breaking news Νέο

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας για τα πτυχία καλλιτεχνών

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ημαθίας για τα πτυχία καλλιτεχνών

Η κυβέρνηση της ΝΔ  με  το προεδρικό διάταγμα 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) αποφάσισε να υποτιμήσει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα μέχρι πρότινος αδιαβάθμητα πτυχία αυτών με απολυτήρια λυκείου. Το διάταγμα αυτό εκδόθηκε την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση με το σύνολο των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί λεηλατεί τα μορφωτικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα της νέας γενιάς, εντείνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Κομβικό είναι πως οι «ανώτερες» καλλιτεχνικές σχολές υπάγονται στο Υπουργείου Πολιτισμού και όχι στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να εντάσσονται στο συνολικό εκπαιδευτικό σύστημα και να συμβαδίζουν οι σπουδές τους με τους υπόλοιπους φοιτητές και σπουδαστές. Από το 1981 έως και σήμερα ελέγχει και αδειοδοτεί τις σπουδές των καλλιτεχνικών σχολών το Υπουργείο Πολιτισμού, οι υποψήφιοι δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε διορισμένη από το Υπουργείο καλλιτεχνική επιτροπή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισαχθούν στις σχολές αυτές είναι… το απολυτήριο λυκείου.

Από το 2003 και έπειτα η ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, μετά από Ευρωπαϊκή οδηγία, καταργήθηκε στην Ελλάδα.  Όμως, για τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών έως το 2003, ακριβώς λόγω των προβλέψεων των παραπάνω νομοθετημάτων, ίσχυε η δυνατότητα ισοτίμησης των σπουδών τους με ΤΕΙ, άρα την κατάταξή τους σε εργαζόμενους ΤΕ. Κάτι που πλέον καταργείται και με το νόμο και συμπεριλαμβάνει την κατάργηση των ελάχιστων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων που εξασφαλίζονταν για αυτούς τους απόφοιτους, οπότε πλέον χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί και κινηματογραφιστές θεωρούνται ανειδίκευτοι/ες εργάτες/ριες.

Παράλληλα, η μόνη δυνατότητα για αναγνωρισμένες καλλιτεχνικές σπουδές – πέρα από τα ελάχιστα τμήματα των ΑΕΙ – θα δίνεται από τα αντίστοιχα ΙΕΚ (υποκριτικής, κινηματογράφου κλπ).

Η καλλιτεχνική και επαγγελματική απαξίωση για τους καλλιτέχνες από τη μεριά της κυβέρνησης δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Χρόνια τώρα η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι παρατημένη και υποτιμημένη -παραδομένη στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων – και δεν υπάρχει μέριμνα να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικά. Παρά τις διεκδικήσεις και τους αγώνες Σωματείων του κλάδου και καλλιτεχνικών συλλόγων, για τη δημιουργία Ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης, το κράτος και οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα θολό πλαίσιο για την αναγνώριση των σπουδών αυτών, αφήνοντας στο κενό το ζήτημα της διαβάθμισης των σπουδών χιλιάδων αποφοίτων. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι υπάρχουσες καλλιτεχνικές σπουδές να πραγματοποιούνται σε διάφορες ιδιωτικές σχολές, κατά κύριο λόγο, χωρίς συγκροτημένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς τη δυνατότητα συνέχειας των σπουδών σε επόμενο επίπεδο και χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση στο επάγγελμα και κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει στην πλήρη  μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας, με τα επιχειρηματικά συμφέροντα να μπαίνουν πάνω από την ουσιαστική μόρφωση και τις ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών. Στοχεύει στην ενίσχυση επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και την παράδοση και των καλλιτεχνικών σπουδών στις δομές επαγγελματικής κατάρτισης και την προσπάθεια να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων κολλεγίων και ΙΕΚ.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες σπουδαστές και σπουδάστριες που σηκώνουν το γάντι της αντιπαράθεσης και από κοινού με τα Σωματεία του κλάδου εναντιώνονται σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, που διεκδικούν εδώ και τώρα, όχι μόνο την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος, αλλά και ανώτατες, αναγνωρισμένες σπουδές, που θα βάλουν τέλος στην εργασιακή επισφάλεια και την αντιμετώπιση της τέχνης ως πάρεργου.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

- Άμεση ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

- Ανώτατη δημόσια και δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για τις καλλιτεχνικές σπουδές

- Πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος              Ο Γ. Γραμματέας

Πούλος Χρήστος        Μόσχος Αλέκος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής