breaking news Νέο

Δ.Σ. Νάουσας : Ψηφίστηκε η παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων για δημιουργία μονάδας ιατρικής κάνναβης

  • Δ.Σ. Νάουσας : Ψηφίστηκε η παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων για δημιουργία μονάδας ιατρικής κάνναβης
  • Δ.Σ. Νάουσας : Ψηφίστηκε η παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων για δημιουργία μονάδας ιατρικής κάνναβης
  • Δ.Σ. Νάουσας : Ψηφίστηκε η παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων για δημιουργία μονάδας ιατρικής κάνναβης
  • Δ.Σ. Νάουσας : Ψηφίστηκε η παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων για δημιουργία μονάδας ιατρικής κάνναβης
  • Δ.Σ. Νάουσας : Ψηφίστηκε η παραχώρηση 1.000 στρεμμάτων για δημιουργία μονάδας ιατρικής κάνναβης

Μετά από μια… τετράωρη συζήτηση και με ψήφους 15-13 (σ.σ. δεν ψήφισαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, με τη δημοτική αρχή να ισχυρίζεται ότι δεν έχουν το δικαίωμα και τη μειοψηφία το αντίθετο), ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 1ης Φεβρουαρίου, από το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, η εκμίσθωση, με πλειοδοτικό δημόσιο διαγωνισμό, 1.000 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στην περιοχή «Ροδίνα» Επισκοπής και Πολυπλατάνου. Στους όρους της εκμίσθωσης, όπως αναφέραμε στο προχθεσινό μας ρεπορτάζ, γίνονταν αναφορά για  γεωργική εκμετάλλευση μετά συνοδών χρήσεων (θερμοκηπιακής καλλιέργειας, μονάδα επεξεργασίας ), ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό το ενδιαφέρον, με καταγγελίες της μειοψηφίας, της Golden Greece Cannabis, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων φαρμακευτικής κάνναβης στην περιοχή.  Εναντίον της επένδυσης τοποθετήθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ, που συμμετείχαν στο συμβούλιο με συνθήματα και πανό, αλλά και κάτοικοι των περιοχών, με αποτέλεσμα να υπάρξει αρκετή ένταση και η συνεδρίαση να διακοπεί δυο φορές, για πάνω από 40 λεπτά.
Στις τοποθετήσεις τους, ο κ. Καραμπατζός από τη μείζονα μειοψηφία του συμβουλίου, τόνισε ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα των τεθνεώτων αγροτών της περιοχής, οι οποίοι έφεραν την ανάπτυξη στον τόπο τους με σωστές παραγωγές. Ο κ. Καραμπατζός κατηγόρησε το δήμαρχο για κρυφή ατζέντα και αντίστοιχες, εν κρυπτώ, συζητήσεις με τη Golden Kannadis. «Δεν είναι εθνικό θέμα, για να γίνει μυστική διπλωματία. Υπήρξαν προειλημμένες συμφωνίες και έρχεται το δημοτικό συμβούλιο, δίκην επικυρωτικού χαρακτήρα, να το επικυρώσετε από την πίσω πλευρά. Γιατί αυτή η βιασύνη;», είπε ο τέως δήμαρχος. 
«Μιλάμε για παρασκευή εκχυλισμάτων φαρμακευτικής κάνναβης, φτάνουν οι συνομωσίες. Είναι τεκμηριωμένες επιστημονικά παγκόσμια οι θεραπευτικές ιδιότητες των σκευασμάτων. Χρησιμοποιούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη για χρόνιο πόνο, τη ναυτία από τις χημειοθεραπείες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.  Έζησα από κοντά το δράμα συγγενικού μου προσώπου μετά από τις χημειοθεραπείες, όταν γινόταν κουρέλι. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονταν να το πάρουν στη χώρα μας από τη μαύρη αγορά για τους πόνους τους. Συνταγογραφούνται σε 14 χώρες της Ευρώπης.  Φαρμακευτικά σκευάσματα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, θα περάσουν στα συνταγογραφούμενα. Η Ελλάδα έχει ενδιαφέρον για τις εταιρείες λόγω ηλιοφάνειας, με τις επενδύσεις να αγγίξουν τα 2 δις ευρώ», ανάφερε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» κ. Ρίζος.
 Για κάθετη λαϊκή αντίθεση στην επένδυση έκανε λόγο ο κ. Καρτσιούνης της ΛΑ.Σ. «Επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Η  φαρμακευτική κάνναβη  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σκεύασμα με τη χρήση λαδιού, μόνο από κρατικό μονοπώλιο και όχι με τη μορφή  του καπνίσματος. Είναι δούρειος ίππος, θέλουν να νομιμοποιήσουν τη χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς», είπε.
Ο κ. Μάμαλης από την πλειοψηφία έκανε λόγω για λάθη στη διαχείριση του θέματος από τον κ. δήμαρχο, τονίζοντας όμως ότι είπε την αλήθεια στο δημοτικό συμβούλιο. «Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα γίνεται συζήτηση. Η κυβέρνηση έχει σκοπό να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά δεν συμμερίζομαι τις προσδοκίες της ότι θα έρθουν έσοδα δις. Ας ενδιαφερόταν η κυβέρνηση να λύσει το εμπάργκο της Ρωσίας και όχι να φέρνει επενδυτές κάνναβης.  Να δοθούν κίνητρα στον πρωτογενή τομέα, δεν θέλουμε ευκαιριακές επενδύσεις. Η έκταση να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για κτηνοτροφική χρήση», κατέληξε. 
Ο κ. Αδαμίδης από τη μείζονα μειοψηφία είπε ότι η υπό μίσθωση γη δεν είναι άγονη, ζητώντας να παραχωρηθεί σε 50 οικογένειες ανέργων, ώστε να την καλλιεργήσουν. «Σε αυτούς τους 4 μήνες που συζητάμε στην Επισκοπή για το θέμα, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή».
Για μετατροπή της περιοχή σε Κολομβία έκανε λόγο ο κ. Τζουβάρας, ενώ η κα. Τσαγκαλίδου είπε ότι η επένδυση είναι καλή για τους επενδυτές και όχι για τους νέους της περιοχής.
Καυστικός εναντίον των συμμετεχόντων μελών του ΚΚΕ ο κ. Παντζαρτζίδης της πλειοψηφίας, ο οποίος όμως σημείωσε ότι ο δήμαρχος δεν φρόντισε να ενημερώσει την κοινωνία, όπως έπρεπε. «Δηλαδή, αν η κάνναβη καλλιεργούνταν από κρατικό μονοπώλιο, δεν θα είχατε πρόβλημα και δεν θα ήσασταν εδώ συμπαραστάτες των κατοίκων; Στην εκδήλωση στο Αγγελοχώρι βρέθηκαν 10 κάτοικοι από την Ειρηνούπολη,  ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν από το συγκεκριμένο κόμμα. Προέρχομαι από έναν κύκλο, που έχει πολλούς καρκινοπαθείς. Έχω οικογενειακό πρόσωπο, που κάνει χρήση αυτού του ελαίου. Σε κάποια φάση ένοιωσα ότι είμαι ο εκπρόσωπος των ναρκέμπορων της χώρας», τόνισε.
Ο κ. Βασιλείου από τη «Δημοτική Ανανέωση, επεσήμανε τις ελλείψεις στη διαδικασία του θέματος και της συζήτησής του στο σώμα. «Δεν κινδυνολογώ, επισημαίνω τις ελλείψεις της διαδικασίας, αφού δεν αναφέρει το τι θα καλλιεργηθεί, ενώ εδώ και μήνες γίνονται αναφορές για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Στην πράξη έχουν εκμισθωθεί, αφού είναι γνωστή και η τιμή μίσθωσης, που αγγίζει τα 90 ευρώ. Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουν δικαίωμα ψήφου. Θα πράξω τα νόμιμα, εάν δεν ψηφίσουν», κατέληξε.
Με χιούμορ απάντησε στους αντίθετους στην επένδυση ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης. «Ανακαλύψαμε εχθρούς από το εξωτερικό, οργανωμένο σχέδιο εις βάρος των παιδιών μας, μάλλον το επώνυμό μου είναι Εσκομπάρ και όχι Κουτσογιάννης. Το ζήτημα είναι, αν θα αξιοποιήσουμε μια άγονη έκταση, που είναι αφημένη εδώ και 80 χρόνια, τη στιγμή που έχουμε εύφορες εκτάσεις, που τις μισθώνουν με 30 ευρώ… Δεν εμποδίζεται κανένας να συμμετάσχει στη διαδικασία.  Θα θυμίσω σε παλιότερους τις αντιδράσεις για τη ΖΑΝΑΕ και το ΔΕΔΕ. Θα πνιγούμε στην ποτάσα, θα μας πάρουν τα κτήματα. Η μισή Ειρηνούπολη ζει από τις συντάξεις της ΖΑΝΑΕ. Έχει κανείς μιλήσει με την ασφάλεια της Νάουσας; Ξέρουμε την παραβατικότητα, ειδικά σε περιοχές του κάμπου, με τη λεγόμενη… ψυχαγωγική κάνναβη;. Αναρωτηθήκατε τι θα κάνουν τα παιδιά μας; Θα μεταναστεύσουν; Μου είπαν παιδιά από την Επισκοπή. Εμείς τελειώνοντας τις σπουδές μας, θέλουμε να γυρίσουμε, αλλά και να κάνουμε τι; Με τι να ασχοληθούν, με την κτηνοτροφία και τα ροδάκινα; Δυο βδομάδες πριν βγάλαμε προς εκμίσθωση 570 στρέμματα στην Ειρηνούπολη, με 30 ευρώ. Ήρθαν μόλις 5 άνθρωποι. Δεσμεύομαι ότι θα γίνει διάλογος. Η θέση μας είναι  ξεκάθαρη, θα γίνει μόνο ό,τι επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού, πριν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. δήμαρχος, ο οποίος πέτυχε σαφώς μια «πύρρεια» νίκη, αφού καταψήφισε την πρότασή του η τέως αντιδήμαρχος κα. Πασχούλα, ενώ δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση αρκετοί σύμβουλοι της παράταξής του (σ.σ. ο κ. Μάμαλης έφυγε χωρίς να ψηφίσει, είτε θετικά, είτε αρνητικά). Το θέμα καταψήφισαν και οι εδώ και καιρό αποστασιοποιημένοι από την παράταξη, με την οποία εξελέγησαν στη δημοτική αρχή, οι κ.κ. Μπίλης και  Τζουβάρας. 
 


Δ.Σ. Νάουσας
Δ.Σ.Νάουσας
Δ.Σ.Νάουσας
Δ.Σ.Νάουσας

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής