breaking news Νέο

Στη Βεργίνα παρουσίασε με επιτυχία το νέο του βιβλίο ο Αλέκος Χατζηκώστας

  • Στη Βεργίνα παρουσίασε με επιτυχία το νέο του βιβλίο ο Αλέκος Χατζηκώστας
  • Στη Βεργίνα παρουσίασε με επιτυχία το νέο του βιβλίο ο Αλέκος Χατζηκώστας
  • Στη Βεργίνα παρουσίασε με επιτυχία το νέο του βιβλίο ο Αλέκος Χατζηκώστας

Το «ταξίδι» παρουσίασης του νέου βιβλίου του Βεροιώτη δημοσιογράφου-συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «29 στιγμές» (συλλογή διηγημάτων- εκδόσεις «ατεχνως») συνεχίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22/2 στη Βεργίνα.

Η κατάμεστη αίθουσα του καφέ «ΘΥΜΕΛΗ» μετατράπηκε σε μία μεγάλη ζεστή αγκαλιά που φιλοξένησε όλες/όλους, που «πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα», όπως υπογράμμισε ο συγγραφέας, αφιέρωσαν το απόγευμά τους, για να παρακολουθήσουν μία παρουσίαση βιβλίου.

Τη διοργάνωση είχε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ», η πρόεδρος του οποίου Ευδοξία Μανωλοπούλου υποδέχτηκε το κοινό.

Για το βιβλίο μίλησε ο Γιάννης Τσαναξίδης, οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος Βέροιας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε τόσο στο βιβλίο όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα, τονίζοντας: «…Κάπου  διάβασα  ότι  ο  Μπετόβεν   έγραψε την  5η συμφωνία του   χρησιμοποιώντας   4 μόλις  νότες.  Δεν   χρειάστηκε παραπάνω. Έτσι  και στην  λογοτεχνία   δεν   χρειάζονται  πολλά  εκφραστικά μέσα  για να   σε αγγίξει  ένα   βιβλίο .Στο βιβλίο « 29 στιγμές» δεν συναντάς  φλυαρίες. Συναντάς μια  γλώσσα  λιτή  απλή  , προτάσεις  μικρές   και περιεκτικές .    Δεν   ξεχνάμε  άλλωστε  τη μακρά   δημοσιογραφική καριέρα   του Αλέκου  που επηρεάζει εμφανώς   τον  τρόπο γραφής   του.  Αυτή η  γλώσσα γίνεται  πολλές  φορές   μελαγχολική άλλοτε  ποιητική . Χρησιμοποιεί  το τρίτο  ενικό   πρόσωπο  και  αισθανόμαστε συνοδοιπόροι στο  αφήγημα  που  μας   χαλαρώνει με αναπολήσεις  αλλά  δίνει  και τροφή για σκέψεις   με τους προβληματισμούς  του.   Συναντάς  εικόνες και καταστάσεις  οικείες γνωστές   όπως  η εκδρομή  του δεκαπενταύγουστου( όλοι μας  έχουμε  πάει  στην   Παναγία  Σουμελά   και πολλοί  από εμάς  ψάξαμε  το ίδιο δένδρο  να  κάτσουμε   από κάτω,  η πως   οι  γειτονιές   που  περιγράφονται  με  τα  αυθαίρετα  σπίτια  που  κτίζονταν  με την   μέθοδο   ένα  δωμάτιο  τον  χρόνο , και που όταν έβρεχε   τα κεραμίδια  έσταζαν.

Αυτές  είναι οι 29  στιγμές  του Αλέκου   Χατζηκώστα. Ένα βιβλίο  που ξεκινώντας  μάλλον  από  τον πίνακα  του εξώφυλλου  αντιλαμβάνεσαι τι πρόκειται  να  ακολουθήσει. Ασπρόμαυρο νοσταλγικό  παρελθόν με κέντρο  πάντα τον άνθρωπο που  αγωνίζεται  να  αλλάξει την κοινωνία  να πολεμήσει  για τα οράματα του  και το δίκιο του  για ένα άνθρωπο που δεν ξεχνά   όμως  να ερωτεύεται  να  συγκινείται να  είναι  ευαίσθητος  απέναντι σε εικόνες  που περνούν  απαρατήρητες  μπροστά μας.»

Στην ομιλία του και στη συζήτηση που ακολούθησε ο συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας στάθηκε ιδιαίτερα τη αξία του διαβάσματος βιβλίων στην εποχή μας, το ρόλο της Λογοτεχνίας κ.α. ενώ κάνοντας αναφορά στην προεκλογική περίοδο προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να ρωτούν τους υποψήφιους- πέρα από τα’ άλλα- για δύο ζητήματα: Αν διαβάζουν και ποια βιβλία αφενός και αφετέρου ποιοι είναι οι λογοτεχνικοί τους ήρωες, υποστηρίζοντας ότι έτσι καταλαβαίνουν βαθύτερα την ιδεολογική τους συγκρότηση, την πραγματική τους προσωπικότητα κ.α


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής