breaking news Νέο

Σταύρος Βαλσαμίδης : «Σας περιμένουμε στην αποκριά της Νάουσας για μια εμπειρία ζωής»!

Σταύρος Βαλσαμίδης : «Σας περιμένουμε στην αποκριά της Νάουσας για μια εμπειρία ζωής»!

Υπεύθυνος συντονισμού των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Νάουσας, στις οποίες κυριαρχεί το δρώμενο της «Μπούλας» (σ.σ. για την καταγραφή, πολλοί είναι οι Ναουσαίοι που έχουν την άποψη ότι το δρώμενο ονομάζεται «Γενίτσαροι και Μπούλες), ο αντιδήμαρχος πολιτισμού  Σταύρος Βαλσαμίδης, ο οποίος, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», στέλνει κάλεσμα σε όλους τους φίλους της παράδοσης, αλλά και των καρναβαλικών εκδηλώσεων, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του δήμου της πόλης.

«Η περίοδος της Aποκριάς στη Νάουσα είναι μοναδική! Κυριαρχεί το κέφι, με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, τόσο των δημοτών μας, όσο και των επισκεπτών, που μας τιμούν, επιλέγοντας το Δήμο μας ως προορισμό τους.

Το πρώτο ραντεβού δίνεται στην Πλατεία Καρατάσου, την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 19:30, όπου οι εκδηλώσεις της Αποκριάς θα ξεκινήσουν με τη βράβευση των μαθητών, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την επιλογή του φετινού συνθήματος της Αποκριάς, καθώς και στο διαγωνισμό ζωγραφικής με το ίδιο θέμα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το πάρτυ με το γνωστό διασκεδαστή, που ξεσηκώνει το κοινό του με τις μοναδικές του εμφανίσεις, Tonis Sfinos, το πρόγραμμα του οποίου θα διαρκέσει δυόμιση ώρες. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, τσίκνισμα, πάρτυ, πατινάδες και μια  παραδοσιακή Κέλτικη μπάντα υπόσχονται εντατικό ξεφάντωμα!

Αναμφισβήτητα στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Η.Π. Νάουσας βρίσκεται το μοναδικό Δρώμενο της «Μπούλας», οι καταβολές του οποίου χάνονται στην αρχαιότητα. Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, όσοι βρίσκονται στην πόλη της Νάουσας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλη την τελετουργία του Δρώμενου, που ξεκινά με το ντύσιμο, το μάζεμα του μπουλουκιού υπό τους ήχους του ζουρνά, την παραχώρηση της άδειας από το Δήμαρχο, το χορό στην πόλη, την αποκάλυψη των προσώπων στην πλατεία Αλωνίων το απόγευμα και τέλος, τον αποχαιρετισμό των μπουλουκιών, με την ανανέωση της υπόσχεσης να ξαναβρεθούν εκ νέου την επόμενη χρονιά.

Η «Μπούλα», ο περήφανος φουστανελοφόρος, ο οποίος παριστά πολεμιστή του Αγώνα κατά των Τούρκων, αρματωμένος με τον «ασημένιο θώρακα» και  φορώντας κέρινο «Πρόσωπο», είναι το επίκεντρο του Δρώμενου. Σημαντικό ρόλο στο Δρώμενο παίζει επίσης η «Νύφη», άντρας ντυμένος νύφη, που φέρει «Πρόσωπο» με γυναικεία χαρακτηριστικά. Το πρωί της Κυριακής ξεκινάει το πρώτο «ζευγάρι» το μάζεμα του μπουλουκιού. Ο ζουρνάς «κλαίει», το νταούλι δίνει πένθιμο ρυθμό. Το «μάζεμα» ξεκινάει. Είναι η συγκινητική ιεροτελεστία του αποχαιρετισμού της «Μπούλας», του αποχωρισμού δηλαδή του πολεμιστή από την οικογένειά του και το καλωσόρισμά του από το Μπουλούκι. Ο αποχωρισμός αυτός αποτελεί αναπαράσταση της στιγμής, που ο πολεμιστής αποχαιρετούσε την οικογένειά του, για να συμμετέχει στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα κατά των Τούρκων. Η στιγμή του αποχωρισμού στο σπίτι κάθε «Μπούλας» είναι ιερή, τα δάκρυα των μελών της οικογένειας, που αποχαιρετά το δικό της άνθρωπο, δεν κρύβονται και κανείς δε μένει ασυγκίνητος από τη δύναμη της στιγμής.

Η μυσταγωγία συνεχίζεται με την παροχή άδειας στα Μπουλούκια από το Δήμαρχο, σε μια τελετή που λαμβάνει χώρα στο γραφείο του Δημάρχου,  κατά την οποία μόνον ο αρχηγός του κάθε μπουλουκιού φανερώνει την ταυτότητά του, για να αποσπάσει την πολυπόθητη άδεια.

Εν συνεχεία, ξεκινάει ένα δρομολόγιο μέσα στους δρόμους της Νάουσας, το οποίο είναι αυστηρά καθορισμένο σύμφωνα με την παράδοση, με πατινάδες και προκαθορισμένες στάσεις, ώσπου τα Μπουλούκια να καταλήξουν το απόγευμα (17:00) στην πλατεία Αλωνίων, όπου γίνεται η αποκάλυψη: Oι «Μπούλες» αφαιρούν τον «Πρόσωπο», ξαναγίνονται ο εαυτός τους και σέρνουν το χορό μαζί με τους επισκέπτες μας, καθώς κορυφώνεται το Δρώμενο.

Καλούμε τους επισκέπτες μας να ανοίξουν την ψυχή τους στα πλούσια συναισθήματα που θα γεννηθούν από όλα όσα θα βιώσουν, είτε ως παρατηρητές, είτε ως συμμετέχοντες.

Από τη μυσταγωγία του Δρώμενου μέχρι το απόλυτο ξεφάντωμα, με το ξακουστό Ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας και τη σπιτική Ναουσαίικη κουζίνα, η Αποκριά της Νάουσας υπόσχεται να κερδίσει την καρδιά σας.

Σας περιμένουμε στην αποκριά της Νάουσας για μια εμπειρία ζωής!

Καλή Αποκριά»!

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής