breaking news Νέο

Μπαράζ εξαγγελιών Μητσοτάκη από Δυτική Μακεδονία: Έμφαση στις συντάξεις, άνοιγμα στους οφειλέτες

Μπαράζ εξαγγελιών Μητσοτάκη από Δυτική Μακεδονία: Έμφαση στις συντάξεις, άνοιγμα στους οφειλέτες

Η επίλυση του ζητήματος που προέκυψε με τις αυξήσεις στις συντάξεις που δεν είδαν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» ουσιαστικά «σφράγισε» τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε τοπικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Έτσι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τη μέθοδο της εφάπαξ ενίσχυσης των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξειδίκευση του μέτρου θα γίνει σήμερα Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς η προσωπική διαφορά καθιερώθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου. Επίσης, άφησε αιχμές για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδόματα, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αυξήσείς λόγω προσωπικής διαφοράς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όταν υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για αύξηση συντάξεων το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά. Να εκφράσω τον -επιεικώς- προβληματισμό μου για τον υποκριτικό ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε την προσωπική διαφορά με το νόμο Κατρούγκαλου και τώρα λέει ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο θα την καταργήσει», σημειώνοντας ότι «υπήρχαν συνταξιούχοι με χαμηλές συντάξεις που δεν είδαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς».

 

Οφειλές: Αναβίωση ένταξης σε παλαιές ρυθμίσεις και νέα σχήματα έως 72 δόσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Την αναβίωση ένταξης σε παλαιότερη ρύθμιση οφειλών με την καταβολή δύο δόσεων, αλλά και τη δημιουργία σχημάτων 36 έως 72 δόσων για νέες οφειλές προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παραπέμποντας σε εξειδίκευση των μέτρων σήμερα Τετάρτη από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Έχουν γίνει πολλά για τη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μπορούν να γίνουν και άλλα» είπε και πρόσθεσε πως όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων. «Ναι αυτό θα γίνεται και θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους υπουργούς. Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» είπε.

«Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις».

 

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023- Παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ

Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Κοζάνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα» είπε διευκρινίζοντας πως πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» είπε.

 

Τις εξιδικεύσεις των νέων μέτρων θα κάνουν σήμερα  Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 11.00 π.μ., ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής