breaking news Νέο

To ποδόσφαιρο πενθεί την απώλεια του Μίμη Παπαϊωάννου

To ποδόσφαιρο πενθεί την απώλεια του Μίμη Παπαϊωάννου

Η οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα θρηνεί από χθες Τετάρτη, την απώλεια του μεγάλου Μίμη Παπαϊωάννου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας μας (η IFFHS  τον ανακήρυξε, με βάση τους αριθμούς, κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα), πέρασε στην αιωνιότητα, έχοντας παλέψει για χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο θρύλος της ΑΕΚ και των ελληνικών γηπέδων γεννήθηκε στη Νέα Νικομήδεια στις 23 Αυγούστου του 1942 και πρώτος σταθμός της μεγάλης ποδοσφαιρικής του καριέρας ήταν η Νέα Γενεά, ομάδα της γενέτειράς του, το γήπεδο της οποίας σήμερα έχει το όνομά του.

Στην ΒΕΡΟΙΑ στην οποία μετακόμισε, από την Νέα Γενεά έμεινε μόλις δύο περιόδους, αφού το 1962, σε ηλικία 20 ετών κατέληξε στην ΑΕΚ, που πρόλαβε τον ΠΑΟΚ, στον οποίο προηγουμένως είχε δοκιμαστεί, συμμετέχοντας με την ομάδα του Δικεφάλου του Βορρά, σε τουρνουά στην Ιταλία.

Με την φανέλα της ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε 17 περιόδους κατακτώντας παρέα με τον άλλο μεγάλο της «Κιντρινόμαυρης» ομάδας των Αθηνών, τον Κώστα Νεστορίδη, πέντε πρωταθλήματα Α΄Εθνικής και τρία κύπελλα, ενώ αναδείχθηκε και δύο φορές (1964 και 1966) πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το 1979, σε ηλικία 37 ετών αποχαιρέτισε την ομάδα της ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας καταγράψει στο βιογραφικό του 480 αγώνες πρωταθλήματος  και 234 γκολ, ένα ρεκόρ που καταρρίφθηκε 11 χρόνια αργότερα από τον Θωμά Μαύρο.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον Παγκύπριο της Νέας Υόρκης, στον οποίο αγωνίστηκε ένα χρόνο, έχοντας παράλληλα και την ιδιότητα του προπονητή, κατακτώντας το νταμπλ.

Στην Εθνική Ελλάδας ο Μίμης Παπαϊωάννου αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978 σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21) για την εποχή εκείνη.

Εκτός από το ποδόσφαιρο ο μεγάλος ημαθιώτης ποδοσφαιριστής εργάστηκε και ως επαγγελματίας λαϊκός τραγουδιστής, στο πλευρό του τεράστιου Στέλιου Καζαντζίδη και της Μαρινέλας.

Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και του εύχεται Καλό Παράδεισο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής