breaking news Νέο

Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΚΜ: Η επανακατοίκηση της υπαίθρου στο επίκεντρο

Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΚΜ: Η επανακατοίκηση της υπαίθρου στο επίκεντρο

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε εκδήλωση στις 2 Φεβρουαρίου 2023, στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Παιονίας, Ν. Κιλκίς, με θέμα: «Σύγχρονη Ελληνική Γεωργία και Επανακατοίκηση της Υπαίθρου».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος της ΑΣ- ΠΚΜ, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σε μελέτες έγκριτων επιστημόνων και συγκεκριμένα επεσήμανε ότι:

«Έχει διακηρυχθεί ότι για να ανασαίνει το κέντρο πρέπει να λειτουργεί και να αναπτύσσεται η Περιφέρεια. Στην Περιφέρεια όμως κυρίαρχος χώρος είναι η Ύπαιθρος και κυρίαρχη ομάδα εργαζομένων αυτοί του Γεωργοδιατροφικού Τομέα. Εν κατακλείδι είναι η οικονομική ατμομηχανή που λειτουργεί ως σταθεροποιητής (stabilizer) και ως διεγέρτης (stimulator) (K. Mattas & E. Tsakiridou, Trends in Food Science & Technology, 2010).

Η συνθετική υπόσταση του Γεωργοδιατροφικού Τομέα (πρωτογενής παραγωγή-τυποποίηση, μεταποίηση και προβολή-προώθηση) έχει την ισχυρότερη αλληλεξάρτηση με μεγάλο αριθμό άλλων οικονομικών τομέων (μεταφορές, γαστρονομία, πολιτισμός, τουρισμός). Γι’ αυτό και αναδεικνύεται αυτονόητα και αυταπόδεικτα ως ο τομέας με τους υψηλότερους πολλαπλασιαστές παραγωγής και εισοδήματος (Mattas & Shresta, 1991).

Κατά την έρευνα (Κ. Καραντινινής, 2020) η συμμετοχή μόνο από την μεταποίηση της εθνικής πρωτογενούς παραγωγής ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, ενώ κατά το σύνολό του ο Γεωργοδιατροφικός Τομέας (Mattas & Shresta, 1991) ξεπερνά το 25% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του καθηγητή Κ. Καραντινινή, ότι η ελληνική μεταποίηση προσδίδει υπεραξία πέντε (5) φορές λιγότερη από την ευρωπαϊκή, για να αντιληφθούμε τα περιθώρια μεγιστοποίησης του οικονομικού οφέλους.»

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένα συμπεράσματα τριών έργων των NEXTFOOD, AG-CLUSTER, INOFA που αναδεικνύουν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες για την επανακατοίκησή της Υπαίθρου, μέσω επιτυχημένων εφαρμογών ευφυούς γεωργίας για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ασύγκριτη βιοποικιλότητα, η εδαφοκλιματική συνθήκη και το γεωγραφικό ανάγλυφο ως συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ελληνική γεωργοδιατροφή, δρουν πολλαπλασιαστικά εντός της κοινωνίας και πάνω απ’ όλα υπέρ αυτής, αποτέλεσαν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης.

Οι κεντρικές πολιτικές που προτάθηκαν, ήταν οι εξής:

1. Σύσταση Διυπουργικού Οργανισμού Γεωργοδιατροφής

2. Με σύγχρονες αναγεννημένες Δασικές Υπηρεσίες

(Νερό, αντιδιάβρωση, βιομάζα, αυτοφυή φυτά, ενίσχυση βοσκοτόπων)

3. Μετάβαση σε Κυβερνητική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

(Αυτοτελείς Οικονομικοί Πόροι – Αποφυγή ασφυξίας ανταγωνισμού)

4. Ανασύσταση Υπουργείου Γεωργίας – Αντάξιο του προορισμού και των προσδοκιών (Αγροί-Κτηνοτροφία-Δάση-Αλιεία)

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη εις την μνήμη των Δημήτρη Τζηρίτη, Περιφερειακού Συμβούλου της ΠΚΜ και Χρήστου Μέγκλα, Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, που συνέβαλαν με Όραμα και Σχέδιο, με Γνώση και με Πίστη στην αγροτική οικονομία της Περιφέρειας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής