breaking news Νέο

Τ. Χαλκίδης : «Και αποζημιώσεις να πάρουμε τώρα, δεν σώζουν την κατάσταση...»

Τ. Χαλκίδης : «Και αποζημιώσεις να πάρουμε τώρα, δεν σώζουν την κατάσταση...»

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η 27η Agrotica, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ σε εκθέτες και επισκέπτες! Κατά το τετραήμερο της φετινής έκθεσης Agrotica, στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επικράτησε το αδιαχώρητο, που βούλιαξε από επισκέπτες, μεταξύ των οποίων γεωπόνοι και αγρότες της περιοχής μας.

Μάλιστα, στο πρώτο διήμερο, για το οποίο βγήκαν στοιχεία, η αύξηση της επισκεψιμότητας σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της διοργάνωσης του 2016 ξεπέρασε το 20%. Εντυπωσιακή δε ήταν η αύξηση στο διήμερο και των ξένων εμπορικών επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων την Πέμπτη και την Παρασκευή καταγράφηκε υπερδιπλάσιος σε σχέση με αυτόν του πρώτου διημέρου της προηγούμενης διοργάνωσης.

Το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον του αγροτικού κλάδου για την 27η Αgrotica αποτυπώθηκε επίσης στο ότι από την έναρξη της έκθεσης οι πύλες του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης άνοιγαν νωρίτερα από το ωράριο, καθώς οι επισκέπτες συνωστίζονταν έξω από αυτές ακόμα και από τις 8 το πρωί. Η αθρόα προσέλευση του αγροτικού κόσμου συνεχίστηκε τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, κατά τη διάρκεια των οποίων κορυφώθηκε η κίνηση.

 

Συνέδριο

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», το οποίο διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο, υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ - Ηelexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και προσέλκυσε εκατοντάδες συνέδρους. Η φετινή Agrotica ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών.

Κάλυψε συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση, ενώ οι εκθέτες ανήλθαν σε 1950 από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι), έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014.

Η δε συμμετοχή στη διοργάνωση επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και μάλιστα από όλη τη χώρα ήταν μαζική.

 

Τ. Χαλκίδης : «Και αποζημιώσεις να πάρουμε τώρα, δεν σώζουν την κατάσταση...»

Στο μεταξύ, την απογοήτευσή του εξέφρασε με δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του ΑΣΓ Βέροιας, για την πολύ δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Ημαθίας.

«Εμείς ως Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας συμμετείχαμε το Σάββατο στο συλλαλητήριο, που είχε εξαγγείλει η Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων των Αγροτών, στο πλαίσιο της 27ης Agrotica, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά μας. Όμως θα ήθελα να επισημάνω συνάμα ότι και αποζημιώσεις να πάρουμε για τις βροχοπτώσεις και τα χαλάζια, οι καθυστερήσεις που υπήρξαν, δεν σώζουν την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Γιατί με αυτές τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στις αποζημιώσεις, όπως και για το ρωσικό εμπάργκο, δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από υποχρεώσεις μας, όπως φορολογικές και ασφαλιστικές.

Συν τοις άλλοις, υπάρχουν αγρότες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα από κάποιους συνεταιρισμούς, τη στιγμή που ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος και αδυνατούμε νε έχουμε αγροτικά εφόδια», τόνισε.

Ο ίδιος ακόμα έκανε γνωστό πως «ο σύλλογός μας αρνήθηκε και δεν προσήλθε στην ανοιχτή πρόσκληση που είχε απευθύνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου, για συνάντηση μαζί του χθες Δευτέρα, από τη στιγμή που κρίναμε ότι απέβη άκαρπη η τελευταία συνάντηση στην Αθήνα με τον ίδιο. Συνεπώς το να πάμε και να συναντηθούμε πάλι μαζί του, θεωρούμε ότι δεν θα είχε να προσδώσει κάτι το ουσιαστικό».

Τέλος, ο Τάσος Χαλκίδης ανέφερε ότι επίκειται νέα ΓΣ του συλλόγου, προκειμένου - όπως είπε – «να σταθμίσουμε την κατάσταση και να δούμε το πως θα κινηθούμε από δω και πέρα».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής