breaking news Νέο

ΤΟ ΕΘΙΜΟ - άρθρο της Ίλιας Ιωσηφίδου

ΤΟ ΕΘΙΜΟ  - άρθρο της Ίλιας Ιωσηφίδου

Όταν στη Νάουσα αναφερόμαστε στο ΕΘΙΜΟ, δε χρειάζονται διευκρινίσεις. ΤΟ ΕΘΙΜΟ είναι ένα: Οι Μπούλες. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη και την προσδιορίζει όχι μόνο την εποχή της αποκριάς, που πλησιάζει, αλλά και όλο το χρόνο.

Ακόμη και με την πρώτη επαφή ΤΟ ΕΘΙΜΟ κατακτά τον αμύητο επισκέπτη, τον γοητεύει με το μυστήριο του «πρόσωπου», τον συναρπάζει με τη λεβεντιά των χορευτών και τον αγκιστρώνει στην προσπάθεια να γνωρίσει περισσότερα και να εισχωρήσει στην τελετουργία του. Αυτό κάνει τους λαογράφους να έρχονται και να ξανάρχονται στη Νάουσα για να εντρυφήσουν στις λεπτομέρειες του. Αυτό κάνει τα μικρά παιδάκια να το λατρεύουν και να ζητούν να συμμετέχουν σ’ αυτό. Γι’ αυτό το λόγο οι Ναουσαίοι της διασποράς συγκεντρώνονται από όλα τα σημεία του ορίζοντα τις μέρες της Αποκριάς στη γενέθλια πόλη για να το δουν και να το ξαναζήσουν.

Το ίδιο όμως και οι μύστες, που το απολαμβάνουν και το υπηρετούν, διατηρούν με ευλάβεια την επιμέλεια της ένδυσης, την εθιμοτυπία της διαδικασίας, την τελετουργία της διαδρομής, όπως ορίζει η παράδοση, με την βεβαιότητα ότι λαμβάνουν μέρος σε ένα μυστήριο και χρόνο με το χρόνο ακούραστα και περήφανα το συνεχίζουν ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.

Η μοναδικότητα και η πρωτοτυπία του εθίμου το κάνει ξεχωριστό από όλα τα άλλα στη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε με σωστούς χειρισμούς ώστε η ανάδειξη του να βοηθήσει την ανάδειξη της πόλης μας.

Και ύψιστος πατριωτισμός για τους Ναουσαίους είναι η διατήρηση, η προώθηση, η ανάπτυξη και κυρίως η κατοχύρωση του εθίμου, ώστε να διαφυλαχθεί από αλλοιώσεις, αντιγραφές και παραποιήσεις και να παραδοθεί αυθεντικό στις επόμενες γενιές.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής