breaking news Νέο

Αναβίωση του εθίμου «των Καπεταναίων» από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Αναβίωση του εθίμου «των Καπεταναίων» από το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Την  Παρασκευή 24-2-2023, προπαραμονή της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας  αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το έθιμο «των Καπεταναίων», δίνοντας  χρώμα καρναβαλιού με πολύ κέφι, γλέντι και γεύση παράδοσης  στους δρόμους της πόλης μας.

Σύμφωνα με το φιλόλογο Τάκη Γκαλαϊτση, ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρο του συλλόγου, το έθιμο έχει ρίζες σε αρχαιοελληνικά δρώμενα και καθώς περνούσαν τα χρόνια, άλλαζε μορφές, ανάλογα με τις συνθήκες. «Η μορφή  που διατηρούσε το έθιμο μέχρι το 1938  και το όνομα “Καπεταναίοι” έχει να κάνει με την οργάνωση των Βλάχων σε καπετανάτα και σε αρματολίκια στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Το δρώμενο ξεκινάει νωρίς το απόγευμα  με  συμμετοχή πλήθους κόσμου:  φίλοι, μέλη, Βλάχοι από άλλα μέρη της Ελλάδας  κατακλύζουν το «σπίτι των Βλάχων». Το ψητό κρέας και το ποτό άφθονο και δωρεάν για τους παρευρισκόμενους  επισκέπτες από το σύλλογο.  Η παραδοσιακή χάλκινη  μπάντα των Μηνάδων, η ίδια ορχήστρα που έρχεται εδώ και 25 χρόνια,  ξεσηκώνει τους επισκέπτες με τις μελωδίες της στον χορό.

Πολλοί επισκέπτες ξεναγούνται στο «σπίτι των Βλάχων».  Θαυμάζουν τα εκθέματα, τη βιβλιοθήκη, την αίθουσα προβολών, τις παραδοσιακές φορεσιές των Βλάχων που εκτίθενται στις βιτρίνες, το φωτογραφικό υλικό,  την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική  του κτιρίου και  τη διακόσμηση με βλάχικα  υφαντά, υφάσματα, χειροποίητα κεντήματα και πλεκτά, σπάνια μουσειακά  αντικείμενα.

Στην εξέλιξη, αγόρια και κορίτσια του συλλόγου ντύνονται με πολλή επιμέλεια με τις  παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές, φορούν προσωπίδες κατά τις  παραδοσιακές επιταγές του εθίμου, για να ετοιμαστεί το «μπουλούκι» που θα σεργιανίσει τους δρόμους της πόλης.

Το μπουλούκι με την ορχήστρα, και τον κόσμο να ακολουθεί, ξεκινάει το χορό και το τραγούδι από την πλατεία Ωρολογίου, περιδιαβαίνει  τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και περνώντας μέσα από την αγορά συμπαρασύρει στον χορό και το τραγούδι περαστικούς και καταστηματάρχες. Η συμμετοχή του κόσμου είναι καθολική. Όλοι χορεύουν και τραγουδούν ξεσηκωμένοι από τις ζωηρές μελωδίες της ορχήστρας και τους επιδέξιους χορούς των καπεταναίων που προπορεύονται. Το γλέντι κορυφώνεται  στην πλατεία Δημαρχείου με περισσότερο κέφι.

Από εκεί επιστρέφουν πάλι στο «σπίτι των Βλάχων» και το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με χορό, τραγούδι, φαγητό και ποτό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Οι βουλευτές Ημαθίας: Μπαρτζώκας Αναστάσιος και Τσαβδαρίδης Λάζαρος.

Ο Δήμαρχος Βέροιας κος Βοργιαζίδης Κωνσταντίνος.

Οι Αντιδήμαρχοι: Μπατσαρά Γεωργία, Τσαχουρίδης Αλέξανδρος, Ασλανίδης Λάζαρος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΒΡΕΣΤΑ: Βασιλειάδης Κωνσταντίνος.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Λυκοστράτης Βασίλειος, Κορωνάς Θεόφιλος, Πυρινός Δημήτριος, Γουλτίδης Γεώργιος.

Επίσης, παρευρέθηκαν:

Ο πρώην βουλευτής Χαλκίδης Μιχάλης, ο πρώην Νομάρχης Καραπαναγιωτίδης Κωνσταντίνος και οι υποψήφιοι βουλευτές Τσιαμήτρος Νικόλαος και Πάσχου Σοφία.

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας ευχαριστεί  δημόσια τους χορηγούς για την ποικιλία των προϊόντων που πρόσφεραν στην εκδήλωση:

Το Δήμαρχο Βέροιας και τις επιχειρήσεις και καταστήματα:

Υιοί Γ. Γαλλίκα, Γεώργιος Γκασνάκης- Ολυμπία  Σουγιουλτζή, Αρτοποιεία Χονδραντώνη, Τυροκομείο Βέρμιο – Μπλατσιώτης Κ., Τυροκομείο Πάικο - Σταπατώρης Α., Αφοί Μπίκα, Χρήστος Κορώνας Τσίπουρα, Θυμιόπουλος κρασιά Τρίλοφος, Στάσου Μύγδαλα, Διά Τυρός και Βουτύρου, Ζαχαροπλαστείο Τζιμίκος Μ. – Λαγούδης Κ., Ποτά Μπιζέτας Δ. και την Κουκούδη Χρυσούλα .

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψήστες και μέλη του συλλόγου:

Κοντόπουλο Σάκη, Ντέλλα Στέργιο, Τσιαπάρα Λεωνίδα και Ντάια Περικλή.

Τέλος, ευχαριστούμε το Διοικητή του τμήματος Τροχαίας Βέροιας κ. Παρούτογλου Ιωσήφ και τους αστυνομικούς που συνέδραμαν στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας οχημάτων, γεγονός που συνέβαλλε στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                               

ΚΥΡΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                                        ΤΣΙΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής