breaking news Νέο

Απ.Τζιτζικώστας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ουσιαστική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης από τη νέα κυβέρνηση

Απ.Τζιτζικώστας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ουσιαστική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης από τη νέα κυβέρνηση

Ομιλητής στην ενότητα “Για μια καλύτερη Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην Ευρώπη”, του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ήταν χθες, πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών του Φόρουμ, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η ομιλία του κ. Τζιτζικώστα είχε ως αντικείμενο τη σύγχρονη Περιφερειακή Διακυβέρνηση και το μέλλον της Περιφερειακής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ξεκινώντας την ομιλία του ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι πρέπει να κάνουμε δυο βασικές παραδοχές:

1.Οι πολλαπλές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο, τείνουν να γίνουν η ‘νέα κανονικότητα’, καθώς διαρκώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση, η οποία τροφοδοτείται από την προηγούμενη και παράγει την επόμενη. Και το καθόλου παρήγορο είναι ότι το ερώτημα στο μυαλό όλων, δεν είναι πότε θα δούμε το τέλος των κρίσεων, αλλά ποια είναι η επόμενη κρίση που έρχεται.

2.Στις πολλαπλές κρίσεις και στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, ακρίβεια, ενδεχόμενη ύφεση, δεν υπάρχουν εύκολες ή απλοϊκές απαντήσεις, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, και πολύ περισσότερο κανείς στον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη, δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνος του. Χρειάζονται ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των Κρατών-Μελών, αλλά χρειάζονται και σταθερές συνεργασίες μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης, από τις Περιφέρειες και τους Δήμους μέχρι τις Εθνικές Κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εύλογα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: Μα, σε τόσο μεγάλης έκτασης ζητήματα και προκλήσεις, όπως αυτά που αντιμετωπίζουμε, είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων; Η απάντηση είναι ότι όχι μόνο είναι σημαντικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι κομβικός», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα που τεκμηριώνουν τον κομβικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης:

-Στην κλιματική κρίση και την πράσινη και ενεργειακή μετάβαση, οι 240 Περιφέρειες και οι 90.000 Δήμοι της Ευρώπης υλοποιούν το 90% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναβαθμίζουμε ενεργειακά κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαθιστούμε νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, προμηθεύουμε με ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα και οχήματα τους Δήμους και τους Δημόσιους Φορείς, αναβαθμίζουμε με λαμπτήρες led τον ηλεκτροφωτισμό στο οδικό δίκτυο, εγκαθιστούμε νέα φωτοβολταϊκά συστήματα, χρηματοδοτούμε την εγκατάσταση και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις αγροτικές επιχειρήσεις, δημιουργούμε εκατοντάδες νέους δημόσιους χώρους πρασίνου, που αλλάζουν τις γειτονιές και τις πόλεις μας.

-Η ψηφιακή μετάβαση και η καινοτομία. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργούμε την Ψηφιακή Περιφέρεια, την e-Περιφέρεια, με 200 ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και στόχο ως το τέλος του 2023, το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών να είναι ψηφιακές, καταργώντας πλήρως τα γκισέ, τις ουρές, τις μετακινήσεις και την ταλαιπωρία. Ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών όλων των σχολείων, των πανεπιστημίων και των επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Και ταυτόχρονα, υλοποιούμε 3.000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

-Οι υποδομές, οι νέοι οδικοί άξονες που καθιστούν τις μετακινήσεις και τις μεταφορές πιο ασφαλείς, τα νέα σχολεία που κατασκευάζουμε λύνοντας το πρόβλημα της σχολικής στέγης, το επικουρικό προσωπικό και ο σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που παραδώσαμε σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, κρατώντας όρθιο στην πιο κρίσιμη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι μερικά από τα 8.500 έργα και δράσεις που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Το 60% των δημόσιων επενδύσεων και το 30% των δημόσιων δαπανών πραγματοποιείται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης.

-Συνολικά το 70% των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

«Οι Περιφέρειες είναι οι χώροι που η πολιτική συναντά τους ανθρώπους. Είναι οι χώροι που οι απρόσωποι ευρωπαϊκοί πόροι γίνονται μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Οι Περιφέρειες είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Ακούνε και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους. Ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Και ταυτόχρονα, σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές από κάτω προς τα επάνω, με πιο αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των πόρων, με έργα και δράσεις που πιάνουν τόπο, που φτάνουν σε κάθε οικογένεια, δημιουργώντας βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα. Είναι η ώρα και στη χώρα μας, αυτός ο κομβικός και ζωτικός ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων να αναβαθμιστεί. Με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Ισχυρή θεσμική θωράκιση. Και οικονομική ανεξαρτησία. Η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκηση. H μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το μεγάλο βήμα για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Τη σύγχρονη Ελλάδα που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής