breaking news Νέο

Στέργιος Κύρτσιος : «Ο καταναλωτής να προτιμήσει τα ελληνικά προϊόντα, γιατί είναι εγγυημένα»

Στέργιος Κύρτσιος : «Ο καταναλωτής να προτιμήσει τα ελληνικά προϊόντα, γιατί είναι εγγυημένα»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ ΑΙΧΜΗ-102,8) του Αλέκου Χατζηκώστα έδωσε τη Δευτέρα 3/4 ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, τόνισε: «Τα πάντα στην αγορά είναι προσφορά και ζήτηση. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο κλάδος μας δέχεται μία μεγάλη πίεση- στα όρια της επιβίωσης- λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στις ζωοτροφές, που καθιστά αδύνατη έως καταστροφική τη συνέχιση της παραγωγής μας. Οι τιμές με βάση αυτά που προανέφερα, θα είναι αρκετά υψηλές. Αν πέρσι πουλήθηκαν 7,5-8 ευρώ από τον παραγωγό, σύμφωνα με τα δεδομένα θα είναι 1 ευρώ παραπάνω, και οι τιμές θα είναι οριακά σαν τις περσινές με οριακή τάση αύξησης. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχει έλλειψη από αμνοερίφια, λόγω της μεγάλης μείωσης των μονάδων-εκμεταλλεύσεων ζωικού κεφαλαίου κατά 15-20%».

Απαντώντας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τι ζητάνε από τα πολιτικά κόμματα ενόψει εκλογών, υπογράμμισε : «Όλα ξεκινούν από το θέμα των βοσκοτόπων. Γίνονται ασκήσεις επί χάρτου. Κανείς δεν σκέφτεται τον κτηνοτρόφο. Σκέπτονται τη βιομηχανική κτηνοτροφία και τις εισαγωγές. Ενώ υπάρχουν βοσκότοποι, κτηνοτρόφοι να έχουν τα ζωντανά τους έξω. Ενώ οδηγία της Ε.Ε λέει ότι βοσκότοπο δικαιούται αυτός που τον κάνει χρήση. Γι’ αυτό και παρουσιάζεται το φαινόμενο να παίρνουν επιδοτήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ζώο, άδικα τελείως, οι οποίες κόβονται από τον παραγωγό. Η ελληνική κτηνοτροφία και μάλιστα η εκτατική βασίζονται στα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα, που όμως κόβονται και δίνονται σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται επιδότηση. Επίσης το θέμα των αδειών λειτουργίας που παίρνει συνεχώς παράταση. Το σοβαρό ζήτημα του κόστους παραγωγής που δεν το έχει λύσει η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να έχεις ένα κόστος παραγωγής 200% επάνω και η κυβέρνηση να επιδίδεται σε επιδοτήσεις, που και αυτές δεν πηγαίνουν στοχευμένα στον κτηνοτρόφο και να πηγαίνουν αυτές σε άσχετους, που δηλώνουν μόνο στα χαρτιά. Ο καταναλωτής να προτιμήσει τα ελληνικά προϊόντα, γιατί είναι εγγυημένα. Τα εγγυώνται οι παραγωγοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες. Το κόστος παραγωγής για αρνί ή κατσίκι είναι 10 ευρώ. Έχετε δει ποτέ να φεύγει 10-11 ευρώ από τον παραγωγό; Άρα είμαστε πάντα οι χαμένοι. Κερδίζουν οι μεσάζοντες και οι υπόλοιποι».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής