breaking news Νέο

Δημήτρης Μούρνος : Μαγική Εικόνα ο Απολογισμός πεπραγμένων 2017-2018

Δημήτρης Μούρνος : Μαγική Εικόνα ο Απολογισμός πεπραγμένων 2017-2018

«Η σημερινή ομιλία του Περιφερειάρχη για  τον Απολογισμό έτους 2017, απευθύνονταν μάλλον προς τα μέσα ενημέρωσης και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Παρουσίασε μία εικόνα πλούσια από δράσεις και έργα.  Μία μαγική εικόνα. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι τελείως διαφορετική. Έκανε αυτή την επιλογή ίσως γιατί το 2018 είναι ένα έτος πριν της αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η διοίκηση, από την αρχή υπονόμευσε και απαξίωσε τη σημασία και το περιεχόμενο της κορυφαίας  διαδικασίας του απολογισμού, με την καθυστερημένη και ελλιπή αποστολή των εισηγήσεων. Στη συνέχεια παραβιάζοντας κανονισμό και νόμο απέκλεισε, ουσιαστικά τον αντίλογο και την κριτική της αντιπολίτευσης, αναπτύσσοντας τον δικό της διαρκή μονόλογο. Θεώρησε ότι έτσι θα μπορέσει να συγκαλύψει την  πραγματικότητα και να αποκρύψει την αλήθεια.

Αυτές ήταν μερικές γενικές παρατηρήσεις και θα προχωρήσουμε τώρα στα ειδικότερα.

Η λειτουργία της διοίκησης σε γενικές γραμμές κρίνεται υποτονική, στατική, διαχειριστική. Σπάνια, και εκ του προχείρου, με την μορφή εκτάκτου ή ανακοίνωσης του Περιφερειάρχη, να συζητούνται κάποια θέματα σημαντικά. Με άλλοθι τους περιορισμένους πόρους και την έλλειψη αρμοδιοτήτων περιορίζεται στα ελάχιστα.

Οι ετεροχρονισμένες αποφάσεις, οι αργοί ρυθμοί υλοποίησης, οι καθυστερήσεις γενικά, είναι το σύνηθες φαινόμενο στη διαχείριση  και των  ποιό απλών θεμάτων. Από αυτή τη λειτουργία φυσικό επακόλουθο είναι η δημιουργία μεγάλων ταμειακών υπολοίπων, που δεν αποτελεί σημάδι υγείας και δεν πιστώνεται στα θετικά της διοίκησης.

Από τις στρατηγικές επιλογές λείπουν το διεκδικητικό στοιχείο, η αναζήτηση εναλλακτικών πόρων, η αναπτυξιακή στόχευση. Την κατάσταση σώζει το ΕΣΠΑ που όμως είναι ένα ετεροκαθοριζόμενο πρόγραμμα τόσο στις επιλογές των έργων όσο και στις χρηματοδοτήσεις. Αποτελεί εν τούτοις μια ανάσα για έργα και επενδύσεις όχι πάντα παραγωγικές βέβαια.

Στα ειδικότερα ζητήματα τώρα. Οι ανάγκες είναι πολλές. Δεν θα μείνουμε να υποστηρίζουμε ότι αντί για κάποιο  μικρό έργο που προγραμματίσθηκε θα μπορούσε να είναι ένα άλλο, θα καταλήγαμε σε ατέρμονες συζητήσεις. Θα αναφερθούμε όμως σε κάποιες κεντρικές επιλογές και παραλήψεις που διαμόρφωσαν ή επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

1) Συχνές είναι οι αναφορές του Περιφερειάρχη στην υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Απογοητευτική όμως από τους πίνακες εμφανίζεται η απορροφητικότητα  από τους Ίδιους Πόρους, τους ΚΑΠ και τα Ειδικά Προγράμματα. Μόνο το 20% περίπου των χρηματοδοτήσεων απορροφήθηκαν και έγιναν έργο.

2) Στον τομέα των Τεχνικών Έργων ο κ. Περιφερειάρχης ανέφερε  μεταξύ άλλων σαν παραδείγματα επιτυχούς δράσης τον Κάθετο Άξονα Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα, τον κόμβο Κ16,  την Περιφερειακή Οδό Κατερίνης. Ατύχησε όμως στις επιλογές του, γιατί πρόκειται για έργα ημιτελή και προβληματικά που κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν.

3) Στην παρουσίαση περιλήφθηκαν και έργα που εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν από Υπουργεία, Δήμους και κλπ. και δεν αποτελούν έργα της Περιφέρειας.

4) Στα ζητήματα του πολιτισμού έχουμε να παρατηρήσουμε ότι υποβαθμίσθηκε στο επίπεδο σχολικής εορτής η ευκαιρία να γίνουν Παγκόσμιο Πολιτιστικό Γεγονός οι εκδηλώσεις για τον Αριστοτέλη. Η παράταξή μας είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση επί αυτού.

5) Στον τομέα του Περιβάλλοντος, οι αναφορές εξαντλούνται στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Όμως Περιφέρεια είναι όλες οι Ενότητες και τα προβλήματα που παρουσιάζουν είναι εξίσου μεγάλα (π.χ. Τάφρος 66), αλλά και στην αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική η διοίκηση.

6) Στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, τα κουνούπια παρά τα ακριβά προγράμματα  καταπολέμησης εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα και να απειλούν την υγεία των κατοίκων της Περιφέρειας.  Κρίνουμε ότι είναι καιρός η αντιμετώπισή τους να αναθεωρηθεί και να τεθεί σε νέα βάση.

7) Στον τομέα της Γεωργίας, αξιοσημείωτες είναι δράσεις Αγροδιατροφική Σύμπραξη, Μακεδονική Κουζίνα κλπ.. Το ζήτημα όμως της αγροτικής ανάπτυξης είναι πολύ ποιό μεγάλο και πολύ ποιό σύνθετο. Απαιτείται μια συνολική επανατοποθέτηση. Ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός όπου οι περιφερειακές πρωτοβουλίες θα ενταχθούν σ΄ ένα τέτοιο πρόγραμμα.

8) Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στη θεσμική και οικονομική θέση της Αυτοδιοίκησης. Συμφωνούμε απόλυτα με  αυτές τις διαπιστώσεις και δηλώνουμε συμπαραστάτες σε κάθε πρωτοβουλία και στον αγώνα για την αναβάθμιση του θεσμού.

Περνάμε δύσκολους καιρούς. Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των θεσμών και των προσώπων. Όμως αποτελεί πεποίθηση μας, ότι  με την επίμονη προσπάθεια αυτών που κλήθηκαν να τους υπηρετήσουν μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μία συστράτευση ή  τουλάχιστον μια θετική αλληλεπίδραση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής