breaking news Νέο

Το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην Ημαθία - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο στην Ημαθία - Γράφει ο Θάνος Κάλλης

Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές εισέρχεται η χώρα. Όλα δείχνουν ότι η ημερομηνία έχει κλειδώσει, με τις πρώτες κάλπες -αυτές της απλής αναλογικής- να στήνονται στις 9 Απριλίου.

Με όλες τις πληροφορίες, λοιπόν, να συντείνουν στην Κυριακή των Βαϊων, όλο το «γαλάζιο» σύστηµα δουλεύει πυρετωδώς για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και στον εκλογική στρατηγική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα.

Άλλωστε, το σενάριο που έχει κάνει δυναµικά την εµφάνισή του αυτές τις µέρες είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δύο ακόµα Υπουργικά Συµβούλια, ένα στις 28 Φεβρουαρίου και ένα λίγες µέρες µετά, στις αρχές Μαρτίου, όπου θα κυρωθεί η αύξηση του κατώτατου µισθού και κάποιες ακόμα προεκλογικές παροχές και αµέσως µετά θα προκηρυχθούν οι εκλογές σε πανηγυρικό κλίµα.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην ανακοίνωση μέσω «διαγγέλματος» προς τους πολίτες, στο οποίο θα βάζει επί της ουσίας το διακύβευμα των εκλογών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμα σε ένα ποσοστό που φτάνει το 90% και αυτό που απομένει, προκειμένου να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το κύμα των ανακοινώσεων, είναι ένα τελικό ραντεβού του πρωθυπουργού με την τριανδρία Γ. Μπρατάκου, Π. Μαρινάκη και Θ. Νέζη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, δείχνει σταθερά προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των «γαλάζιων» τειχών, μέσα και από την προσέλκυση προσώπων από τον λεγόμενο κεντρώο χώρο αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ), δίνοντας έμφαση όχι τόσο στην κομματική ταμπέλα όσο στο προφίλ εκείνων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

Όσον αφορά την τοπική κοινωνία της Ημαθίας, στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του 2019, η ΝΔ είχε καταφέρει να «κατακτήσει» τρεις  βουλευτικές έδρες.

Είναι προφανές, υπό τις παρούσες συνθήκες για το κυβερνών κόμμα και με δεδομένο το αναλογικό εκλογικό σύστημα, ο ρεαλιστικός στόχος είναι να εκλέξει μέχρι δύο βουλευτές, εφόσον βέβαια κατορθώσει να είναι το πρώτο κόμμα.

Να υπενθυμίσουμε πως στις εκλογές της 8ης Ιουλίου του 2019, οι έξι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την Π.Ε. Ημαθίας ήταν οι: 1)Βεσυρόπουλος Απόστολος (Εφοριακός), 2)Βλαχογιάννη Ιφιγένεια (Σύμβουλος Επιχειρήσεων), 3)Καρατζιούλα Νίκη (Φυσικοθεραπευτής), 4)Κουτσουπιάς Φώτιος (Δημόσιος Υπάλληλος), 5)Μπαρτζώκας Αναστάσιος (Δικηγόρος), 6)Τσαβδαρίδης Λάζαρος (Δικηγόρος).

Για την κατάρτιση του γαλάζιου ψηφοδελτίου στην Ημαθία, δεδομένες είναι οι υποψηφιότητες των τριών νυν βουλευτών, κ.κ. Βεσυρόπουλου, Μπαρτζώκα και Τσαβδαρίδη. Πρόκειται για δραστήρια άτομα που διαθέτουν την κοινοβουλευτική εμπειρία, την ανάλογη αναγνωρισιμότητα-δημοσιότητα, αλλά και τους εκλογικούς τους «στρατούς» στην τοπική κοινωνία και επομένως είναι φαβορί για να κατακτήσουν μια βουλευτική έδρα.

Έτσι απομένουν τρεις θέσεις για το πλήρες ψηφοδέλτιο, εκ των οποίων οι δύο θα είναι υποχρεωτικά γυναίκες.

Εδώ και μήνες, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Γιώργου Γουλτίδη που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο κεντρικός σχεδιασμός πίσω από την υποψηφιότητα του είναι να προσελκύσει ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά. Στην πράξη, ίσως δημιουργηθεί δυσαρέσκεια με την επιλογή του κ. Γουλτίδη στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που ανήκουν στην λαϊκή δεξιά και την κεντροδεξιά.

Μια άλλη υποψηφιότητα που επιθυμεί διακαώς η ΝΔ να εντάξει στο τοπικό ψηφοδέλτιο και είναι αναμφίβολα ενδιαφέρουσα επιλογή, είναι η γνωστή παιδίατρος-νεογνολόγος-εντατικολόγος και επιμελήτρια της ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Ελπίδα Χοχλιούρου, που διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη αλλά έχει καταγωγή από τη Βέροια.

Όσον αφορά την τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, φαίνεται ότι θα «κονταροχτυπηθούν» δύο νέες γυναίκες από τη Νάουσα. Η ιατρός-μικροβιολόγος και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Νάουσας Στέλλα Αραμπατζή με τη διδάκτωρ γλωσσολογίας και πολυμαθή Τζωρτζίνα Αθανασίου.

 

Θάνος Κάλλης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής