breaking news Νέο

Σε κινητοποιήσεις και οι κτηνοτρόφοι

Σε κινητοποιήσεις και οι κτηνοτρόφοι

Δεν είναι μόνο οι αγρότες που έχουν βγάλει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στους δρόμους, αλλά και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του επαγγέλματος ή τη μαζική σφαγή ζώων.

«Δέκα χιλιάδες παραγωγικά αιγοπρόβατα σφάζονται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλούς νέους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, πουλώντας ολόκληρα κοπάδια», επισημαίνει στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας.

Ο ίδιος και συνάδελφοί του είδαν το προηγούμενο διάστημα να αυξάνεται η τιμή του γάλακτος κατά 30%, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να καλύψει το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, που έχει διπλασιασθεί.

Με τη σειρά του, ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου της ελληνικής κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με δηλώσεις του χαρακτηρίζει την κατάσταση τραγική και εκτιμά ότι και τα επόμενα δύο χρόνια θα παραμείνει ίδια, σημειώνοντας πως «μέχρι τώρα έχουν οδηγήσει στα σφαγεία περίπου 10.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, από τις 80.000 που εκτρέφονται στη χώρα».

Εκτός αυτών των προβλημάτων, οι παραγωγοί βρίσκονται μπροστά σε νέους κινδύνους, που έχουν να κάνουν με την έκρηξη της τεχνολογίας, η οποία μακροπρόθεσμα απειλεί την παραδοσιακή κτηνοτροφία.

«Όταν ακούγαμε ότι θα βγει στην αγορά συνθετικό κρέας - για το οποίο έκανε λόγο και το προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς - ή γάλα από υπολείμματα αλεύρων, μας φαινόταν εξωπραγματικό. Τώρα πλέον αυτά τα προϊόντα αργά ή γρήγορα θα βγουν στην αγορά, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, με τραγικές συνέπειες για όλους», υπογραμμίζει ο κ. Πεβερέτος.

Ως απάντηση στην κρίση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί, τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και έχουν να κάνουν με μείωση ΦΠΑ και επιστροφή μέρους του φόρου από την πώληση κρέατος και γάλακτος, προστασία για σπίτια και στάβλους από πλειστηριασμούς, μείωση στην τιμή της ενέργειας και εξορθολογισμό στην καταβολή των αποζημιώσεων.

 

Ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών

Ακόμα, μέσα στις προσεχείς μέρες αναμένεται η διάθεση 89.000.000 ευρώ στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ολοκλήρωση των ελέγχων το επόμενο διάστημα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από λάθη στην υποβολή των αιτήσεων. Ήδη ο οργανισμός έχει δώσει τα περιθώρια στους παραγωγούς να καταθέσουν αίτημα διόρθωσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι όποιες αδικίες. «Περιμένουμε να λάβουμε αυτά τα χρήματα για την αγορά ζωοτροφών, για τα οποία και θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή, όπως και για το 2% των κτηνοτρόφων που είναι απλήρωτοι», τονίζει ο Στέργιος Κύρτσιος, ο οποίος, όπως έκανε γνωστό, «θέλουμε να προβούμε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη "Ζωοτεχνία", που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2-5 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, στην προσπάθειά μας να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προβολή στα (δίκαια) αιτήματά μας».

 

Έκοψαν την πίτα τους οι αιγοπροβατοτρόφοι της Βέροιας

Επίσης, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου το σωματείο των Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας έκοψε τη βασιλόπιτα για το 2023, σε γνωστό ψητοπωλείο στο Μακροχώρι, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη μετά της συζύγου του, του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και του αντιδημάρχου καθαριότητας, ανακύκλωσης, περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας Βασίλη Παπαδόπουλου.

Το τυχερό νόμισμα στη μεγάλη πίτα έπεσε στο κομμάτι του Δήμου Βέροιας, το οποίο και αντιστοιχούσε - σε τι άλλο; - σ' ένα δοχείο τυρί που κατευθύνθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, ενώ δώρα ακόμα για τους τυχερούς υπήρξαν και στα πιτάκια που μοιράστηκαν.

Μάλιστα, έγινε γνωστό επιπλέον πως Αντιπεριφέρεια και Δήμος Βέροιας πρόκειται να διοργανώσουν από κοινού εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Ημαθίας με θέμα τη νέα ΚΑΠ.

 

Δεύτερη ευκαιρία για παραγωγικές μονάδες

Τέλος, να θυμίσουμε ότι αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί για το σύνολο των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Οι κτηνοτρόφοι έπειτα από σχετική τροπολογία, θα μπορούν έως το τέλος του χρόνου να καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα για έγκριση ίδρυσης της μονάδας. Οι σχετικές διατάξεις δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όπου έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις, για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης.

Όσες, δε, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ ή ΔΑΟ κατά περίπτωση) μέχρι τις 31/12/2023.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής