο Ένδυμα και νέες δράσεις, όπως το 1ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης, αλλά και σημαντικές επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε συνολικά 60 εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 πολίτες, ενώ πέντε παραγωγές προβλήθηκαν από την ΕΡΤ με 300.000 τηλεθεατές. Στις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού συμμετείχαν 3.500 καλλιτέχνες, από τους οποίους το 92% προέρχεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παρεμβάσεις σε συνολικά 127 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Έργα στον Τύμβο Καστά και την Αμφίπολη, στο Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, στο Δίον και το Μουσείο Πετραλώνων. Εγκαινιάστηκε το Νέο Μουσείου Βεργίνας, το νέο Αρχαιολογικό Πάρκο της Νεκρόπολης των Αιγών στην Ημαθία και το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

8. Υγεία – Κοινωνική Αλληλεγγύη: Περισσότερα από 80 εκ. ευρώ αξιοποιούνται για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας. Νέα Ορθοπεδική Κλινική στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, σύγχρονος φασματογράφος στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Β' Ορθοπεδική Κλινική στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, εξοπλισμός Μετεγχειρητικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Δ' Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και της χειρουργικής ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ. Νέο Υγειονομείο στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, ενεργειακή αναβάθμιση του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και χρηματοδότηση άνω των 150 κοινωνικών δομών και δομών υγείας και φροντίδας. Διανομή περισσότερων του 1 εκατομμυρίου τροφίμων σε 58.000 ευάλωτους πολίτες και λειτουργία του Πάγκου της Αλληλεγγύης στις λαϊκές αγορές.

9. Παιδεία – Αθλητισμός: Κατασκευάζονται και παραδίδονται έξι νηπιαγωγεία, έξι δημοτικά σχολεία και επτά γυμνάσια και λύκεια, που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά και μαθητές. Αναβαθμίζονται ενεργειακά δεκάδες σχολεία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, ενώ 25 εκ. ευρώ διατίθενται για την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών όλων των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αρχίζει η κατασκευή 35 νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ. Εκσυγχρονίστηκαν δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως το Ποσειδώνιο.

10. Ψηφιακή Μετάβαση – Μεταφορές: Διακόσιες οι ψηφιακές υπηρεσίες της Περιφέρειας το 2022, ενώ ως το τέλος του 2023 θα έχουν ψηφιοποιηθεί όλες. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη και η μόνη Περιφέρεια στη χώρα, που εφαρμόζει το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα προγραμματισμού εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών και ήδη έχουν προγραμματιστεί ψηφιακά 68.500 ραντεβού για εξετάσεις, ενώ εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά περισσότερα από 27.000 αιτήματα ανανέωσης και έκδοσης αδειών οδήγησης. Συνολικά το 2022, με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, από την Περιφέρεια εξυπηρετήθηκαν 250.000 πολίτες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής