breaking news Νέο

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια παραμένει …

Ο πληθωρισμός πέφτει αλλά η ακρίβεια παραμένει …

Στο 6,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 7,3% τον προηγούμενο μήνα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχει για τον Φεβρουάριο η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat.

Ωστόσο, στα τρόφιμα εξακολουθεί να καλπάζει η ακρίβεια στην χώρα μας με διψήφιο ρυθμό!

Tον Ιανουάριο οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των τροφίμων άγγιξαν το 15,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Από το σύνολο των 62 ειδών διατροφής, μόνο σε μία περίπτωση σημειώθηκε μείωση τιμών τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, και αυτή ήταν αμελητέα (-0,02% για τα φρέσκα ψάρια). Όλα τα άλλα προϊόντα σημείωσαν αύξηση των τιμών από 0,29% (φρέσκα φρούτα) σε 44,96% (ζάχαρη).

Μάλιστα, η αύξηση είναι πάνω από 20% σε 14 είδη τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονται τα πιο βασικά, όπως το γάλα (24,29% για το φρέσκο γάλα, με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα άλλα είδη), το ψωμί (25,55%), το αλεύρι (26,89%), τα αβγά (26,27%), τα τυριά (26,61%), το γιαούρτι (21,65%), το ελαιόλαδο (22,37%), το μοσχαρίσιο κρέας (20,15%), το αρνί και το κατσίκι (21,35%).

Μάλιστα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ακρίβεια στην αγορά δεν θα μας αφήσει γρήγορα με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων να εξακολουθεί να είναι αισθητά πιεσμένη !

Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε τον Φεβρουάριο για 11ο συνεχόμενο μήνα και τώρα είναι μειωμένος κατά 19% από το υψηλό ρεκόρ τον περασμένο Μάρτιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 129,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 130,6 τον Ιανουάριο, ανέφερε ο οργανισμός την Παρασκευή. Ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον Σεπτέμβριο του 2021.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής