breaking news Νέο

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για έλεγχο σεισμικότητας των δημοσίων κτιρίων

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για έλεγχο σεισμικότητας των δημοσίων κτιρίων

Σε σύσκεψη εργασίας για την αντισεισμική προστασία προήδρευσε το πρωί της Παρασκευής 17/2, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτιρίων (σε πρώτη φάση σχολείων και νοσοκομείων). Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός.

 

E. Λέκκας: Έλεγχος στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, για το πρόγραμμα ελέγχου στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, ανέφερε πως μετά από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, που ο ίδιος βρέθηκε παρών στα συντρίμμια και στους επιζώντας, θεωρεί απαραίτητα σημαντικό τον έλεγχο στατικότητας στην χώρα μας. «Όσοι βρέθηκαν στα χαλάσματα, είδαν από κοντά τα αποτελέσματα του φαινομένου και μπόρεσαν να δουν τις μετατοπίσεις των κτιρίων και τις καταρρεύσεις αρκετών από αυτών. Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που μπορούμε να μελετήσουμε επιστημονικά, γιατί μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τι έγινε. Έχουμε πάρει χιλιάδες εικόνες με καταρρεύσεις κτιρίων. Μαζί με τον κ. Καρύδη που συνόδευε τη αποστολή έχουμε πλήρη εικόνα της τυπολογίας των ζημιών στις κατασκευές».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να το αξιοποιήσει η επιστημονική κοινότητα για την έρευνα, που περνά σε εφαρμογή μέσα από τους αντισεισμικούς κανονισμούς»

 

Ο έλεγχος των σχολείων

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών αναφέρθηκε και σε ένα προληπτικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας των σχολείων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.

«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας».

«Το κάθε σχολείο θα έχει την ταυτότητα του, το σχέδιο του και θα κάνει ασκήσεις, ώστε όταν εκδηλωθεί μία σεισμική δραστηριότητα να υπάρχει ετοιμότητα».

«Μέσα από αυτά θα πρέπει να γίνει σε κάθε σχολείο εκπαίδευση και στους καθηγητές» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κίνδυνος των διατηρητέων

Τέλος, όσον αφορά στα διατηρητέα κτίρια, ο κ. Λέκκας επανέλαβε ότι υπάρχουν κανονιστικές διατάξεις για τα παλαιά κτίρια από τον ΟΑΣΠ.

«Μέσα από τις επιτροπές και επιστημονική κοινότητα έχουμε νέες οδηγίες και για τα παλαιά κτίρια, για τα κτίρια χωρίς τοιχοποιία και για τα κτίρια με οπλισμένο σκυρόδεμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει το θέμα των ελέγχων, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι σε όλα τα δημόσια κτίρια θα είναι υποχρεωτικοί από δω και πέρα.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής