breaking news Νέο

Το νέο πακέτο de minimis – Ουκρανίας και οι πρωταθλητές του ΕΛΓΑ

Το νέο πακέτο de minimis – Ουκρανίας και οι πρωταθλητές του ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις  των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν έως και τα 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται na καταβάλει ο ΕΛΓΑ στα μέσα Φεβρουαρίου. Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για ζημιές που καλύπτονται από τον κανονισμό του, θα υπάρχει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι πληρωμές είναι συνάρτηση του ρυθμού επεξεργασίας των πορισμάτων.

Όσον αφορά στις ενισχύσεις de minimis και τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση καλλιεργειών σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν οι ποικιλίες επιτραπέζιων ροδακίνων, συμπύρηνων, νεκταρινιών και βερίκοκων, άλλες εκ των οποίων θα αποζημιωθούν με 135 ευρώ/στρέμμα καθώς υπέστησαν από τις βροχοπτώσεις ζημία 40% και άλλες με 150 ευρώ/στρέμμα λόγω ζημίας 50% από τις βροχοπτώσεις.

 

Το ίδιο πρόκειται να γίνει και με τις ποικιλίες των μήλων. Στα μήλα, η ενίσχυση θα ανέλθει στα 250 ευρώ/στρέμμα και στα 300 ευρώ/στρ. μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα). Κατά πληροφορίες, υπάρχουν και ποικιλίες στις οποίες δεν θα χορηγηθεί ενίσχυση, καθώς δεν τη δικαιολογούν η παραγωγή και η τιμή τους στην αγορά, με βάση τα στοιχεία.

 

-Η Πέλλα, πρωταθλήτρια στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ την 3ετία 2020-22, στην τρίτη θέση η Ημαθία

 

Στο μεταξύ, η Πέλλα είναι ο πρώτος σε αποζημιώσεις νομός της χώρας κατά την 3ετία 2020-22, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ. Από τα 863,5 εκατ. ευρώ στα οποία ανήλθαν οι συνολικές αποζημιώσεις τόσο για ζημιές που καλύπτει ο οργανισμός (782,7 εκατ. ευρώ) όσο και Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις – ΚΟΕ (80,8 εκατ. ευρώ), στην Πέλλα κατευθύνθηκε το 19,2%, δηλαδή 166,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 163 εκατ. για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ.

Δεύτερος νομός είναι η Λάρισα, στους παραγωγούς της οποίας κατευθύνθηκαν 101 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 95 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα ΚΟΕ. Τρίτος νομός είναι η Ημαθία με 85 εκατ. αποζημιώσεις και μικρό ποσό ΚΟΕ. Οι τρεις αυτοί νομοί απορρόφησαν συνολικά 352,5 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το 41% των συνολικών αποζημιώσεων, ποσοστό που αυξάνεται στο 44% όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ χωρίς να συνυπολογίζονται οι ΚΟΕ.

Την πρώτη 7άδα των νομών με τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ-ΚΟΕ της τελευταίας 3ετίας – με σημαντική διαφορά από την πρώτη 3άδα –  συμπληρώνουν

η Καρδίτσα με 47 εκατ. ευρώ,

η Χαλκιδική με 38 εκατ. ευρώ συν 1,5 εκατ. ευρώ από ΚΟΕ,

η Κορινθία με 24 εκατ. ευρώ

και η Μαγνησία με 20 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι αποζημιώσεις στους τρεις νομούς της Θεσσαλίας είναι αυξημένες και λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου, του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός».

 

Στα 400 εκατ. η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ

 

«Το σύνολο των αποζημιώσεων ανέρχεται σε 863.560.549 ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε μία κυβερνητική περίοδο τριών ετών για να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικά πολύ μεγάλες συνέπειες της κλιματικής κρίσης -και όχι μόνο- τα οποία υπέστησαν οι αγρότες μας», έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. «Από τα χρήματα αυτά, τα 463 εκατ. προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών μας και τα 400 εκατ.  έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό το γεγονός το απόλυτα καταλυτικό και μετρήσιμο, δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης προς τους αγρότες μας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και για όποιο επόμενο ζήτημα προκύψει», διαβεβαιώνει.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής