breaking news Νέο

Η αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς και η αλήθεια -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς και η αλήθεια  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Στη σκιά της απόφασης του Αρείου Πάγου, που με νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στέλνει στον προθάλαμο των πλειστηριασμών 700.000 κατοικίες, λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, η πολιτική αντιπαράθεση έχει «κτυπήσει κόκκινο» και για το ζήτημα αυτό.

Όμως ένα πρόσφατο γεγονός βοηθά στο να σκεφτούμε βαθύτερα. Τροπολογία για την εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς κατέθεσε στη Βουλή (13/2) η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Αυτή προέβλεπε: «Από την ψήφιση του παρόντος παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια - funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς.Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί». Η τροπολογία αυτή καταψηφίστηκε όχι μόνο από τη κυβέρνηση αλλά και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ…

Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια για ένα ζήτημα που οξύνεται παραπέρα και απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες και στην Ημαθία.

Τι έκανε άραγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

- Οχι μόνο δεν παράτεινε την - τσεκουρωμένη έτσι κι αλλιώς - οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, που ίσχυε μέχρι τότε, αλλά τροποποίησε σε αντιδραστική κατεύθυνση και τον νόμο Κατσέλη, που καθιερώθηκε να λέγεται «νόμος Κατσέλη - Σταθάκη».

-Ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds (νόμοι 4354/2015 και 4389/2016), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις τις οποίες είχαν ψηφίσει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

-Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τον Δεκέμβρη του 2017 το ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονται και κινητοποιούνται ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών.Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κατακραυγή του κόσμου και τις αντιδράσεις, κατάργησε το ιδιώνυμο, αλλά στη συνέχεια έφερε το νέο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, με το αδίκημα για τη «διατάραξη της λειτουργίας της υπηρεσίας», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

...και οι ημέρες της ΝΔ

Ύστερα, ήρθε η σειρά της ΝΔ. Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που έφερε, ολοκλήρωσε το έγκλημα. Και συγκεκριμένα για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, προβλέπεται δέσμευση του συνόλου της περιουσίας τους και εκποίησή της, δίνοντας φυσικά την επιλογή στις τράπεζες να αποκτήσουν ό,τι κι αν θέλουν.

Προβλέπει ακόμα ότι για τρία χρόνια όποιος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει θα δουλεύει πρακτικά για την τράπεζα, κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα ισχνό ποσό διαβίωσης και η τράπεζα θα εισπράττει αυτόματα τον υπόλοιπο μισθό του, ενώ και η περιουσία του ελέγχεται απ' την τράπεζα. Μετατρέπει τελικά τους εργαζόμενους σε νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Παράλληλα, διευκολύνεται η συγκέντρωση ακινήτων στο τραπεζικό κεφάλαιο, που θα τα βγάζει στο σφυρί, επιταχύνοντας επενδύσεις σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. ο Τουρισμός και οι αναπλάσεις περιοχών. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των χρεών γύρω από τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν «βουνό» υποχρεώσεων απέναντι στις τράπεζες και το κράτος.

Τα συμπεράσματα δικά σας!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής