breaking news Νέο

Μία συγκλονιστική εκδήλωση, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Μία συγκλονιστική εκδήλωση, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Μία συγκλονιστική εκδήλωση, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, (με απόφαση του ΟΗΕ έχει οριστεί η 27 Γενάρη) πραγματοποιήθηκε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας το βράδυ της Δευτέρας 30/1.

Τη διοργάνωση είχε το Δημοτικό Ωδείο της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και το θέμα της ήταν «Αναβολή για την ορχήστρα, η Μουσική και οι μουσικοί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Χαιρετισμό στη εκδήλωση έκανε αρχικά ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος, που τόνισε : «H ήπια δύναμη της μουσικής αποτελούσε πάντοτε ένα αποτελεσματικό μέσο για την επιθετική διάδοση μηνυμάτων και προπαγάνδας, δεδομένου ότι η μουσική συνεπαίρνει τα αισθήματα εντονότερα από τις άλλες τέχνες. Ο ναζισμός έσπευσε να χρησιμοποιήσει τη μουσική περισσότερο από τις εικαστικές τέχνες για την προβολή και την εδραίωση της ιδεολογίας του. Οι ναζιστές εξοστράκισαν το 1938 με μια μεγάλη έκθεση στο Ντύσελντορφ την «εκφυλισμένη μουσική», η οποία καταδικάστηκε στη σιωπή ή στην παραμόρφωση. H Γερμανία από χώρα της μουσικής θα γινόταν χώρα του θανάτου…».

Στη συνέχεια με εμπεριστατωμένο τρόπο η καθηγήτρια πιάνου του ΔΩΒ Πόπη Φιρτινίδου ανέπτυξε το θέμα, δίνοντας πλήθος στοιχεία (διάφορα φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλά και ταινίες της εποχής) που πραγματικά συγκλόνισαν. Μαζί της η φιλόλογος Σοφία Τσιάμη, η οποία ανέγνωσε μαρτυρίες ανθρώπων – μουσικών που επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ήταν μουσικό και  ερμηνεύτηκαν τα έργα:

Ernest Bloch (Ελβετία 1888 - ΗΠΑ 1959) από το έργο του 1951 Εβραϊκή Σουίτα α' μέρος Ραψωδία

John Williams (ΗΠΑ 1932 - ) από την μουσική της ταινίας του 1993 Η λίστα του Σίντλερ

Έπαιξαν οι καθηγητές του ΔΩΒ Γιάννης Στέφανος Βλάχος, βιολί και Πόπη Φιρτινίδου, πιάνο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής