breaking news Νέο

Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας

  • Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας
  • Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας
  • Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας
  • Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας
  • Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας
  • Μηχανοκίνητη διαμαρτυρία στο κέντρο της Βέροιας από το «μπλόκο» των αγροτών της Ημαθίας

Μηχανοκίνηση πορεία στο κέντρο της Βέροιας πραγματοποίησαν οι αγρότες της Ημαθίας, την πρώτη μέρα του Φλεβάρη, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας, του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ημαθίας.

Οι αγρότες, με εκκίνηση το «μπλόκο» του Μακροχωρίου, διέσχισαν τους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου εκεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, που ήταν παρών στη διαμαρτυρία και στη συνέχεια στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κ. Καλαϊτζίδη.

Ο Χρήστος Βοργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων : «Η πλήρης αδιαφορία και απαξίωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες, γι' αυτό σήμερα πραγματοποιούμε μία ειρηνική κινητοποίηση, στέλνοντας μήνυμα αγανάκτησης. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει παράπλευρες απώλειες τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στο εθνικό εισόδημα. Δυστυχώς είχαμε το Ρωσικό εμπάργκο έναν εξαγωγή παράγοντα, την ουκρανική κρίση, όπως και δύο χρόνια πανδημία. Σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια η υπαίθρος στάθηκε, μείναμε στο χωράφι, δουλέψαμε, εφοδιάσαμε την αγροτοδιατροφική αλυσίδα και δυστυχώς ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες λύσεις, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματά μας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιατζίδης τόνισε : «Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, θέλουμε ισονομία και ισοπολιτεία για όλους. Η πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών, είναι ένα αίτημα που το ζητάμε διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι η οικονομία της Ημαθίας στηρίζεται στον αγροτικό τομέα και αν δεν υπάρχει εισόδημα στον αγροτικό κόσμο, δεν θα υπάρχει για κανέναν. Έτσι λοιπόν ζητάμε από την εκάστοτε κυβέρνηση, να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών και να δώσει αυτά που πρέπει σε όλους».

Το παρών στη διαμαρτυρία των αγροτών έδωσε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Ημαθίας Άγγελος Τόλκας, ο οποίος ανέφερε ότι : «Συμπαραστεκόμαστε σήμερα στους αγρότες της Ημαθίας και γενικότερα στις κινητοποιήσεις των αγροτών όλης της χώρας. Αυτό που συμπαραστεκόμαστε και διεκδικούμε, απέναντι στην κυβέρνηση, είναι τα άμεσα αιτήματα, που δια στόματος του υπουργού Γεωργίας κ. Γεωργαντά τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Βέροια και μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ. Ημαθίας, εξήγγειλαν ότι πολύ άμεσα θα δοθούν οι αποζημιώσεις και έχει πάει Φλεβάρης και οι αγρότες δεν έχουν πάρει ακόμη τίποτα. Πέρα όμως από τα άμεσα προβλήματα, υπάρχει μια σειρά άλλων προβλημάτων, που η σημερινή κυβέρνηση τα εντείνει. Η πλήρης απουσία από τον έλεγχο της αγοράς, η πλήρης απουσία από τις συνεχείς αυξήσεις σε φάρμακα, αγροεφόδια, καύσιμα, ενέργεια, η πλήρης απουσία να παρέμβει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις μεγάλες εταιρίες, τις βιομηχανίες της αγροτοδιατροφής, που από τη μία καταπιέζουν το εισόδημα των αγροτών και από την άλλη αυξάνουν τις τιμές στους καταναλωτές, με μόνους κερδισμένους αυτούς τους ίδιους,  όπως συμβαίνει με τις εταιρίες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τις μεγάλες εταιρίες, που αυτό το διάστημα βλέπουμε να πλουτίζουν, όλα αυτά είναι επιλογές της κυβέρνησης. Και αυτά οδηγούνε σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που ήδη έχει ξεκινήσει και εκδηλώνεται, η γη, η γη στην Ημαθία, η αγροτική γη να συγκεντρώνεται σε λίγα μόνο χέρια. Και εδώ προκύπτει η επόμενη επιλογή στην οποία πρέπει να απαντήσουμε. Ή θα κάνουμε μια βιομηχανοποιημένη γεωργία και όλοι οι υπόλοιποι εργάτες ή αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι να παραμείνει η γη στα χέρια των μικρομεσαίων, για να έχουν μέλλον αυτοί και οι οικογένειές τους».

Το ψήφισμα που παρέδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και στο δήμαρχο Βέροιας, αναφέρει τα εξής:

- Αποζημιώσεις για της ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, σε όλες τις ποικιλίες και διπλασιασμό των ποσών που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΑΑΤ.

- Ενισχύσεις από την Ουκρανική κρίση (72 ευρώ / στρέμμα).

- Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

- Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

- Μείωση του κόστους παραγωγής (Φυτοφάρμακα, λιπάσματα, πετρέλαιο, ενέργεια κ.α.).

-Να παραμείνει στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων η καλλιέργεια του βιομηχανικού ροδάκινου και να προστεθούν τα επιτραπέζια και νεκταρίνια.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής