breaking news Νέο

Με επιτυχία και συγκίνηση η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βεροιώτισσας Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν»

  • Με επιτυχία και συγκίνηση η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βεροιώτισσας Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν»
  • Με επιτυχία και συγκίνηση η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βεροιώτισσας Ρένας Αθανασοπούλου με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν»

Μία όμορφη πνευματική δημιουργία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι/ες κατέκλυσαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας 6/2, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της εικονογραφημένης ποιητικής συλλογής της Βεροιώτισας Ρένας Αθανασοπούλου, με τίτλο «Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν». Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο συνοδεύεται από ένα υπέροχο cd, με απαγγελία της ποιήτριας και μουσική του συνθέτη Κώστα Μαργαρίτη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο με τους συντελεστές του βιβλίου, όπου τα ποιήματα της συλλογής «δέθηκαν» με μουσική αλλά και θεατρική κίνηση.

Το βιβλίο παρουσίασε η Ευγενία Καβαλλάρη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Ημαθίας, η οποία ξεκίνησε την ομιλία της, κάνοντας λόγο για το δράμα του τουρκικού λαού, εκφράζοντας την ανάγκη για πολύπλευρη αλληλεγγύη προς αυτόν. Στη συνέχεια υπογράμμισε για το βιβλίο : «Ο Τίτλος της συλλογής ‘Τάσεις φυγής σε παράλληλο σύμπαν’’ οριοθετεί το περιεχόμενο και τις θεματολογικές επιλογές του ποιητικού κόσμου της Ρένας που οικοδομείται με τα υλικά της πολυσχιδούς προσωπικότητας της, θέατρο, μουσική, προσωπικό βίωμα και υπέρμετρη κοινωνική ευαισθησία. Όπως η ίδια επισημαίνει  «οι στίχοι της βολτάρουν σε  υποφωτισμένα  σοκάκια». Ούτε ολοσκότεινα, μα ούτε και ολοφώτεινα, αντανακλώντας την ιδιοσυστασία  της ανθρώπινης ζωής, που αποφεύγει τις ευθύγραμμες πορείες, τα σταθερά και δεδομένα, αλλά εμπεριέχει ανατροπές, εναλλαγές, όπου ο κάθε άνθρωπος ή παραδίδεται ή αγωνίζεται. Το moto στην αρχή της συλλογής «συνάντησα ξανά τον εαυτό μου και ήσουν εκεί..» προαναγγέλλει μια ποίηση προσωπική-εξομολογητική με κυρίαρχο το ερωτικό στοιχείο, καθώς το εγώ του ποιητικού υποκειμένου στήνεται απέναντι στο εσύ και εκκινεί μαζί του μια χαμηλόφωνη συζήτηση κατά το πρότυπο της γυναίκας στη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γ. Ρίτσου… Ευδιάκριτες παρά την υπαινικτική τους διατύπωση οι κοινωνικές αναφορές του ποιητικού υποκειμένου, που διαπλέκονται αβίαστα και περίτεχνα με το εξομολογητικό στοχασμό, αποτυπώνοντας έτσι όλο το εύρος της προσωπικότητας της Ρένας Αθανασοπούλου. Σε κάθε περίπτωση ένας λυρισμός αναδύεται από όλα τα ποιήματα, που δεν είναι ούτε γλυκερός, ούτε έχει υπερβολές, αλλά καταγράφει εύστοχα τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του ποιητικού υποκειμένου. Σημαντική η καθοριστική συμμετοχή της γλώσσας στο τελικό ποιητικό προϊόν. Η εκλεπτυσμένη και λεπτοδουλεμένη έκφραση της ποιήτριας συμπυκνώνει πίσω από την αρχιτεκτονική της ολόκληρο το έργο. Η λεκτική πυροδότηση με τα γλωσσικά επινοήματα, τις περίεργες φραστικές συνάψεις (που παραπέμπουν σε επιρροές Κικής Δημουλά) και όρους των θεατρικών και μουσικών σπουδών της Ρένας Αθανασοπούλου εκφράζουν αριστοτεχνικά τη φιλοσοφική της, στοχαστική ενατένιση. Καταδύεται στο βυθό των λέξεων και ταξιδεύει στις αποχρώσεις τους, επιχειρώντας πολλαπλές εννοιολογικές συνάψεις, που η ουσιαστική αξιοποίησή τους πολλαπλασιάζει τις συνδηλωτικές δυνατότητές τους. Η Ρένα Αθανασοπούλου έχει την αίσθηση της διασύνδεσης της μορφής και κυρίως της ηχητικής διάστασης της γλώσσας και του σημασιακού βάθους της».

Η μουσικός Ελένη Αναγνώστου αναφέρθηκε στην «πολυτάλαντη μαθήτριά της», όπως τόνισε, αλλά και στα προτερήματα του βιβλίου, που ένα από αυτά είναι ότι μπορεί ν’ αγγίξει και τα ΑμεΑ.

Ο μουσικός Κώστας Μαργαρίτης (παίζει 8 όργανα!) αναφέρθηκε για τις συνεργασίες με τη συγγραφέα αλλά και για τη συγκεκριμένη, την οποία επένδυσε μουσικά στη δημιουργία του CD.

Τέλος το λόγο πήρε η συγγραφέας Ρένα Αθανασοπούλου, που αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από μαθήτρια δημοτικού έγραφε στίχους, στη συνεργασία της με τον Κώστα Μαργαρίτη, στους στόχους της έκδοσης, αλλά και για τους λόγους συνειδητής επιλογής της αυτή να είναι αυτοέκδοση, καθώς και στην εμπειρία της απ’ αυτή τη διαδικασία.

Κλείνοντας, οι δύο δημιουργοί ερμήνευσαν αποσπάσματα από το έργο τους, ενώ παρουσία στη σκηνή έκανε και η Ελένη Αναγνώστου, τραγουδώντας με την πρώην μαθήτριά της. Να σημειώσουμε ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην «Πρωτοβουλία για το Παιδί».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής