breaking news Νέο

Αντικειμενικές αξίες: Ερχονται αλλαγές στον χάρτη με τις τιμές ζώνης

Αντικειμενικές αξίες: Ερχονται αλλαγές στον χάρτη με τις τιμές ζώνης

Αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται από το καλοκαίρι, με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων αλλά και ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων οι οποίες θα δρομολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν:

 

Αντικειμενικές αξίες παντού

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, εφόσον όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Στην Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

 

Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πιλοτική λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα, θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

 

Μείωση αντικειμενικών αξιών

Σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων και μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους.

Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023.

Σημειώνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Την διαδικασία των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%.

Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος) και πολλοί δήμοι από την υπόλοιπη χώρα (Βέροια, Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής