breaking news Νέο

Στεγαστικά δάνεια: Στον πάγο από τον Μάιο και για 12 μήνες τα επιτόκια

Στεγαστικά δάνεια: Στον πάγο από τον Μάιο και για 12 μήνες τα επιτόκια

Τράπεζα Πειραιώς, Alpha και Eurobank ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για 12 μήνες. Όπως ανακοίνωσαν οι τράπεζες, τα επιτόκια βάσης των ενήμερων στεγαστικών δανείων θα παραμείνουν στα επίπεδα όπου ήταν στις 31 Μαρτίου 2023, μείον 20 εκατοστιαίες μονάδες, για 12 μήνες.

Εν τω μεταξύ, τη συμμετοχή των funds στο πρόγραμμα για τον καθορισμό πλαφόν στις αυξήσεις των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Το μέτρο συζητήθηκε προχθές στην συνεδρίαση της Eνωσης Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), τα μέλη της οποίας υποστήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες την επέκταση του μέτρου και στα χαρτοφυλάκια των στεγαστικών δανείων που οι servicers διαχειρίζονται για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα τιτλοποιημένα δάνεια. Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια ύψους 21,4 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητα των funds μέσω των διαδοχικών τιτλοποιήσεων και πωλήσεων τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτά περιλαμβάνονται και δάνεια του νόμου Κατσέλη, που αποτελούν μέρος των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, η πλειοψηφία των οποίων έχει ρυθμιστεί με βάση δικαστικές αποφάσεις, αλλά και δάνεια εκτός του νόμου Κατσέλη, που ήταν ήδη κόκκινα και μεταβιβάστηκαν. Τα δάνεια αυτά στο βαθμό που ήταν ήδη προβληματικά δάνεια εξυπηρετούνται με δυσκολία από τους οφειλέτες τους και η αύξηση των επιτοκίων έχει επιδεινώσει σημαντικά την οικονομική θέση των δανειοληπτών. Η ένταξη αυτών των στεγαστικών δανείων στο πρόγραμμα καθορισμού πλαφόν θα θέσει ένα ανώτατο όριο στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων με βάση το πάγωμα που θα αποφασιστεί με ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου και για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες.

 

400.000 στεγαστικά

Το πρόγραμμα αναμένεται, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, να καλύψει περί τις 400.000 στεγαστικά δάνεια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί γεωμετρικά εφόσον στο πρόγραμμα ενταχθούν και τα δάνεια που έχουν πουληθεί σε funds.

Τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης περιλαμβάνεται και η δυνατότητα σταθερής δόσης για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δόσεις λόγω της ανόδου των επιτοκίων, τα οποία προσφέρονται με κεφαλαιοποίηση των τόκων κατά την υπόλοιπη διάρκεια της οφειλής. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην υιοθέτηση πιο ελαστικών προγραμμάτων αποπληρωμής, στο βαθμό που δεν εποπτεύονται βάσει των αυστηρών κανόνων του SSM για την τήρηση κεφαλαίων.

Στην εκτεταμένη χρήση αυτών των προγραμμάτων αποδίδεται και η συνέχιση της ομαλούς εξυπηρέτησής τους παρά την άνοδο του κόστους χρήματος τον τελευταίο χρόνο και την εκτίναξη των δόσεων έως και 2.500 ευρώ τον χρόνο κατά μέσο όρο για ένα δάνειο 100.000 χρόνο και διάρκεια αποπληρωμής τα 30 χρόνια.

 

Πού θα μπει το πλαφόν

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από τους servicers τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια έχουν ρυθμιστεί με ένα μέσο περιθώριο (spread) 2,5% και άρα μετά την άνοδο των επιτοκίων το επιτόκιο με βάση το οποίο βαρύνονται διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 5,5%. Ο καθορισμός πλαφόν στο επιτόκιο αναφοράς θα παγώσει τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο, αποτρέποντας περαιτέρω αυξήσεις που έχουν προεξοφληθεί από την ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις της κατά 50 μονάδες βάσης συνολικά, συμπαρασύροντας και την πορεία του Εuribor 3μήνου με βάση το οποίο τιμολογείται η πλειοψηφία των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής