breaking news Νέο

Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας

  • Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας
  • Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας
  • Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας
  • Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας
  • Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας
  • Κανονικά λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός της Βέροιας

Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Βέροιας ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Μαρτίου, παρουσία του εργολάβου κ. Γκανάτσιου και της διοίκησης της ΔΕΥΑΒ. Οι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν ενημέρωση, ώστε να διαφωτιστεί το Σώμα για τη ρύπανση στην τάφρο '66, από την υπηρεσία της ΔΕΑΥΒ και τον υπεύθυνο εργολάβο. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Άρης Λαζαρίδης, όρισε το πλαίσιο της διαδικασίας, η οποία εξελίχθηκε με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα από τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους για τη λειτουργία του βιολογικού, τη μόλυνση, την αποδοτικότητα, τη μέθοδο, την πιστοποίηση, το προσωπικό που απασχολείται κ.α. Πρακτικά πως γίνεται ο έλεγχος, αν ο εργολάβος τηρεί τις υποχρεώσεις του, αν η προληπτική συντήρηση γίνεται από την εταιρία ή τη ΔΕΥΑΒ, σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης τι μπορεί να συμβεί, πόσους χιλιάδες τόνους λύματα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί ο Βιολογικός και σε πόσους κατοίκους αντιστοιχεί κ.α.

Παίρνοντας το λόγο ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΒ, κ. Αχτσής, έκανε μία επίσημη ενημέρωση για τη βλάβη που υπέστη ο βιολογικός το βράδυ της 31 Δεκεμβρίου 2022, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση να μη λειτουργεί κανονικά και να εξέρχεται λάσπη και θολό νερό. «Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της υπερθέρμανσης των αντλιών invertert, κάτι που δεν οφείλεται ούτε σε κακή συντήρηση, αλλά ούτε σε αδιαφορία και θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Όταν ξαναεπισκέφθηκα την εγκατάσταση στις 1/1/2023, διαπίστωσα την ομαλή λειτουργία και από τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου η εγκατάσταση λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα», τόνισε ο κ. Αχτσής.

Στο χρονικό της συγκεκριμένης νύχτας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ, Στέργιος Διαμάντης, τονίζοντας πως το πρόβλημα προέκυψε από αβαρία και από τη στιγμή που η βλάβη αποκαταστάθηκε, η μονάδα μετά από τρεις ώρες άρχισε να λειτουργεί κανονικά, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του ότι η υπηρεσία δεν ενημερώθηκε για το πρόβλημα, αλλά ειδοποιήθηκε από την αστυνομία την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Στο συμβάν αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Δάσκαλος, που, όπως είπε, εκτός από την αναφορά του κ. Μίχου, υπαλλήλου της ΔΕΥΑΒ και η υπηρεσία επίσημα δεν γνωρίζει τίποτα, παρά μόνο από το τηλεφώνημα της αστυνομίας.

Από τον πλευρά του ο υπεύθυνος εργολάβος, κ. Γκανάτσιος, αφού ενημέρωσε το Σώμα πως του είναι αδύνατον να απαντήσει σε τόσες πολλές ερωτήσεις, αλλά μόνο στις πιο σημαντικές, οι υπόλοιπες θα απαντηθούν γραπτά, αναφέρθηκε στη σύμβαση που έχει συνάψει με το Δήμο Βέροιας, στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των αερολυμάτων, στη μέθοδο που χρησιμοποιείται στη Βέροια και επαναεπιβεβαίωσε ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν παράγεται λάσπη. «Κάθε μέρα γίνεται μέτρηση σε όλες τις δεξαμενές και κάθε μέρα βρίσκουμε το ίδιο, το περιστατικό την παραμονή της πρωτοχρονιάς οφειλόταν σε βλάβη στις αντλίες. Η μεθοδολογία της Βέροιας είναι πολύ σημαντική και φέρνει πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Όλοι κερδίζουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκανάτσιος.

Στις επισημάνσεις ο δήμαρχος Βέροιας ανέφερε πως στη συζήτηση θα έπρεπε να υπάρχει ένας γνώστης του αντικειμένου, για να αντιπαρατεθεί με τον κύριο Γκανάτσιο. «Σωστά ή λανθασμένα, ο μόνος που γνωρίζει το αντικείμενο είναι ο κ. Γκανάτσιος».

Ο κ. Παυλίδης διαπίστωσε πως οι απαντήσεις αλληλοκαλύφθηκαν με διαφορετικές ερμηνείες και η αγωνία που κυριάρχησε στη συνεδρίαση σημαίνει ότι όλα αυτά αμφισβητούνται. «Αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη για την υπογραφή των συμβάσεων, πρέπει να ερευνήσουν και να ψάξουν για τα προβλήματα», κατέληξε ο Π. Παυλίδης.

Ο κ. Μελιόπουλος δήλωσε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, που να ταιριάζει στις ανάγκες των δημοτών και να μην υπάρχουν παρόμοια συμβάντα. «Καμία ιδιωτικοποίηση ούτε σε βιολογικό, ούτε στη ΔΕΥΑΒ, καμία ανάθεση σε εργολάβους. Να στελεχωθεί η υπηρεσία με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για τη σωστή λειτουργία του συστήματος και να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των δημοτών», ανέφερε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, Νίκος Ασλάνογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ' ό,τι έχει ακουστεί από τον κ. Γκανάτσιο. Η ρύπανση της τάφρου '66 από το βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας είναι γεγονός, σημειώνοντας ότι η μέθοδός του έχει αποτύχει και η ΔΕΥΑΒ θα πρέπει να τον κηρύξει έκπτωτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι διαπιστώσεις των περισσότερων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.


συνεδρίαση Δ.Σ. Βέροιας
Διαμάντης-Γκανάτσιος-Αχτσής
Βοργιαζίδης-Λαζαρίδης-Σουμελίδης
Μαρκούλης
Παυλίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής