breaking news Νέο

Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους τις αθέτησαν

Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία: Δεύτερη ευκαιρία σε όσους τις αθέτησαν

Σχέδιο που θα επιτρέπει την αναβίωση παλαιότερων ρυθμίσεων οφειλών για όσους εντάχθηκαν αλλά τις έχασαν από την πανδημία και μετά, την τελευταία δηλαδή διετία, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Η αναβίωση θα αφορά τις οφειλές τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αναμένεται να ενταχθεί στο νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που διαμορφώνει η κυβέρνηση κι αναμένεται να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου.

Ειδικότερα, φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο ή ενδεχομένως και τον Ιανουάριο τις ρυθμίσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων θα μπορέσουν να επανενταχθούν με ένα «πέναλτι».

Το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 70 ή 80 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις.

Στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμάται ότι το Δημόσιο έχει τα ταμειακά διαθέσιμα – 'σωσίβια' για να υποστηρίξει πολλές ρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι να πάρει και το αντίστοιχο σήμα για τις ρυθμίσεις από την Ε.Ε. επειδή κάποιες εξ' αυτών αντίκεινται στην Οδηγία κατά των Κρατικών Επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, σημειώθηκε απώλεια της ρύθμισης ακόμα και για έναν στους δύο που εντάχθηκαν. Για παράδειγμα, στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις 600.225 επιμέρους ρυθμίσεις χρεών, 266.829 απώλεσαν τη ρύθμιση 140.429 είχαν ολοκληρωθεί έως τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις 192.967 παραμένουν ενεργές.

Στην απώλεια των ρυθμίσεων βέβαια πολλές φορές στο παρελθόν είχε οδηγήσει η προσδοκία καλύτερης ρύθμισης, με ευνοϊκότερους όρους…

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και ξεπερνούν πλέον (ανεπίδεκτα είσπραξης και εισπράξιμα) τα 155 δισ. ευρώ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία 45,4 δισ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τον Νοέμβριο παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούσαν τα 113 δισ. ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής