breaking news Νέο

Οι άλλοι με μηχανήματα ακριβείας και εμείς με τον αραμπά…

Οι άλλοι με μηχανήματα ακριβείας και εμείς με τον αραμπά…

Μόλις 839 γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ) πουλήθηκαν το 2017 στην Ελλάδα, σε μια αγορά που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) Σάββα Μπαλουκτσή, δεν θα έπρεπε να πέφτει κάτω από το επίπεδο των 3.000.

Αν και η ανάγκη σε γεωργικά μηχανήματα είναι τεράστια, αφού ο στόλος των γεωργικών ελκυστήρων στη χώρα μας έχει μέση ηλικία πάνω από 25 χρόνια, με το 50% να είναι μάλιστα από 26 έως 40 ετών, οι πωλήσεις βρίσκονται την περίοδο της κρίσης σε έντονα φθίνουσα πορεία.

Είναι ενδεικτικό πως τη δεκαετία του '80 πωλούνταν πάνω από 10.000 τρακτέρ ετησίως, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 οι πωλήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 4.000 και 5.000, ενώ την τελευταία δεκαετία οι μέσες ετήσιες πωλήσεις κινούνται μόλις στα 1.400.

Η δε περσινή χρονιά ήταν απογοητευτική, με πωλήσεις μόλις 839 τρακτέρ. «Με δεδομένο ότι ο στόλος των τρακτέρ στην Ελλάδα αριθμεί 150.000 με 160.000 οχήματα και το 50% είναι άνω των 25 ετών, φανταστείτε, αν πουλιούνται 840 το χρόνο, με τι ρυθμό θα αντικατασταθούν τα παλιά», σημείωσε ο κ. Μπαλουκτσής, με αφορμή την έκθεση «Agrotica», που ξεκίνησε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Εξήγησε, δε, πως η παλαιότητα των μηχανημάτων ανεβάζει και το κόστος παραγωγής, κάνοντας τα πράγματα δυσκολότερα για τον αγρότη. «Οι ανταγωνίστριες χώρες δουλεύουν με μηχανήματα ακριβείας και εμείς με τον αραμπά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλουκτσής, τονίζοντας πως η ελληνική γεωργία έχει ανάγκη εκμηχάνισης, ώστε να συμβαδίσει με τις ραγδαίες εξελίξεις. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, αν και παραδέχθηκε πως προβλέψεις του παρελθόντος έχουν διαψευσθεί, εκτίμησε πως το 2018 ενδεχομένως να επιτευχθούν πωλήσεις της τάξεως 1.300 τρακτέρ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής