breaking news Νέο

Σύσκεψη Τζιτζικώστα-Μενδώνη για τα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Σύσκεψη Τζιτζικώστα-Μενδώνη για τα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Σύσκεψη με αντικείμενο τα έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του νέου ΕΣΠΑ είχαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Κτίριο Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, εξετάστηκαν τα έργα πολιτιστικών υποδομών στην Κεντρική Μακεδονία, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτιστικές δράσεις, όπως και οι πολιτιστικοί θεσμοί, που θα χρηματοδοτηθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η Λίνα Μενδώνη άφησε το αποτύπωμά της όλα αυτά τα χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μια εξαιρετική και σημαντική σύμμαχος της Κεντρικής Μακεδονίας και του Πολιτισμού στον τόπο μας. Άλλωστε αυτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει έργα στον Πολιτισμό πολύ σημαντικά. Έργα που προχώρησαν, ολοκληρώθηκαν και ‘τρέχουν’. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το αύριο του Πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία, για το νέο ΕΣΠΑ και τα έργα Πολιτισμού, που μπορούν ανά Περιφερειακή Ενότητα να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Εξετάσαμε όμως και την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από το τρέχων ΕΣΠΑ, ολοκληρώνονται και παραδίδονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, συζητήσαμε για τα έργα Πολιτισμού που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε αυτά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα έργα που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ. Διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία να συνδυάζονται μεταξύ τους και να αλληλοσυμπληρώνονται. Σήμερα κάναμε μια πρώτη συζήτηση και θα ακολουθήσει συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να αναδειχθούν συγκεκριμένες ανάγκες και συγκεκριμένα έργα πολιτισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εντάσσουμε νέα έργα στο νέο ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη νέα Προγραμματική Περίοδο, υπολογίζουμε ότι για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημεία και έργα σύγχρονου πολιτισμού θα αξιοποιηθούν συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έργα που ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ για τον Πολιτισμό στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενταχθεί επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και θεωρώ ότι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ώστε τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας. Αυτή τη στιγμή από το τρέχον ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούνται έργα σε 120 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και επιπλέον στον σύγχρονο πολιτισμό στηρίζουμε όλους τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς του τόπου μας. Είμαστε εδώ και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια για να στηρίξουμε από τη μια το πολιτιστικό μας απόθεμα και την πολιτιστική μας κληρονομιά κι από την άλλη τον σύγχρονο πολιτισμό και τους θεσμούς που δημιουργήσαμε και προσφέρουν στην Κεντρική Μακεδονία ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα εξωστρέφειας».

Η κ. Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είχαμε μία ακόμη εποικοδομητική συνεργασία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, όπως όλες τα τελευταία χρόνια. Στο Υπουργείο Πολιτισμού, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουμε συνθέσει την πολιτιστική χάρτα ανάπτυξης και ευημερίας για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο, είτε εθνικό, είτε το τρέχον ΕΣΠΑ, είτε τη νέα Προγραμματική Περίοδο, είτε το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολιτικά φροντίσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης να αξιοποιηθεί με έργα σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε διαθέσει πόρους 50 εκ. ευρώ, για σημαντικά έργα, τα οποία ενισχύουν και την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία λειτουργούν με τρόπο συμπληρωματικό και συνδετικό. Σημασία έχει τα εργαλεία να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, ώστε να χρηματοδοτούνται προγράμματα και έργα, τα οποία προσδίδουν και προσφέρουν αναπτυξιακή δυναμική στην Περιφέρεια. Και ο Πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ένα μέσο κοινωνικής συνοχής, αλλά και μοχλός ανάπτυξης και σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο. Η συζήτησή μας με τον Περιφερειάρχη ήταν για τα έργα που είναι σε εξέλιξη και εκείνα που πρέπει να δρομολογηθούν, ώριμα έργα, στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε εξειδίκευση ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς ο στόχος μας είναι κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας να έχει και να προικοδοτηθεί με έργα, τα οποία δημιουργούν τις προοπτικές, οικονομικές και αναπτυξιακές, για ένα καλύτερο μέλλον στο σύνολο των συμπολιτών μας».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής