breaking news Νέο

Γιώργος Τασιώνας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» : «Κάναμε σε 3 χρόνια έργα 16 εκ. ευρώ»

Γιώργος Τασιώνας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» : «Κάναμε σε 3 χρόνια έργα 16 εκ. ευρώ»

Σημαντικά τα όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Γιώργος Τασιώνας, για τις διαρροές του δικτύου ύδρευσης στη Νάουσα, τους στόχους του για τη λειτουργία του νέου δικτύου σε όλη την πόλη και τους στόχους της προεδρίας του σε ένα νευραλγικό τομέα, όπως είναι η ύδρευση και αποχέτευση του δήμου Νάουσας.

«Αρχικά όσον αφορά το ερώτημα γιατί προκύπτουν τόσες πολλές διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης, η απάντηση είναι ξεκάθαρη και αυτό οφείλεται στην παλαιότητα του δικτύου. Κάθε χρόνος που προστίθεται, αυξάνει τις φθορές και τις διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται πως, εάν μετά από τόσα χρόνια, αντί για την επισκευή της βλάβης, αλλάζαμε τμήμα του παλαιού αγωγού, σήμερα θα είχαμε ένα καινούριο δίκτυο.

Δεν μένουμε όμως στο τι θα μπορούσε να είχε γίνει, αλλά στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Και σε αυτό το ερώτημα πιστεύω πως η απάντηση είναι προφανής και είναι η λειτουργία του «νέου» δικτύου. Πάνω σε αυτό δουλέψαμε και καταφέραμε ως διοίκηση μετά από ώριμη μελέτη, να πάρουμε χρηματοδότηση για το έργο αυτό. Πλέον μετά από αρκετές δυσκολίες έχουμε φτάσει στο στάδιο της ανάδειξης του προσωρινού αναδόχου και αναμένουμε την έναρξη του πολυπόθητου αυτού έργου. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας σε συνδυασμό με την υλοποίηση έργων ουσίας και τα αποτελέσματα δείχνουν πως είμαστε στο σωστό δρόμο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Νικόλαο Καρανικόλα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και μου εμπιστεύτηκε ένα τόσο νευραλγικό πόστο, αυτό του Προέδρου της ΔΕΥΑΝ, παρά το νεαρό της ηλικίας μου.

Έτσι, ως νέος άνθρωπος δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω το παρελθόν και τις προηγούμενες διοικήσεις, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό στο Δήμο μας, δηλαδή  να τρωγόμαστε μεταξύ μας,  αφήνοντας πίσω τακτικές μικροπολιτικής , χωρίς να γκρινιάζουμε για το παρελθόν και να ψάχνουμε ποιος φταίει και που θα αποδώσουμε ευθύνες, παρά μόνο να κοιτάξουμε το μέλλον του τόπου μας, διορθώνοντας λάθη και χτίζοντας γερές βάσεις με όραμα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπήρχε έστω και ένας αιρετός, που δεν ήθελε να δείξει έργο επί διοίκησής του, κάποιοι από αυτούς  ενδεχομένως να πέτυχαν τους στόχους τους και άλλοι πάλι όχι, βάζοντας βέβαια όλοι τους ένα λιθαράκι στην ορθή κατεύθυνση του Δήμου μας.

Έτσι θα ήθελα να αναφέρω τους δικούς μου στόχους, όταν ανέλαβα τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου του 2019, όταν ξεκίνησα ως Πρόεδρος της επιχείρησης, ζητώντας από το Γενικό διευθυντή της να μου φέρει τοπογραφικά διαγράμματα του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να έχω μια εικόνα από τα δίκτυα και να γνωρίζω που βρίσκονται, ώστε να μπορέσω να βάλω τους δικούς μου στόχους, ψάχνοντας χρηματοδοτικά προγράμματα για την κατασκευή έργων ουσίας, που θα λύσουν τα χρόνια προβλήματα, που ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μου και εμένα. Έκπληκτος τότε συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση δεν είχε ούτε μια αποτύπωση των δικτύων της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή κατάλαβα ότι είχα να αντιμετωπίσω ένα δύσκολο έργο (σήμερα βέβαια έχουμε καταφέρει να χαρτογραφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των δικτύων της πόλης και συνεχίζουμε με τα δίκτυα των Τοπικών Κοινοτήτων).

Έτσι, χωρίς να χάνω καιρό, μίλησα με όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας και κατόπιν επέλεξα και νέους συνεργάτες (ομάδα), μου που θα με βοηθούσαν σε αυτό το δύσκολο έργο.

Αρχικός στόχος ήταν να μη χαθεί κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και έπειτα να εντάξουμε όσα περισσότερα νέα έργα ήταν δυνατόν. Έργα που θα δώσουν λύση σε μακροχρόνια προβλήματα, όπως είναι η θολότητα του νερού, η παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Νάουσας και η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου στις Τοπικές μας κοινότητες, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης με την ψηφιοποίηση των δικτύων της και με συστήματα τηλεμετρίας και τηλεελέγχου.

Έπειτα από 3,5 χρόνια στη διοίκηση της ΔΕΥΑΝ, είμαι περήφανος που καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλους τους αρχικούς μας στόχους, με την ψηφιοποίηση των δικτύων, τη δημιουργία νέων έργων, την αναβάθμιση παλαιότερων υποδομών και μελετών, την υποβολή νέων προτάσεων εκ του μηδενός, αλλά και την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε για την ολοκλήρωση του πολύπαθου «νέου» δικτύου, που ήταν στάσιμο για περίπου 30 χρόνια.

 Είναι εύκολο να μιλά κανείς με υποσχέσεις, προσδοκίες, όνειρα αλλά και ειλικρινή πρόθεση, είναι πολύ δύσκολο όμως να τα κάνει πραγματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πάνω σε αυτό έχουμε να επιδείξουμε έργα, που υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, εγκεκριμένα έργα, έργα που βρίσκονται στη

φάση έναρξης υλοποίησης, παρά τα προβλήματα, τον κορονοϊό, τον τριπλασιασμό  των τιμών των υλικών και της ενέργειας, λόγω του πολέμου, το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και προβλήματα παλαιότητας και καθημερινότητας, που αναλώνουν μεγάλο μέρος της εργασιακής μας δυναμικότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΝ διαχειρίστηκε και κατάφερε να προχωρήσει έργα πολλαπλάσια των τελευταίων ετών, έργα που, αν αναλυθούν, δεν θα φτάσουν δύο σελίδες, γι' αυτό επιλέξαμε και τα φυλλάδια για την ενημέρωση του πολίτη.

Έργα όπως το αποχετευτικό δίκτυο του κάμπου, εντάσσοντας σιγά σιγά όλες τις τοπικές κοινότητες, αφήνοντας πίσω τους απαρχαιωμένους βόθρους, το νέο βιολογικό καθαρισμό,  τη νέα μονάδα επεξεργασίας νερού, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της θολότητας, την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου βιολογικού καθαρισμού της Νάουσας, την τηλεμετρία 1 και 2 που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε για τον εντοπισμό όλων των ανωμαλιών των δικτύων και των δεξαμενών με αισθητήρες και ογκομετρητές, νέα έξυπνα υδρόμετρα για την αποφυγή ανθρώπινου λάθους αλλά και η ολοκλήρωση του πολυπόθητου «νέου» δικτύου είναι μερικά από τα έργα, που ξεκίνησαν από λευκό χαρτί και έφτασαν στη δημοπράτηση. Και δε μείναμε εκεί, η νέα τηλεμετρία/ τηλεέλεγχος, η ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου του Στενημάχου, η ένταξη όλων των Τοπικών Κοινοτήτων στο δίκτυο αποχέτευσης, η υδροδότηση με φυσική ροή σε όλο το Δήμο, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης και να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού καθώς και αντιπλημμυρικά έργα με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων είναι έργα με έτοιμες μελέτες, που βρίσκονται στο συρτάρι μας, αναζητώντας χρηματοδότηση. Αλλά και έργα όπως η ψηφιοποίηση των δικτύων, τελειώνοντας πλέον την πόλη της Νάουσας και ξεκινώντας τα δίκτυα των Τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας.

Καταφέραμε τα 3 αυτά χρόνια να φέρουμε 16.000.000€ για όλα αυτά τα έργα από χρηματοδοτικά εργαλεία, όταν άλλες ΔΕΥΑ της χώρας και Δήμοι με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων δεν κατάφεραν να απορροφήσουν ούτε το μισό χρηματικό ποσό.

 Η ΔΕΥΑΝ αλλάζει πρόσωπο. Αυτό βέβαια χρειάζεται το χρόνο του. Τα νούμερα δε λένε ψέματα. Τα απαραίτητα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Θα χρειαστεί και άλλες διοικήσεις, όπως η δική μας, αυτός ο τόπος, που θα δουλέψουν με πείσμα, από τα θεμέλια και με το βλέμμα  χαμηλά, για να αλλάξει επιτέλους η άσχημη εικόνα του σήμερα.

Κάποιοι μιλάνε για ανάπτυξη, ξεχνώντας να αναφέρουν τον τρόπο που θα το πετύχουν αυτό, χωρίς πλάνο, χωρίς στόχους και χωρίς όραμα για το μέλλον.

Από παχιά λόγια όμως έχουμε χορτάσει, είναι πλέον η ώρα τα έργα να μιλήσουν από μόνα τους».

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής