breaking news Νέο

ΠΕΔ-ΚΜ : Παράταση των συμβάσεων των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών

ΠΕΔ-ΚΜ : Παράταση των συμβάσεων των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών

Την παράταση του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών της ΔΥΠΑ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης)  για χρονικό διάστημα που θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετά και την τελευταία τροποποίηση του, αποκτά χαρακτηριστικά ενός σταθερού εργαλείου απορρόφησης ανέργων στην αυτοδιοίκηση και κάλυψης κρίσιμων αναγκών ανθρώπινου δυναμικού στους δήμους. Το προηγούμενο διάστημα έληξε η απασχόληση των δύο ετών των ωφελούμενων που προσλήφθηκαν αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος το 2020. Συνεπώς, όσοι δήμοι αξιοποίησαν το πρόγραμμα την περίοδο εκείνη στερήθηκαν των υπηρεσιών ανθρώπων που για δύο χρόνια κάλυπταν κρίσιμα κενά στις δημοτικές υπηρεσίες.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος που εισηγήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το χρονικό διάστημα της παράτασης. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και ο κ. Δανιηλίδης, με την παράταση οι δήμοι θα εξακολουθήσουν να έχουν προσωπικό που απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και να καλύπτουν κρίσιμες υπηρεσιακές ανάγκες σε μία περίοδο που το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα συνεχίσουν να απασχολούνται και μάλιστα χωρίς το κράτος να επιβαρύνεται με την καταβολή επιδομάτων ανεργίας, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα θα ωφελείται από τις καταβαλλόμενες εισφορές. «Το κράτος δεν έχει τίποτα να χάσει, αντιθέτως θα κερδίσει. Ζητάμε το αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε πως η επίμαχη διάταξη για έναν συν έναν χρόνο είναι άστοχη και μη λειτουργική. «Ο νομοθέτης αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία, οι οποίοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, προφανώς έχουν αδυναμία να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και λόγω της ηλικίας τους και των προσόντων τους. Η ρύθμιση θα έπρεπε να έχει δικαιολογητικό λόγο να τους διευκολύνει μέσα από αυτή τη σχέση να οδηγηθούν στη συνταξιοδότηση. Αν σε βάζει δυο χρόνια και μετά σε ξαναβάζει να ψάξεις εργασία, είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσεις να επανενταχθείς. Άρα δεν θα μπορέσεις να επιτελέσεις το σκοπό σου, καθώς και τον δήμο θα τον αφήσεις και ο ίδιος ο άνεργος δεν θα μπορέσει να βοηθηθεί. Άποψη μου είναι οι άνθρωποι αυτοί να οδηγούνται απευθείας στη συνταξιοδότηση», τόνισε.

Η πρόταση του προέδρου έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το σώμα, που συντάχθηκε με την άποψη ότι το δικαίωμα στην εργασία παρέχεται και μέσα από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πως οι συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει ιδιαιτερότητες, καθώς μετά την παρέλευση του προγράμματος έχει ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία να βρει εργασία.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής