breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ξεχωριστή συνεδρίαση για το βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.

  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ξεχωριστή συνεδρίαση για το βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ξεχωριστή συνεδρίαση για το βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ξεχωριστή συνεδρίαση για το βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ξεχωριστή συνεδρίαση για το βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.
  • Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Ξεχωριστή συνεδρίαση για το βιολογικό της Δ.Ε.Υ.Α.Β.

Μετρώντας αρκετές απουσίες συμβούλων και με αναβολή του 23ου θέματος, σχετικά με το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Φεβρουαρίου, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Συγκεκριμένα ο κύριος Παυλίδης και σύμβουλοι της μειοψηφίας ζήτησαν να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άρη Λαζαρίδη, λόγω πληθώρας θεμάτων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης, θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει το Σώμα, πως ο συγκεκριμένος εργολάβος εξεδήλωσε την επιθυμία να μην έρθει ξανά σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, γιατί έχει έρθει πάρα πολλές φορές και έχει δώσει εξηγήσεις, κάτι που εξόργισε το δήμαρχο Βέροιας, ο οποίος τόνισε ότι τον δυσαρεστεί ιδιαίτερα αυτό, θεωρώντας ότι ο εργολάβος έχει υποχρέωση να έρχεται όσες φορές του ζητηθεί.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Βοργιαζίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της παραχώρησης του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας, από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για 25η χρήση στο Δήμο Βέροιας, για την αξιοποίησή του προς όφελος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ικανοποιώντας το διαχρονικό αίτημα του Δήμου. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι η διεκδίκηση ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, αναφέροντας τα εξής : «Μετά από 9 χρόνια πάρε - δώσε εγγράφων, οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν, βρέθηκαν τα ωττά εκείνα που άκουσαν το αίτημά μας και το ακίνητο έρχεται προς χρήση του Δήμου. Βέβαια καταλυτική ήταν η συνεισφορά του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου. Κάναμε το πρώτο βήμα, το πολύ σημαντικό, αλλά θα πρέπει να γίνει και η ανακατασκευή του κτιρίου. Υπήρξαν μέσα στην παρούσα περίοδο δύο χρηματοδοτούμενα προγράμματα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καινούργια, είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε μέσω άλλων προγραμμάτων, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξουμε το κτίριο, καθώς πρόκειται για μεγάλη δαπάνη».

Ο κ. Βοργιαζίδης υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της παρουσίασης του Μουσείου της Βεργίνας, που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του ίδιου, για την ανάπτυξη της Ημαθίας: «Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία του Μουσείου της Βεργίνας, γιατί πέρα από τον πλούτο τον ιστορικό που περιέχει και για το οποίο μίλησε γι' αυτό η κ. Κοτταρίδη, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία του μουσείου, καθώς αποτελεί το Α και το Ω στην εξωστρέφεια του Δήμου, στην έλξη του κόσμου και μαζί με τα άλλα έργα που έρχονται, όπως το ανάκτορο, θα έχουμε συνεχώς μία καλύτερη θέση και με τις προσπάθειες που γίνονται και από εμάς, αλλά και τη διεύθυνση τουρισμού για τα θέλγητρα του δήμου μας».

Στο τρίτο θέμα που επικέντρωσε την ενημέρωσή του ο δήμαρχος Βέροιας, ήταν η παραγραφή των ανείσπρακτων οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους, που «γεννήθηκαν» πριν τις 31/12/2012 και περιλαμβάνεται σε ρύθμιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για τα παλιά δικαστήρια στην Αθήνα, ο κ. Βοργιαζίδης συμμετείχε στην Επιτροπή Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που ήταν και το βασικό θέμα προς συζήτηση, δηλώνοντας σχετικά : «Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου υπήρχε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο, το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως, γιατί μεταξύ άλλων ρυθμίζει τη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων των δήμων και ορίζει τους όρους βεβαίωσης των εσόδων, μία προθεσμία ταμειακής βεβαίωσης και μία προθεσμία είσπραξης. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ως προθεσμία βεβαίωσης 5ετίας από το επόμενο έτος της βεβαίωσης και επίσης ορίζεται 5ετία ως προθεσμία είσπραξης, που αρχίζει από το επόμενο έτος της ταμειακής βεβαίωσης. Αυτό είναι κάτι υγιές, εκεί που τα πράγματα είναι πολύ θολά, είναι τι γίνεται με τις έως τώρα οφειλές», εκτιμώντας όχι μόνο ο ίδιος, αλλά μεταφέροντας απόψεις που ακούστηκαν στην ΚΕΔΕ, ότι αν ισχύει ότι πράγματι διαγράφονται, αυτό είναι μία οικονομική «τρικλοποδιά» προς τους δήμους. «Δεν είναι καλό να σέρνονται οφειλές, με την προϋπόθεση όμως να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε και οι δήμοι να μη χάσουν έσοδα που έχουν βεβαιωθεί και έγινε προσπάθεια να εισπραχθούν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν απαντήσεις», κατέληξε ο δήμαρχος.

Για μία μικρή έκπληξη έκανε λόγο ο δήμαρχος, η οποία- όπως είπε - δεν έχει γραφεί ακόμη, αλλά αναφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ και είναι πως : «Ο κάθε συνδυασμός που υποχρεούται στο 80% των τοπικών κοινοτήτων να έχει ψηφοδέλτιο, ακούστηκε προφορικά ότι γίνεται 60%, ενώ όσον αφορά την εκλογή του προέδρου σε τοπικές κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, οι όποιες διαφωνίες δεν ελήφθησαν υπόψη και η εκλογή γίνεται όπως καθοριζόταν από το νόμο, δηλαδή ο όποιος υποψήφιος εκλέγεται αυτόματα από το δήμαρχο.

Η επικεφαλής της παράταξης «ΒΕΡΟΙΑ - Πρωτεύουσα Πόλη», Γεωργία Μπατσαρά, αφού εξέφρασε και αυτή τη δυσαρέσκειά της για την άρνηση του εργολάβου του βιολογικού καθαρισμού να παρευρευθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεχάρη το δήμαρχο Βέροιας για τη μεγάλη επιτυχία της παραχώρησης του Δικαστικού Μεγάρου στο Δήμο, αναφέροντας τα προσωπικά της βιώματα όσον αφορά τη διεκδίκηση του κτιρίου, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τόσο παλιότερα ως βουλευτής, αλλά και τώρα μαζί με το δήμαρχο Βέροιας, τονίζοντας πως : «Ευτυχώς ήρθε η ώρα που πραγματικά δικαιωθήκαμε. Τώρα απομένει να γίνουν όλα όσα πρέπει, ώστε να παραχωρηθεί προς χρήση πλέον και να μη ρημάζει αυτό το κόσμημα της πόλης», ευχαριστώντας παράλληλα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο για την πολύτιμη συμβολή του.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ», Παύλος Παυλίδης, ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του όσους προσπάθησαν και πέτυχαν τελικά την παραχώρηση του κτιρίου των παλιών δικαστηρίων, λέγοντας πως όταν ο τόπος έχει κάποιον υπουργό στην κυβέρνηση, είναι πολύτιμος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαφωνίες που προέκυψαν για το «κούμπωμα» του κάθετου άξονα, λόγω περιβαλλοντικών πραγμάτων και πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στον περιφερειακό της πόλης, καθώς στο ύψος του Γαλαξία από τη διέλευση μεγάλων οχημάτων και σε συνδυασμό με τα πολλά καταστήματα και τις άλλες δραστηριότητες στην περιοχή, εγκυμονεί κινδύνους. «Ή χρειαζόμαστε χάραξη νέου περιφερειακού ή να γίνει ο κάθετος άξονας. Το θέμα είναι αν θέλουμε να γίνει και να μη βάζουμε άλλα προσκόμματα, γιατί αυτό δεν μας τιμάει», είπε ο Π. Παυλίδης. Απαντώντας στον επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο δήμαρχος τόνισε πως από την πρώτη θητεία του ακόμη θεώρησε φυσιολογικό το «κούμπωμα» να γίνει στον κόμβο της Βέροιας, προκειμένου ο ταξιδιώτης να αποφασίζει ή να μπει στην παράκαμψη ή να μπει στην πόλη, που θα αφήσει χρήματα. «Το κούμπωμα αλλού σημαίνει ότι θα χαθούνε χρήματα», είπε ο κ. Βοργιαζίδης, αναφέροντας μάλιστα πως η χάραξη του κάθετου άξονα κόβει και 500 τ.μ. από το κυνοκομείο.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τσανακτσίδης, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και χαρακτήρισε πολύ θετική την κίνηση των τοπικών αρχών για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, έθεσε κάποια ερωτήματα σχετικά με την αποδοχή των όρων παραχώρησης του κτιρίου των παλιών Δικαστηρίων. Συγκεκριμένα γιατί ένα περιουσιακό στοιχείο του δήμου καλείται να το πάρει για 25 έτη, με πλήρη αποκατάσταση σε τρία μόλις χρόνια και γιατί δεν κινήθηκε στην αγορά του, εφόσον θα χρειαστούν τα διπλάσια χρήματα από την αξία του για την αποκατάστασή του; Θα μπορέσει ο δήμος να το αποκαταστήσει σε 3 χρόνια ή οι πάροχοι θα καταγγείλουν τη σύμβαση; Και τέλος θα μπορεί να το χρησιμοποιεί για άλλες δραστηριότητες εκτός από αυτές που αναφέρονται στη σύμβαση; Είναι κάποια ερωτήματα όχι μόνο δικά του, αλλά και συμπολιτών, ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος. Ακόμη σχολίασε αρνητικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, αν τελικά γίνουν την Κυριακή των Βαϊων, 9 Απριλίου, γιατί όπως είπε, παραδοσιακά η εμπορική κίνηση κάνει «κοιλιά» και οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν μετά τις γιορτές.

Και τέλος έθεσε ερωτήματα για την παράνομη ρίψη μπαζών και σκουπιδιών στην περιοχή της Ημαθίας, στις βρωμιές που αφήνουν στους δρόμους οι ιδιωτικές εταιρίες που εκτελούν έργα και ποιός είναι υπεύθυνος για το χάλι αυτό και αν επιβάλλονται πρόστιμα.

 

Ο Γιώργος Μελιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», επικεντρώθηκε και αυτός στη ρίψη σκουπιδιών που αποτελούν εστίες μόλυνσης και πυρκαγιάς, κυρίως όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη. Χαρακτήρισε την παραχώρηση του κτιρίου των παλιών Δικαστηρίων απαράδεκτη και ζημιογόνα για τα συμφέροντα των δημοτών, έτσι όπως συνδιαμορφώθηκε η σύμβαση,  με τις υποδείξεις της ΕΤΑΔ. «Είναι πρόκληση και για τα πανηγύρια οι πανηγυρισμοί, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για ένα κτίριο που ρημάζει τόσα χρόνια», ανέφερε ο Γ. Μελιόπουλος.

 

Διευκρινήσεις για τα θέματα που αναφέρθηκαν όσον αφορά τη ρίψη απορριμμάτων και την κατάσταση των δρόμων λόγω έργων έδωσαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, με τον κύριο Παπαδόπουλο να αναφέρεται σε «ανεγκέφαλους» που πετάνε ανεξέλεγκτα σκουπίδια, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού και να τα μεταφέρει η υπηρεσία Καθαριότητας, τονίζοντας ότι υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για το περιβάλλον.

H συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά με τα θέματα ημερήσιας διάταξης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής