breaking news Νέο

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος : Πανηγυρίζουν για την αποτυχία: «2η Ευκαιρία» απλά δεν δόθηκε!

 Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος : Πανηγυρίζουν για την αποτυχία: «2η Ευκαιρία» απλά δεν δόθηκε!

Το σκάνδαλο της νομιμοποίησης από τον Άρειο Πάγο των “εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων”, που αναδείχτηκε και από το Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, αποτελεί αυτή τη στιγμή κεντρικό θέμα συζήτησης στην ελληνική κοινωνία. Αποκαλύπτεται σε αυτό ολόκληρη η δύσοσμη “πιστωτική μαφία” που έχει στηθεί για την εκμετάλλευση των δανειοληπτών, για την οποία ο Σύλλογός μας έχει γράψει και μιλήσει επανειλημμένα. Η Κυβέρνηση, σε πλήρη αποσύνδεση από την πραγματικότητα των πολιτών, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με δύο τρόπους:

- Αποπειράται να στρέψει τη προσοχή μακριά από τη μόνιμη θέση της, που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των πιστωτών και των επιτηδείων σε βάρος πάντα των πολιτών, με τον ισχυρισμό “και η Αντιπολίτευση ευθύνεται”. Αυτό το γεγονός όμως δεν μειώνει σε κανένα επίπεδο τις δικές της ευθύνες για όσα η ίδια κάνει -και όσα δεν κάνει- τα τελευταία 4 χρόνια που είναι σε αυτοδύναμη θέση εξουσίας.

- Καυχιέται με απίστευτο θράσος πως έλυσε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με το πρόγραμμα της “2ης ευκαιρίας”! Σε δεκάδες ενημερωτικά μέσα, που δημοσιεύουν άκριτα ό,τι προωθείται από κυβερνητικά κέντρα ενώ αρνούνται να δημοσιεύσουν οποιαδήποτε άλλη άποψη, διαβάζουμε για ρύθμιση δανείων ύψους 8 δις Ευρώ που έγιναν τους τελευταίους μήνες και για επιστροφή στην “τραπεζική κανονικότητα” για περίπου 2,5 χιλιάδες δανειολήπτες. Ο αριθμός όμως περίπου δυόμιση χιλιάδων ρυθμίσεων είναι μηδαμινός (ούτε καν 1%) έναντι των 4.200.000 ΑΦΜ που χρωστούν ΜΟΝΟ στην εφορία και του ενός εκατομμυρίου (1 εκ.) των κόκκινων δανείων!

Ακόμη και έτσι όμως, οι περισσότερες ρυθμίσεις που γίνονται, όταν γίνονται, είναι απλά προσχηματικές με σκοπό να “κερδηθεί χρόνος”. Στα χέρια του Συλλόγου φτάνουν συνεχώς “ρυθμίσεις” παράλογες, με προφανή προβλήματα, όπως τα παρακάτω:

- Έχουν ως μηνιαίες δόσεις τεράστια ποσά, τα οποία οι δανειολήπτες είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να πληρώνουν. Η έγκρισή τους γίνεται προφανώς μόνο για λόγους σύγχυσης. Οι πιστωτές ελπίζουν να αντλήσουν προκαταβολές, η κυβέρνηση να προλάβει τις εκλογές χωρίς πολλούς πλειστηριασμούς, και οι απεγνωσμένοι δανειολήπτες ελπίζουν να αποφύγουν για μερικούς μήνες ακόμη τον πλειστηριασμό.

Όμως το μέλλον των τελευταίων -αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική αλλαγή και βούληση που θα προασπίσει τα συμφέροντα των δανειοληπτών- είναι προδιαγεγραμμένο: θα χάσουν τελικά ολόκληρη την περιουσία τους.

Θυμίζουμε εδώ ότι σύμφωνα με τον “Πτωχευτικό Νόμο” της Κυβέρνησης, οι δανειολήπτες που αδυνατούν να καλύψουν τις παραπάνω υποχρεώσεις τους, μπαίνουν σε κατάσταση υποχρεωτικής χρεοκοπίας, κάτι που συνεπάγεται απώλεια όλης της περιουσίας τους, και οικονομική, επαγγελματική και οικογενειακή εκμηδένιση.

- Στις αναγγελίες που γίνονται στα ΜΜΕ αναφέρεται “μηδενικό Euribor”. Στις “ρυθμίσεις” όμως που έχουν φτάσει στα χέρια μας, το επιτόκιο Euribor υπολογίζεται κανονικά, στο επίσημο ύψος 2,5% περίπου, αυτή τη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι δόσεις που έχουν ύψος 1000 ευρώ, μπορεί γρήγορα να γίνουν δόσεις των 1.200 ευρώ, ενώ έχουμε περιστατικό στο Σύλλογο -τα στοιχεία του στη διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται δάνειο που είχε “ρυθμιστεί” με δόσεις 1.200 ευρώ το μήνα, ανέβηκε μέσα στον ίδιο μήνα, στο απίστευτο ύψος των 2.200 ευρώ!

Η “2η Ευκαιρία”, κατά τη δική μας λοιπόν εκτίμηση, δεν δόθηκε ποτέ! Υπάρχει μόνο προσχηματικά και το μόνο που εξασφαλίζει είναι η τελική μεταφορά της περιουσίας των πολιτών στα χέρια λίγων.

Δεν περιλαμβάνει δίκαιους όρους για τους δανειολήπτες, δεν υποχρεώνει σε τίποτα τα funds, ο περίφημος “αλγόριθμος” της είναι αδιαφανής και η τελική της αποδοχή είναι πολύ κοντά στο μηδέν, κάνοντάς μας να απορούμε για το θράσος εκείνων που τολμούν να πανηγυρίσουν για την υποτιθέμενη επιτυχία της! Οι θετικές ανακοινώσεις της εξυπηρετούν μονάχα τη βελτίωση της “στατιστικής εικόνας” των σχετικών υπουργείων και για να έχει η Κυβέρνηση δείκτες και οπτικά μέσα που να μπορεί να παρουσιάζει στα ΜΜΕ, με την ελπίδα να υφαρπαχτεί η ψήφος των αφελών και ευκολόπιστων.

Ο Σύλλογός μας, από την άλλη, όπως και το Κόμμα Ελλήνων Δανειοληπτών που αποτελεί το πολιτικό σκέλος του, παραμένει σταθερός στη θέση του υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών, με ουσιαστικές προτάσεις όπως:

  1. Να υπάρχει πάντοτε και υποχρεωτικά η δυνατότητα αντιπρότασης του δανειολήπτη με διαμεσολαβητή και η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο.
  2. Να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για το καθεστώς και την ταυτότητα των πιστωτών, ώστε να είναι και εκείνοι υπόλογοι στο νόμο, και όχι να βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ασυλίας όπως συμβαίνει τώρα, έχοντας το δικαίωμα να λειτουργούν εκβιαστικά και παράνομα εκ του ασφαλούς.
  3. Να είναι η υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στην εξωδικαστική ρύθμιση.
  4. Να προστατεύεται η επιβίωση του δανειολήπτη με όρους ανθρώπινους και όχι εκβιαστικούς, και τα ποσά των δόσεων να επιτρέπουν να συνεχίζεται η αποπληρωμή των δανείων και η ανάπτυξη της επαγγελματικής δραστηριότητας του δανειολήπτη.

Μόνο με όρους ισορροπίας και δικαιοσύνης που λαμβάνουν υπόψη τους τον Άνθρωπο, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών και να δοθούν πραγματικές “δεύτερες ευκαιρίες”.

Όμως η σημαντικότερη “δεύτερη ευκαιρία” που μπορεί να δώσει κάθε πολίτης στον εαυτό του, είναι να απομακρύνει οριστικά από την εξουσία εκείνους που τον έφεραν στη σημερινή δύσκολη θέση.

Οι εκλογές πλησιάζουν και οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν φορείς με κριτήριο το συμφέρον των οικογενειών και των παιδιών τους. Αυτά είναι που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της κοινωνίας και της χώρας μας και το μοναδικό μέλλον της στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε...

 Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής