breaking news Νέο

«Γρα-Γρου» : Παρουσίαση του ατμοσφαιρικού graphic novel στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

  • «Γρα-Γρου» : Παρουσίαση του ατμοσφαιρικού graphic novel στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  • «Γρα-Γρου» : Παρουσίαση του ατμοσφαιρικού graphic novel στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  • «Γρα-Γρου» : Παρουσίαση του ατμοσφαιρικού graphic novel στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

Το ατμοσφαιρικό graphic novel «Γρα-Γρου», που εκτυλίσσεται στο ομώνυμο εστιατόριο της Καστανιάς, τιμά ένα εμβληματικό τοπόσημο της Βόρειας Ελλάδας, στο οποίο πλημμυρίζεται από αναμνήσεις και ιστορίες από ένα θρυλικό χώρο, απ' όπου για σχεδόν έναν αιώνα παρέλασε ολόκληρη η χώρα, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ίκαρος και το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο».

Η παρουσίαση του κόμικς «Γρα-Γρου» έχει να κάνει με σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη – Γιάννη Παλαβού, σχέδιο του Θανάση Πέτρου και σε μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη.

Με την έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα promo βίντεο από το βιβλίο και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χωριό της Καστανιάς, στην ιστορία του εστιατορίου, που σφράγισε την περιοχή της Βέροιας και των οικογενειών, που είχαν αναλάβει τη λειτουργία του και τέλος για το βιβλίο.

 

«Τοπόσημο του χώρου και του χρόνου το «Γρα-Γρου». Το οποίο δεν πρέπει να κλείσει, είναι πυρήνας»

«Το 1925, στο ύψος της Καστανιάς, επί της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης, χτίστηκε ένα μικρό χάνι, που μετά λειτούργησε ως κουρείο κι έπειτα ως εστιατόριο. Για χρόνια λειτούργησε από την οικογένεια του Χρήστου Χειμωνίδη, στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Γεωργίου Λιανίδη κι έκλεισε τον κύκλο του στα χέρια της οικογένειας Τριανταφυλλίδη.

Το 2004 έκλεισε το «Γρα-Γρου», μετά την έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας Οδού.

Λίγο αργότερα, το κτίριο του εστιατορίου κατεδαφίστηκε. Το τέλος του 2017 άνοιξε και πάλι το «Γρα-Γρου». Ο τόπος γεμάτος από βιώματα και ιστορίες συμβάντων.

Τοπόσημο του χώρου και του χρόνου το «Γρα-Γρου». Επί 80 χρόνια υπήρξε καταφύγιο αυτοκινητιστών, ιστοριών, συμβάντων, ανθρώπινων προβλημάτων, γευστικών αναζητήσεων», ανέφερε ο κ. Καισαρίδης και συνέχισε : «Οι δημιουργοί του κόμικ, μέσω του δικού τους τρόπου προσέγγισης, ενσωματώνοντας ιστορίες, πραγματικότητες, φαντασία, τεχνοτροπίες, ήχους, γεύσεις, το «Γρα-Γρου» καταφέρνει να βρει, αλλά και να γίνει πάλι καταφύγιο.

Το «Γρα-Γρου» αναδύεται και πάλι μέσα από το graphic novel και συνεχίζει την πορεία του μέσα στο χρόνο. Οι τρεις δημιουργοί έχουν χτίσει ένα πρωτότυπο εικονογράφημα. Ο τρόπος που οργανώθηκε το υλικό, οι θεματικές ενότητες, το κλίμα μυστηρίου... μία εξαιρετική δουλειά μυθοπλασίας και εικόνων αναμειγνύουν με μαεστρία στοιχεία του φανταστικού με πραγματικά γεγονότα της περιοχής. Το πολυεπίπεδο graphic novel γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό, συνοδεία του εικονικού Soundtrack, που συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης. Το «Γρα-Γρου» δεν πρέπει να κλείσει, είναι πυρήνας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Καισαρίδης διάβασε ένα απόσπασμα ενός κειμένου του, που είχε γράψει το 1995, προς τιμήν των αυτοκινητιστών που διέσχισαν το ύψωμα της Καστανιάς και βρήκαν καταφύγιο στο «Γρα-Γρου».

Από την πλευρά τους, οι δημιουργοί του graphic novel, Τάσος Ζαφειράκης, Γιάννης Παλαβός και Θανάσης Πέτρου, σημείωσαν πως ήθελαν να επιστρέψουν το «Γρα-Γρου» στον τόπο του. Ως βορειοελλαδίτες, μάλιστα, ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτό το υπέροχο μέρος, που στις μνήμες των περισσότερων έχει κάτι το μαγικό. Αυτό το βιβλίο είναι η δική τους εκδοχή για το τι είναι το «Γρα-Γρου» για αυτούς.

 

Εικονογράφηση

Για την εικονογράφηση ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι έπρεπε να κάνει έρευνα, έπρεπε να ζήσει την ιστορία του τόπου και να την αποτυπώσει στο μυαλό του. Δυστυχώς δεν υπήρχαν πολλές φωτογραφίες για να πάρει ιδέες, για το πως ήταν στην πραγματικότητα το «Γρα-Γρου». Συν τοις άλλοις στάθηκε σε μαρτυρίες κατοίκων, που ζουν στην Καστανιά. Προσπάθησε να απεικονίσει ένα μέρος, που δεν το επισκέφθηκε ποτέ και ζήτησε από το κοινό να επισημάνει τις διαφοροποιήσεις.

Οι εκπρόσωποι των οικογενειών, με τη σειρά τους, αφού αναφέρθηκαν στην ιδέα και το πως στήθηκε το βιβλίο, αναφέρθηκαν στο πως λειτουργούσαν το εστιατόριο «Γρα-Γρου». Ο γιος του κ. Λιανίδη ανέφερε μνήμες, γεγονότα και ιστορικά στοιχεία, επισημαίνοντας πως το όνομα «Γρα-Γρου» σημαίνει κίνηση, σαματάς από το θόρυβο των αυτοκινήτων.

Για το «Γρα-Γρου» αναφορά έγινε και από το ακροατήριο, το οποίο ανέσυρε από τις μνήμες του τα φαγητά που έτρωγαν στο εστιατόριο (όπως σπεσιαλιτέ λάχανο με χοιρινό, φασολάδα και ρυζόγαλο), ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλυκό ρυζόγαλο ως φόρο τιμής.

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής