breaking news Νέο

Εκλογές 2023: Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στην ανακοίνωση Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου

Εκλογές 2023: Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών στην ανακοίνωση Μητσοτάκη για κάλπες στις 21 Μαΐου

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δίνουν έναυσμα για αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα που θα ρίξουν όλα τους τα όπλα στην «σκακιέρα», των ώρα που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

 

Α. Τσίπρας: Στις 22 Μαΐου προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

Η ανακοίνωση Μητσοτάκη βρήκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοδεία στη Λειβαδιά, από όπου και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια, λέγοντας παράλληλα ότι «έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται». Ο Αλέξης Τσίπρας διεκδικεί την πρώτη θέση στις κάλπες, ελπίζει ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν και ότι θα είναι σε θέση ως πρώτο κόμμα να σχηματίσει κυβέρνησης συνεργασίας με τα άλλα προοδευτικά κόμματα, έστω και αν όλοι- πλην ΠΑΣΟΚ- έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πάντως ότι από τις κάλπες της 21ης Μαΐου θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ν. Ανδρουλάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε αιχμηρά ότι «μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του».

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη, ότι επιχείρησε «να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους. Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

 

Δ. Κουτσούμπας: «Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους»

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί "ακυβερνησίας ή σταθερότητας"», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια. Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα "μιας χρήσης"».

«Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του» κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Γ. Βαρουφάκης: Ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι

«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε, δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, για την προκήρυξη των εκλογών.

«Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει.

Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

 

Κ. Βελόπουλος: Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου «ψηφίζουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, αφότου ο πρωθυπουργός έκανε γνωστή την ημερομηνία των εκλογών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Μια Κυριακή από την ζωή σας θέλουμε και θα χαρίσουμε στην Ελλάδα και τα παιδιά της, το καλύτερο που της αξίζει», σημειώνει κ. Βελόπουλος στην ανάρτησή του, την οποία συνοδεύει με βίντεο δηλώσεων που έκανε στο περιστύλιο της Βουλής στις οποίες κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ωμό εκβιασμό στους ψηφοφόρους.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής